Nieuws Actueel

Dow Terneuzen sleept nieuwbouw binnen dankzij kennis en ervaring

Dow Terneuzen sleept nieuwbouw binnen dankzij de aanwezige kennis en ervaring, schrijft de PZC. Henk de Bruijne leidt het project. "Dit is natuurlijk voor ons een opsteker."

HARMEN VAN DER WERF 13 mei 2016

Dowterneuzen 1

Dow Terneuzen mag een nieuwe fabriek bouwen, een fabriek voor de productie van - let op - copolymer polyol. Dat is goed nieuws, want zo vaak komt het niet meer voor dat Terneuzen zo’n investering mag doen. Projectmanager Henk de Bruijne laat zich niet uit over de kosten. "Laten we het op een significante investering houden."Trots Het laat onverlet dat hij er trots op is. Bij Dow Terneuzen wordt jaarlijks voor tientallen miljoenen geïnvesteerd in de revisie en het onderhoud van fabrieken. Nieuwbouw is uitzonderlijk. "We hebben zeven jaar geleden de laatste grote, nieuwe investering uitgevoerd", herinnert De Bruijne zich. "De polyol-productie is toen fors uitgebreid."Basisstoffen voor schuimen Termen als polyol en copolymer polyol zullen niet veel mensen iets zeggen, voor De Bruijne zijn ze gesneden koek. Zijn uitleg maakt veel duidelijk. Het zijn basisstoffen voor schuimen die worden toegepast in matrassen, autostoelen, bankstelletjes, noem maar op. Iedereen komt ermee in aanraking. "En de vraag neemt toe", vertelt De Bruijne. De besteDat is onder meer te danken aan de bouw van een groot nieuw chemiecomplex in Saoedi-Arabië door Saudi Aramco en Dow. Polyol zal daar worden geproduceerd, waarmee ook meer copolymer polyol nodig is. Dat goedje heeft de prettige eigenschap dat er minder grondstoffen nodig zijn om schuimen te ‘fabriceren’. Dow Terneuzen is uitverkoren de nieuwe fabriek voor copolymer polyol te bouwen, omdat het productieproces veel kennis vraagt. "En wij zijn daar de beste in", zegt De Bruijne zonder blikken of blozen. Hij is net terug uit India waar het Dow-ingenieursbureau is gevestigd. Vijf- à zeshonderd mensen werken daar. De Bruijne: "Wij hebben in Terneuzen het voorontwerp gemaakt. In India wordt dat tot in het kleinste detail uitgewerkt." Alle tekeningen komen via de elektronische weg naar Terneuzen. Dat werkt wel zo handig, vindt De Bruijne. "Je kunt niks meer kwijt raken en het bespaart ook meters papier. Aannemers werken overigens nog wel liever met papier."

Stukje behoud van werkgelegenheid De bouw is inmiddels begonnen. De fabriek moet de eerste helft van volgend jaar gereed zijn. Extra banen komen er niet direct bij. De Bruijne spreekt van ‘een stukje behoud van werkgelegenheid’. "Maar indirect komt er wel werk bij, want een nieuwe fabriek moet je ook onderhouden."