Nieuws Actueel

Drunens 'Bekookt' scoort met streekbitterbal

Drunenaar Dennis van Scheijndel maakt met zijn bedrijf 'Bekookt' bitterballen, kroketten, stoofvlees en erwtensoep van streekgebonden producten. Inmiddels doet hij zaken met zo'n dertig boerderijwinkels, schrijft het Brabants Dagblad.

Kees Klijn | Foto: Jeroen de Jong (Beeld Werkt) 25 oktober 2016

Bekookt Drunen

Met een bitterbal scoor je in Nederland altijd. Maar ook in het buitenland. Dat merkte Dennis van Scheijndel (42) uit Drunen, een jaar of drie geleden als chef-kok in een hotel. "Een Française die er had gelogeerd, belde op. Wilde reserveren, maar ze moest eerst zeker weten dat mijn bitterballen nog altijd op de kaart stonden." Als iemand zó gek is op mijn bolletje ragout, dan moet daar een markt voor zijn, dacht Van Scheijndel. Dus begon hij dit jaar zijn eigen bedrijf: Bekookt.

BoerderijwinkelsBekookt werkt alleen met streekgebonden producten. "Ik doe zaken met bijna dertig boerderijwinkels. Zij leveren mij het varkensvlees, rundvlees of kaas. Ik maak er bitterballen en kroketten van. En ook stoofvlees, ragout en erwtensoep. Die verkoop ik weer terug aan de boerderijwinkels. Daarmee vergroten zij weer hun eigen assortiment en wordt hun winkel aantrekkelijker voor de consument."

Puur natuurLees je op de fraaie doosjes waarvan de bitterballen en kroketten zijn gemaakt, dan kom je er geen E-nummers tegen. Voor een doorsnee kroket staan er die wel bij, nodig om het product te kunnen verdikken. "Ik heb die E-nummers niet nodig, omdat ik een heel ander procedé volg", zegt de in Delft opgegroeide Van Scheijndel. "Voor de producten gebruik ik zelfgemaakte bouillon. Vlees mét botten, daardoor hoef ik er geen verdikkingsmiddel of gelatine aan toe te voegen. Door verhitting komt er gelatine vrij uit de botten. Puur natuur dus. En ik heb een eigen kruidentuin, ik weet dus wat erin gaat."

Dat er natuurlijke gelatine aan de bitterbal is toegevoegd, proef je volgens Van Scheijndel ook. "Die gelatine legt een filter op je tong, daardoor blijft de smaak langer hangen. Ook als je de bitterbal of kroket al op hebt, kun je er nog van genieten."

MargeHet is vlees kopen, daarna als product aan dezelfde leverancier weer verkopen. En alle 28 boerderijwinkels hanteren verschillende prijzen. Hoe houd je dat in evenwicht voor je eigen zaakvoering? "Of het vlees goedkoper of duurder aan mij wordt verkocht, maakt niks uit. Mijn marge blijft toch hetzelfde. Maar de winkelier zelf moet er wel goed over nadenken. Duur verkocht vlees levert een duurdere kroket op. Als de prijs te hoog is, dan koopt de consument ze niet. "

Met Bekookt bedient Van Scheijndel de driehoek Tilburg-Breda-Den Bosch. "Op termijn wil ik wel groeien, maar stap voor stap. Eerst wil ik de winkels die ik nu heb goed bedienen." Wel mag heel Nederland genieten van zijn kroketten en stoofvlees, want onlangs is een webshop de lucht ingegaan. Want een Brabantse Bekookt-bitterbal smaakt ook goed buiten de provinciegrens.