Nieuws Actueel

Dubieuze horeca naar Zoetermeer

De soepele openingstijden en gunstige ligging van Zoetermeer hebben een aanzuigende werking op malafide horecagelegenheden. Dat concludeert onderzoeksbureau Berenschot, meldt het AD.

John Hermse en Yorick Roos 8 maart 2016

Horeca Sluitingstijden

et bureau onderzocht op verzoek van de gemeente hoe het veiligheidsbeleid kan worden verbeterd. Daarbij is er ook gekeken naar het waterbedeffect: problemen die binnen buurgemeenten hard worden aangepakt en zich daardoor naar andere steden verplaatsen.

De onderzoekers concluderen dat dit het geval is binnen de horeca. Omdat de stad geen verplichte sluitingstijden hanteert en (aan de A12) gunstig gelegen is, kan dit een aanzuigende werking hebben op malafide horecagelegenheden.

HorecanotaJeffrey van Dijk, voorzitter van de afdeling Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp van Horeca Nederland, vindt dat er strakkere regels moeten komen in Zoetermeer om malafide horeca te kunnen weren. Van Dijk is in gesprek met de gemeente over een nieuwe horecanota, waarin dit soort zaken ook geregeld kan worden. "Dan hoef je niet achter de feiten aan te lopen."

De afgelopen tijd was er veel te doen rondom horecagelegenheden die zich misdragen zouden hebben. In nog geen vier maanden tijd moesten vier zaken op last van de burgemeester (tijdelijk) op slot. De overige horeca-ondernemers gaven al aan dat zij niet blij zijn met de reeks incidenten in de Zoetermeerse horeca-wereld.

MotorclubsDubieuze horeca is volgens het onderzoek van Berenschot niet de enige groep die door strenger beleid in omliggende steden naar Zoetermeer komen. Omdat Den Haag de zogenaamde outlaw motorcycle gangs (OMG's) hard heeft aangepakt, heeft een afsplitsing van een Haagse motorbende het werkterrein verplaatst naar Zoetermeer. In het onderzoek staat dat deze groep de stad inmiddels alweer verlaten heeft.