Nieuws Actueel

Duitse economieminister: volgend jaar krimp door energiecrisis

De Duitse economie zal volgend jaar krimpen vanwege de energiecrisis. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck. Hij denkt dat de grootste economie van Europa volgend jaar met 0,4 procent zal krimpen, van een eerder voorspelde groei met 2,5 procent. Verder zal de groei van de belangrijkste handelspartner van Nederland dit jaar minder sterk uitvallen dan eerder gedacht.

ANP 12 oktober 2022

ANP121022167 1

Voor dit jaar wordt nu een groei met 1,4 procent voorspeld, van een eerdere prognose van 2,2 procent. "Dit zijn serieuze tijden. We hebben te maken met een zware energiecrisis die zich steeds meer ontwikkelt tot een economische en sociale crisis", aldus Habeck.

De Duitse overheid is al met enorme steunpakketten gekomen om huishoudens en bedrijven te helpen met de sterk gestegen energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Volgens Habeck hebben die maatregelen al wel effect tegen de crisis.

Habeck denkt verder dat de Duitse inflatie dit jaar gemiddeld op 8 procent zal uitkomen en volgend jaar op 7 procent. Hier werd eerder op respectievelijk 6,1 en 2,8 procent inflatie gerekend. Hij zei dat er in 2024 wel weer een economische vooruitgang met 2,3 procent wordt verwacht voor Duitsland.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws