Nieuws Actueel

DSM aan kop in afwachtende AEX, ING onderaan

Speciaalchemiebedrijf DSM was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index, die weinig beweging liet zien, en ING stond onderaan. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de verklaring die de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell later op de dag zal afleggen voor het Congres. Beleggers hopen dat Powell daarin meer duidelijkheid zal geven over het toekomstige rentebeleid van de Federal Reserve.

ANP 7 maart 2023

ANP070323129 1

Daarnaast verwerkten de markten gemengde handelscijfers uit China. Zo daalde de Chinese export in de eerste twee maanden van het jaar minder hard dan gevreesd, terwijl de import sterker afnam dan voorzien. Op politiek vlak haalde de Chinese president Xi Jinping daarnaast uit naar het Westen. Volgens Xi heeft de westerse wereld met de Verenigde Staten voorop China in de afgelopen jaren geblokkeerd, beperkt en onderdrukt.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de min op 758,75 punten. De MidKap won een fractie tot 1023,40 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,2 procent. De DAX in Frankfurt klom eveneens 0,2 procent, na een onverwachte stijging van de Duitse fabrieksorders in januari.

IMCD en Wolters Kluwer

Naast DSM (plus 1,5 procent) stonden chemicaliëndistributeur IMCD en informatieleverancier Wolters Kluwer in de kopgroep van de AEX, met een winst van dik 1 procent. ING zakte 1,4 procent en chipmachinemaker ASML volgde met een min van 0,9 procent.

Ahold Delhaize won 0,4 procent. Het supermarktconcern liet weten de 128 winkels in eigen beheer van Delhaize in België over te dragen aan franchisenemers. Het gros van de supermarkten van Delhaize in België is al in franchise. Zij werken volgens het bedrijf goedkoper en flexibeler. Uit protest heeft winkelpersoneel in onder meer Brussel en Gent het werk neergelegd.

Eurocommercial Properties

In de MidKap stond vastgoedfonds Eurocommercial Properties (plus 1,4 procent) bovenaan dankzij een koopadvies door ING. Technologiegroep TKH zag een eerdere koerswinst verdampen en daalde 0,4 procent na publicatie van de jaarcijfers.

In Frankfurt zakte HelloFresh 4,5 procent na tegenvallende resultaten van de Duitse bezorger van maaltijdboxen. De Duitse kledingwebwinkel Zalando, die ook met cijfers kwam, steeg daarentegen ruim 4 procent. Carlsberg verloor dik 1 procent in Kopenhagen. De Nederlandse topman Cees 't Hart van de Deense bierbrouwer liet weten aan het einde van het derde kwartaal met pensioen te gaan.

Euro en dollar

De euro was 1,0661 dollar waard, tegen 1,0687 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 80,31 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper, op 85,98 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws