Nieuws Actueel

Dossier Sanderink: Kamervragen over commotie Centric en Oranjewoud

Hoe gezond is IT-bedrijf Centric nog nu de hoogste baas, Gerard Sanderink, onder invloed staat van de veelbesproken Rian van Rijbroek? Dat wil Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt weten van de ministers van Financiën en Economische Zaken.

Angelique Kunst (AD) | Foto: Rikkert Harink 6 januari 2020

Gerard Sanderink Centric

Gerard Sanderink is de hoogste baas van IT-bedrijf Centric. Foto: Emiel Muijderman.

Omtzigt stelde maandag Kamervragen, samen met zijn CDA-collega’s Erik Ronnes en Mustafa Amhaouch. Ze maken zich zorgen over de gebeurtenissen bij Centric en ingenieursbedrijf Oranjewoud, waarover onder meer Tubantia de afgelopen maanden geregeld publiceerde.

Rian van Rijbroek

De Twentse multimiljonair Gerard Sanderink is eigenaar en bestuurder van beide bedrijven. Hij heeft sinds ruim een jaar een relatie met zelfbenoemd cyberexpert Rian van Rijbroek, aan wier kwaliteiten door echte deskundigen zwaar wordt getwijfeld.

Omtzigt wil weten of beide ministers op de hoogte zijn van de talrijke publicaties in onder meer TC Tubantia, Follow the Money en Het Financieele Dagblad, waarin de invloed van Van Rijbroek op Sanderink wordt beschreven.

Lees ook: Hoe 'cyberexpert/geheim agente' Rian van Rijbroek topman Centric (en anderen) voor zich won

Invloed op beveiliging

De CDA-kamerleden willen weten hoe de ministers de gezondheid en continuïteit van Centric en Oranjewoud beoordelen. Ze maken zich daarbij vooral zorgen over het feit dat bij Centric in een jaar tijd negen bestuurders en topmanagers zijn vertrokken. Ook willen ze van de ministers weten welke invloed dit heeft op de dienstverlening aan en de beveiliging van Nederlandse overheden, De Nederlandsche Bank en de Bank Nederlandse Gemeenten.

Daarnaast vragen ze zich af of het wel in de haak is dat Rian van Rijbroek boekenonderzoek doet bij Sanderinks bedrijven – ze heeft daar namelijk geen enkele bevoegdheid voor volgens de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus.

Lees ook: Dossier Sanderink (Centric) krijgt weer nieuwe wending door 'cybercharlatan'

Mailbombardementen

Omtzigt vraagt zich ook af welke bewindspersonen en hoge ambtenaren al brieven en/of e-mails hebben ontvangen van de directie van Centric. Het is bekend dat vanaf het mailaccount van Sanderink allerlei mails worden (door-) gestuurd naar onder meer ambtenaren, journalisten en instanties als politie en FIOD. Het breed gedragen vermoeden bestaat dat niet Sanderink deze mailbombardementen verzorgt, maar dat ze afkomstig zijn van Van Rijbroek.

Te weinig commissarissen

De CDA-Kamerleden zijn verder kritisch over de rol van de Raad van Commissarissen bij de Sanderink-bedrijven. Een RvC heeft tot taak het bestuur van het bedrijf te controleren en zowel Oranjewoud als Centric heeft maar twee commissarissen, terwijl drie het minimum aantal is. ,,Hoe beoordeelt u dat gegeven de spanningen die zich voordoen?” willen de Kamerleden weten.

Ze hebben de ministers gevraagd om binnen drie weken met antwoorden te komen.

Afbeelding: 'cybercharlatan' Rian van Rijbroek.

Lees alles over deze kwestie in het dossier Sanderink van Tubantia.