Nieuws Actueel

Dringen voor vrije plek in V&D-pand

Als dat maar goed gaat, was na het omvallen van V&D de teneur aan het toch al kwakkelende Buikslotermeerplein. Maar het valt mee: meerdere huurders lopen zich warm om hun intrek te nemen in het warenhuispand.

Bart van Zoelen 22 februari 2016

VD Amsterdam Dringen

Negenduizend vierkante meter telde V&D op het Buikslotermeerplein, verspreid over drie verdiepingen. En dat op het 'grootwinkelcentrum' waar de leegstand de laatste jaren toch al zienderogen toeneemt. Het stuklopen van de doorstart van V&D betekende daarom deze week alarmfase 1 voor het winkelhart van Amsterdam-Noord. Een nieuwe huurder kon weleens lang op zich laten wachten.

Maar de verhuurder is optimistisch. Met ten minste drie gegadigden zijn 'vergevorderde gesprekken' om delen van het warenhuis te huren, zegt Taco de Groot, topman van vastgoedbelegger Vastned. Vooraan staat H&M, waarmee de onderhandelingen in de laatste fase zijn.

De kledingketen heeft op straatniveau al een deel van het V&D-pand, met daaronder een grote winkelvloer in de kelder. H&M wil graag uitbreiden met tweeduizend vierkante meter op de vroegere kelderverdieping van het warenhuis. Voor de begane grond en de bovenverdieping is belangstelling van een supermarkt en een Nederlandse elektronicawinkel, die allebei zo'n 1200 vierkante meter wensen.

OpknappenAls het even meezit, kan Vastned zijn warenhuispand dus in korte tijd voor meer dan de helft vullen met nieuwe huurders. Wel zal het waarschijnlijk tot volgend jaar om deze tijd duren voordat de winkels ook daadwerkelijk hun deuren openen voor klanten, verwacht De Groot. Voorlopig zijn de sleutels nog in handen van de curator van V&D. Daarna gaat nog veel tijd zitten in het opruimen, opknappen en opdelen van het winkelpand.

Vastned zag de ondergang van V&D aankomen en speelde daar tijdig op in. Toen de warenhuisketen het vorig jaar al moeilijk had, werden de eerste contacten met H&M gelegd. Hoe dan ook wil Vastned niet wachten op Hudson's Bay, het Canadese retailbedrijf dat V&D-panden wil huren voor zijn in Duitsland (Kaufhof) en België (Galeria Inno) overgenomen warenhuisketens.

Het moet maar passen"Als ze komen, komen ze nooit met dertig of zestig vestigingen in één keer," verwacht De Groot. Hij ziet de Canadezen nog niet zo snel voor Amsterdam-Noord kiezen. "Het moet allemaal maar passen. En beide formules draaien nog geen winst."

De eigenaren van de V&D-panden moeten ook verder nu het afblazen van de doorstart tot zekerheid heeft geleid. "Zo heeft iedereen natuurlijk aan een plan-B gewerkt," zegt De Groot. De ondergang van V&D geeft ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. "Hoe tragisch het ook is voor de werknemers van V&D, het is goed dat het voor een formule die al vijftien jaar niet meer werkte nu afgelopen is."

VertrouwenVoor het Buikslotermeerplein als geheel ziet hij de toekomst niet eens zo somber in. "De belangstelling laat zien dat winkelketens er vertrouwen in hebben dat het hier op de lange termijn goedkomt. Het winkelcentrum is nu niet state-of-the-art, maar nog steeds geldt: het is binnen de Ring."

De broodnodige vernieuwing van het winkelcentrum is lastig omdat de winkelpanden van zestig verschillende eigenaren zijn. Ook is het wachten op de Noord/Zuidlijn, een groot bioscoopcomplex en woningbouw in het nieuwe centrum van Noord. En toch: "In het palet van de winkelcentra gaat het hier niet eens zo slecht."

1300 ontslagen, toch is er hoopDe ondergang van V&D kostte in de Amsterdamse regio 1300 mensen hun baan. In totaal belandden deze week ruim achtduizend medewerkers van V&D en de inpandige La Placevestigingen in de WW. Met V&D-vestigingen aan de Kalverstraat, het Buikslotermeerplein én in Amstelveen, Purmerend, Hoofddorp en Zaandam komt een fors deel uit deze regio. En dat in een tijd waarin toch al veel winkels sluiten. Niet voor niets blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV dat werknemers die hun baan in de detailhandel verliezen slechts in 48 procent van de gevallen weer een baan vinden in een winkel. Het UWV zocht uit welke overstap het meest wordt gemaakt. Jongeren vinden vaak hun weg naar de horeca, een callcenter of een functie als commercieel medewerker. Voor de 45-plussers, een kwart van de V&D-medewerkers, ligt het een stuk lastiger. Daar prijken functies als receptionist en medewerker van een bedrijfsrestaurant bovenaan de lijst, zonder dat daarvoor veel vacatures zijn. Maar in Amsterdam zijn de vooruitzichten altijd nog net ietsje beter dan voor V&D'ers in steden als Weert, Sittard en Emmen. Uitwijken naar een andere sector kan hier makkelijker, legt een UWV-woordvoerder uit. In januari waren er in deze regio 358 vacatures voor een commercieel medewerker. In Drenthe waren er twintig. Ook ouder V&D-personeel is hier net wat beter af dan leeftijdgenoten uit andere regio's. Landelijk is 46 procent van de WW'ers vijftig jaar of ouder. In Groot-Amsterdam is dat 42 procent.