Actueel

Duitser wil echt niet pinnen

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

De Duitsers kijken met grote zorg naar de Europese Centrale Bank (ECB), die op het punt staat het briefje van 500 euro af te schaffen. Dat wordt namelijk vooral gebruikt door criminelen en terroristen. Ook denkt het ministerie van Financiën erover om contante betalingen boven 5000 euro aan banden te leggen.

Duitse media discussiëren flink over het nut van cash betalen. Slechts een op de vijf betalingen gaat er elektronisch, tegen de helft in Nederland. In menige winkel is pinnen zelfs onmogelijk.

'Cash is betrouwbaar', schreef de Süddeutsche Zeitung onlangs in een betoog voor het behoud van briefjes en munten. Betrouwbaarder dan pinnen, omdat munten niet afhankelijk zijn van techniek. Maar ook omdat contante betalingen niet te traceren zijn. In een land waar de DDR-inlichtingendienst Stasi nog vers in het geheugen ligt, hechten mensen aan die anonimiteit.

Lees verder onder de advertentie

De ECB beïnvloedt ook het spaargedrag doordat de rente in het eurogebied al tijden op een extreem laag niveau is. Dat moet de economie in de eurozone aanzwengelen door inwoners en bedrijven aan te moedigen het geld uit te geven. Op spaarrekeningen van grote klanten rekenen Duitse banken nu zelfs een negatieve rente. De Sparkassen vrezen ze dat ze binnenkort ook aan particulieren een opslag moeten vragen voor hun spaargeld.

Dat kan wel eens het einde betekenen van de Duitse gewoonte om spaargeld naar de bank te brengen, blijkt uit een enquête van ING: tachtig procent van de Duitsers zegt bij een negatieve rente zijn geld van de spaarrekening af te zullen halen.

Dat moet worden voorkomen, vinden economen. Sparkassen-baas Georg Fahrenschon, met tientallen miljoenen particuliere klanten, riep begin februari de regering in Berlijn op om sparen fiscaal aantrekkelijker te maken. Want: "We willen geen maatschappij die op de pof leeft."

Lees verder onder de advertentie