Nieuws Actueel

Duitse energieprijs op recordhoogte door hoge gasprijs

De Duitse energieprijs komt voor het eerst boven de 500 euro per megawattuur uit. Het afgelopen jaar werd energie grofweg zes keer zo duur. Om elektriciteitscentrales draaiende te houden zoekt Duitsland nu zijn toevlucht in vloeibaar gas, dat vanaf de winter ook zal worden geïmporteerd via twee nieuwe terminals.

ANP 16 augustus 2022

ANP160822123 1

De stijging van de energieprijs komt onder meer door het uitvallen van verschillende Franse kerncentrales. Ook de lage waterstand draagt bij, doordat waterkrachtcentrales minder stroom kunnen leveren. In heel Europa is stroom duur door de hoge prijs van aardgas, dat nodig is om de elektriciteitscentrales draaiende te houden.

Door de hoge zomertemperaturen in Europa is de vraag naar aardgas des te hoger. Het laagstaande water in rivieren belemmert bijvoorbeeld het vervoer van alternatieve brandstoffen als kolen. De prijs van aardgas op de beurs van Amsterdam steeg dan ook: dinsdag met ruim 8 procent, maandag eindigde de beurs met een stijging van 6,8 procent.

Deal

Dinsdag sloot de Duitse overheid een deal met energiebedrijven voor de import van vloeibaar gas via twee nieuwe drijvende terminals, in Brunsbüttel en Wilhelmshaven. Die zullen respectievelijk aan het eind van het jaar en in de winter operationeel zijn.

Vloeibaar gas, ook wel bekend als lng, helpt Europese landen om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Door gasopslagen daarmee te vullen, bereiden landen zich voor op de winter. De Duitse regering is in gesprek met Qatar over de levering van lng.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws