Nieuws Actueel

Dossier Sanderink: Tweede Kamervragen over relatie Centric-overheid

Kunnen De Nederlandsche Bank en de Nederlandse overheid wel zaken blijven doen met Gerard Sanderink, nu de Twentse multimiljonair zich zo misdraagt en een dubieuze vriendin heeft? Drie Tweede Kamerleden, onder wie Pieter Omtzigt, hebben hierover Kamervragen gesteld aan de ministers van Financiën en Economische Zaken. Een nieuw hoofdstuk in Dossier Sanderink.

Angelique Kunst (Tubantia) 29 december 2020

Gerard Sanderink Centric

Volgens de Tweede Kamerleden Omtzigt, Slootweg en Amhaouch (allen CDA) is het recente gedrag van Gerard Sanderink (hierboven) en zijn vriendin zeer zorgelijk, omdat Sanderinks ict-bedrijf Centric computersystemen verzorgt voor heel veel overheidsinstanties.

Zoals gisteren gemeld heeft Sanderink zich vorige week ernstig misdragen toen een deurwaarder bij hem beslag kwam leggen. Hij bedreigde de hulpofficier van justitie en weigerde elke vorm van medewerking. Bovendien werd tijdens het bezoek van de deurwaarder belangrijk bewijsmateriaal van zijn telefoon gewist, waarschijnlijk door zijn vriendin, zelfverklaard cybersecuritydeskundige Rian van Rijbroek.

Lees ook: Dossier Sanderink (Centric, Strukton): 'Ernstige bedreiging en vernietiging bewijsmateriaal'

Kamerleden: 'Zeer zorgelijk gedrag Sanderink en Van Rijbroek'

Volgens de Kamerleden Omtzigt en zijn collega’s Slootweg en Amhaouch (allen CDA) is het gedrag van Sanderink en zijn vriendin zeer zorgelijk, omdat Sanderinks ict-bedrijf Centric computersystemen verzorgt voor heel veel overheidsinstanties. Zo levert Centric software aan 80 procent van de Nederlandse gemeenten, aan de Sociale Verzekerings Bank en aan De Nederlandsche Bank (DNB).

Consequenties voor Centric?

Tubantia meldt dat de Kamerleden de ministers onder meer vragen of zij ervan op de hoogte zijn dat Sanderink zich keer op keer niet houdt aan vonnissen van de rechter. Ze willen weten of dat consequenties moet hebben voor de contracten die Centric heeft met overheidsinstanties: „Is het gepast voor DNB en de Nederlandse overheid om zaken te blijven doen met iemand die zich niet aan gerechtelijke uitspraken houdt en gezagsdragers bedreigt en dat nota bene in gevoelige materie zoals ICT en bij gevoelige instellingen zoals DNB?"

Dossier Sanderink

Dossier Sanderink, waar vooral Tubantia en Follow The Money veel over schrijven, hoe zit dat ook alweer? Cybercharlatan Rian van Rijbroek die in het leven van Gerard Sanderink komt, directieleden die (moeten) opstappen, verloren rechtszaken, zijn bedrijven die door het doen en laten van de topman tientallen miljoenen verliezen, enzovoorts: via deze link kun je alle eerdere artikelen over het Dossier Sanderink lezen.

"Is het gepast voor DNB en de Nederlandse overheid om zaken te blijven doen met iemand die zich niet aan gerechtelijke uitspraken houdt en gezagsdragers bedreigt en dat nota bene in gevoelige materie zoals ICT en bij gevoelige instellingen zoals DNB?"

Voornaamste verdachte: Rian van Rijbroek

Ook over Sanderinks partner Rian van Rijbroek stellen de CDA’ers vragen. Uit het verslag van de deurwaarder blijkt dat zij de voornaamste verdachte is voor het wissen van de telefoongegevens van Sanderink. Daarmee zou zij belangrijk bewijsmateriaal hebben verwijderd terwijl de deurwaarder daar beslag op wilde leggen. Dat is een strafbaar feit. De Kamerleden vragen: „Hoe beoordeelt u de rol van de huidige partner van de heer Sanderink die gevorderde mails en appjes gewist zou hebben? Kan iemand die gevorderde informatie uitwist betrokken zijn bij een onderneming die essentiële ICT levert aan de overheid?”

Wiebes: ‘Geen vuiltje aan de lucht'

De Kamerleden herinneren de ministers er fijntjes aan dat ze al vaker vragen hebben gesteld over Sanderink. In maart van dit jaar antwoordde minister Wiebes nog dat er geen vuiltje aan de lucht was: „Uit de laatste rapportages, maar ook uit de feitelijke dienstverlening door Centric, kan geconcludeerd worden dat de overeengekomen kwaliteit onveranderd op een goed niveau ligt.”.

Lees ook: Dossier Sanderink: rechter eist vernietiging dubieus rapport door Centric-topman

Kamerleden: mails moeten openbaar

De Kamerleden willen ook graag dat alle mails en appjes openbaar worden gemaakt die de afgelopen 18 maanden onder Sanderinks naam zijn verstuurd naar hoge overheidsfunctionarissen. Op die manier wordt volgens de Kamerleden toch inzicht verkregen in de berichten die bij Sanderink zelf zijn uitgewist.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.