Nieuws Actueel

Dossier Sanderink (Centric) krijgt weer nieuwe wending door 'cybercharlatan'

Het op z'n zachtst gezegd wonderlijke verhaal rondom ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek en Gerard Sanderink, eigenaar van Centric en Strukton, krijgt vervolg op vervolg. Uit onderzoek van Tubantia en onderzoeksplatform Follow The Money komen weer nieuwe feiten naar voren.

Tubantia / Follow The Money 6 december 2019

Rianvan Rijbroek

Een beeldcompilatie van 'cybercharlatan' Rian van Rijbroek. Bron: Tubantia.

Van Rijbroek heeft al meer dan een jaar een relatie met de Twentse multimiljonair Gerard Sanderink, eigenaar van ict-bedrijf Centric en bouwbedrijf Strukton. Bij Sanderinks bedrijven werken zo’n 16.000 mensen.

Sinds Van Rijbroek in zijn leven kwam vecht Sanderink aan de lopende band rechtszaken uit met voormalige topmensen die hij heeft ontslagen. Hij heeft tot nu toe alle zaken verloren. Van Rijbroek kreeg niet alleen een belangrijke rol in Sanderinks bedrijven: ze is ook penningmeester van de stichting die na Sanderinks dood zijn erfenis, geschat op zo’n 680 miljoen, gaat beheren. Dat geld zou ten goede moeten komen aan ontwikkeling van technologie in Twente, zo bepaalde hij enkele jaren geleden.

Lees ook: Hoe 'cyberexpert/geheim agente' Rian van Rijbroek topman Centric (en anderen) voor zich won

Centric

Eén van de verloren rechtszaken was afgelopen maand: directeur Van der Stoel bij Centric, verantwoordelijk voor de detachering van 800 ict’ers, werd in juli door Sanderink naar huis gestuurd. Dit in het kader van de grote opruiming die de zakentycoon uit Almelo is begonnen in de top van zijn automatiseringsbedrijf. Daar heerst onrust en wantrouwen, omdat Sanderink zijn vriendin Van Rijbroek een (adviserende) taak wil geven bij de oprichting van een divisie cybersecurity.

Sanderink/Centric verloor de rechtszaak en moet Van der Stoel zijn baan teruggeven met alle taken en bevoegdheden die daar bij horen. Dit alles op straffe van het verbeuren van een dwangsom van 1000 euro per dag met een maximum van 100.000 euro.

Politie-onderzoek

Intussen doet de politie-eenheid Oost-Brabant onderzoek naar een ongewenste relatie tussen een digitaal rechercheur en Van Rijbroek. Zijn leidinggevenden hebben de politieman inmiddels verboden nog langer contact met haar te hebben.

Het volledige artikel van Tubantia en Follow The Money over de nieuwste bevindingen daarover is te lezen via deze link: cybercharlatan.

Het complete Dossier Sanderink is via deze link te vinden.