Nieuws Actueel

Drukke dag op beurzen met resultaten ING en BAM

Beleggers op de Europese beurzen maken zich donderdag op voor een drukke dag. Op het Damrak openden onder meer ING en bouwer BAM de boeken. Ook het Zwitserse uitzendconcern Adecco, de Duitse webwinkel Zalando en de Franse bank BNP Paribas kwamen met resultaten. Daarnaast verwerken de markten nog het besluit van de Amerikaanse centrale bank om de rente opnieuw fors te verhogen in de strijd tegen de inflatie.

ANP 3 november 2022

ANP031122074 1

De Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell verklaarde dat de renteverhogingen door zullen gaan totdat ze voldoende effect hebben om de inflatie op het gewenste niveau van 2 procent te krijgen. De toekomstige rentestappen zullen volgens Powell mogelijk wel minder fors zijn, maar zullen langer doorgaan.

ING profiteert net als andere grote banken van de hogere rente, die het weer makkelijker maakt om goede marges te maken op kredieten. ING zag de winst in het derde kwartaal wel met ruim een kwart dalen, maar dat komt volgens topman Steven van Rijswijk door eenmalige posten. Het financiële concern ziet desondanks ruimte om zijn aandeelhouders te belonen door voor maximaal 1,5 miljard euro aan aandelen in te kopen. Ook de Franse concurrent BNP Paribas deed afgelopen kwartaal goede zaken dankzij de hogere rentes.

Verkoop activiteiten BAM

BAM boekte in de eerste negen maanden van het jaar meer winst, mede dankzij de opbrengst van de verkoop van een onderdeel. De omzet nam wel af. De bouwer kampt naar eigen zeggen met de hoge inflatie en problemen in de toeleveringsketen die het resultaat drukten. BAM zakte woensdag nog bijna 8 procent door de vrees dat een uitspraak van de Raad van State over stikstofwetgeving rond bouwprojecten veel bouwprojecten gaat vertragen.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een openingsverlies van rond de 1 procent. Ook de andere Europese beurzen lijken lager te openen. In Londen gaat de aandacht uit naar het rentebesluit van de Bank of England, die naar verwachting ook de rente opnieuw zal verhogen. In Azië gingen de aandelenmarkten donderdag omlaag na de verliesbeurt op Wall Street. In Japan hadden beleggers een vrije dag. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 2,6 procent.

Euro- en oliekoers

Kunstmestproducent OCI en metalenspecialist AMG kwamen ook met cijfers. OCI zag de kwartaalomzet en het resultaat flink stijgen en gaat zijn aandeelhouders belonen met een fors dividend. AMG verhoogde opnieuw zijn verwachtingen voor het hele jaar, nadat het bedrijf in het afgelopen kwartaal weer winst wist te boeken na een verlies vorig jaar.

De euro was 0,9810 dollar waard, tegen 0,9862 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 89,33 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 95,54 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws