Nieuws Actueel
Drukke tijden voor de kersenboer
Het is stilte voor de storm. Nu kunnen Ruud (60) en Marianne (55) Kampschreur uit Groessen nog aan de keukentafel vertellen over hun werk. Binnen enkele dagen barst hier de topdrukte los. Ongeveer acht weken lang staat alles in het teken van het plukken en verkopen van kersen, zo schrijft De Gelderlander.

Ruim tien jaar is het Groessense stel nu bezig met het kweken van de rode vruchten. Dat begon hobbymatig. De kost verdienden ze met een tuincentrum. Dat veranderde toen het echtpaar merkte dat hun kersen wel erg gretig aftrek vonden. "Als er een bordje aan de weg kwam, dan ontstond er gelijk een run op", kijkt Marianne Kampschreur terug.
Samen met haar man besloot ze in 2013 de deuren van het tuincentrum te sluiten en vol in te zetten op hun geliefde kersen. De twee breidden hun kersenboomgaard uit van vijftig tot 1.100 bomen. In de boomgaard groeien nu zo'n twintig verschillende soorten kersen met elk een andere rijptijd. Op die manier kan het fruit hier van half juni tot en met begin augustus worden geplukt en verkocht.
AugustusDe boomgaard van Kampschreur is volledig met doeken overdekt. Die doeken hangen zo dat regenwater niet op de bomen, maar op het gras in het middenpad terecht komt. Via een automatisch systeem krijgen de kersen drie keer per dag water. Grote netten aan de zijkant moeten de gevreesde Suzuki-vlieg buiten de deur houden. En in de winter houden kachels de temperatuur in de boomgaard weg van het vriespunt.
Dit jaar hoopt het echtpaar Kampschreur een kleine tienduizend vruchten van de bomen te halen. Dat plukken gebeurt met de hand. Ruud Kampschreur krijgt hulp van twee anderen.
Elke ochtend beginnen ze al om half zes. "Ik kijk altijd uit naar het moment dat ik mag beginnen", vertelt de kersenkweker. "Maar ik ben ook blij als alles er in augustus weer af is."
FeestOp zondag 26 juni is het bij de telers Het Grote Kersenfeest. Met in de hoofdrol: de kersen.