Nieuws Actueel

Drie topmannen Centric opgestapt na conflict met en over Gerard Sanderink

Volgens bronnen bij Centric zijn dinsdag de drie uitvoerend bestuurders van Gerard Sanderinks ict-bedrijf opgestapt, uit onvrede over de rol van Sanderink binnen het bedrijf. Daarmee is Centric opnieuw ‘onthoofd’.

Angelique Kunst (Tubantia) 7 juni 2022

Laatste update: 8 juni 2022 15:25

Gerard sanderink centric oranjewoud

Gerard Sanderink bij de rechtbank in Almelo. Foto: Carlo ter Ellen/DTCT/Tubantia.

UPDATE - Peter Mous nieuwe ceo Centric

Peter Mous wordt de nieuwe CEO Centric. Hij gaat met ingang van 1 juli aanstaande aan de slag als nieuwe bestuursvoorzitter en volgt Johan Taams op. Mous is nu nog niet-uitvoerend bestuurslid van Centric (one-tier board)/ Het bestuur van Centric wint hierover advies in bij de ondernemingsraad.

Centric kwam vanmiddag met een verklaring dat Taams en financieel directeur Patrick Rosengarten 'een andere opvatting hebben over het te voeren beleid dan de andere bestuursleden van Centric' (zie het artikel hieronder). Om die reden vertrekken beide bestuurders. 'Zij doen dit in goed overleg en zullen hun taken zorgvuldig overdragen.'

Centric is een belangrijk ict-bedrijf, dat veel voor de Nederlandse overheden werkt, onder meer voor honderden gemeenten. Het bedrijf is eigendom van multimiljonair Gerard Sanderink, die in opspraak kwam door zijn relatie met zelfverklaard cyberexpert Rian van Rijbroek. Sinds hij met haar een relatie heeft, vecht hij aan de lopende band rechtszaken uit. Het gevolg was dat de hele top van zijn bedrijf Centric in 2019 vertrok of werd ontslagen.

Luister hier het interview terug in ons radioprogramma Met de kennis van nu: Angelique Kunst over Sanderink-affaire: 'Kan me me niet voorstellen dat Centric en Strukton dit gaan overleven'

Deze week lijkt er een nieuwe ‘onthoofding’ plaats te vinden. Dinsdagmorgen meldde vakblad Computable al dat topman Johan Taams op de schopstoel zou zitten. Taams zelf wilde daar niets over zeggen, maar hij bevestigde maandagavond dat er geruchten gingen over zijn vertrek. „Binnenkort zal blijken of er iets van waar is. Ik ga morgen naar kantoor. Dan zal ik kijken wat er speelt”, zei hij tegen Computable.

'Sanderink uit bestuur van bedrijf werken'

In de loop van dinsdag meldden bronnen binnen Centric dat niet alleen Taams vertrekt: ook coo Bart Fehmers en cfo Patrick Rosengarten zouden zijn opgestapt. Volgens insiders wilden deze drie hun baas Gerard Sanderink uit het bestuur van het bedrijf werken, via een procedure bij de Ondernemingskamer. Dat zou echter zijn tegengehouden door de twee niet-uitvoerend bestuurders van Centric, Aike Schoots en Louis Luijten.

Taams en Rosengarten kwamen enkele weken geleden negatief in het nieuws omdat ze Centric hadden laten meeslepen in het conflict tussen eigenaar Gerard Sanderink en zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. In een interview in het FD verklaarden beide mannen nog dat dit ‘een privékwestie’ betrof en dat het geruzie in de rechtszaal weinig invloed had op de bedrijfsvoering van Centric.

Naar verluidt zijn de topmannen woedend dat ze door Sanderink en non-executives Schoots en Luijten voor het karretje zijn gespannen om de privé-vete van Sanderink uit te vechten. In hun ogen is Sanderink daarmee definitief ongeschikt geworden om welke zeggenschap dan ook uit te oefenen binnen zijn eigen bedrijf.

Misbruik van recht

Maar tijdens een rechtszaak bleek dat Centric partij was geworden in het conflict. Het bedrijf had namelijk beslag laten leggen op geld dat Gerard Sanderink van de rechter moest betalen aan zijn ex. Daarmee blokkeerde Centric de betaling, precies zoals Sanderink graag wilde. De rechtbank in Almelo veroordeelde deze actie scherp: volgens de rechter maakten de bestuurders van Centric hiermee ‘misbruik van recht’.

Geen verantwoordelijkheid meer nemen

Naar verluidt zijn de topmannen woedend dat ze door Sanderink en non-executives Schoots en Luijten voor het karretje zijn gespannen om de privé-vete van Sanderink uit te vechten. In hun ogen is Sanderink daarmee definitief ongeschikt geworden om welke zeggenschap dan ook uit te oefenen binnen zijn eigen bedrijf. Ze zouden daarvoor een procedure willen starten bij de Ondernemingskamer, een speciale afdeling van het Gerechtshof in Amsterdam. Maar de non-executives hielden dat tegen, waarna de drie besloten dat ze geen verantwoordelijkheid meer wilden nemen voor de gang van zaken binnen het bedrijf.

Van de betrokkenen reageerde niemand dinsdagavond op vragen over het conflict. Alleen Bart Fehmers nam de telefoon op, maar hij liet Tubantia weten dat hij niets over de zaak kon zeggen.

Lees ook: Angelique Kunst over Dossier Sanderink: ‘Bij iedere onthulling denk ik: het kan dus nóg erger’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws