Actueel

Duitsland en België zetten extra stappen naar vergroening energie

beeld deondernemer
Leestijd 1 minuut
Lees verder onder de advertentie

Duitsland wil in 2030 vier vijfde van zijn stroombehoefte uit hernieuwbare bronnen halen. Momenteel is slechts 0,8 procent van het Duitse landoppervlak aangewezen voor windmolens. Een woensdag gepresenteerd wetsvoorstel moet dat doen toenemen naar 2 procent.

Deelstaten kunnen onderling quota ruilen. Het kan dus zijn dat de ene deelstaat meer dan 2 procent van zijn land inruimt voor windmolens en de andere deelstaat minder.

Geen overgangsperiode

Vlaanderen wil vanaf 2025 geen gasaansluitingen meer voor nieuwbouwwoningen. Een geplande overgangsperiode waarin hybride warmtepompen zouden mogen worden gebruikt, verdwijnt. Die hybride warmtepompen zouden vanaf volgend jaar verplicht worden. Dit jaar is het al niet meer toegestaan om bij nieuwbouw een warmte-installatie op stookolie in te bouwen.

Lees verder onder de advertentie

Met alleen veel windstroom zijn landen er echter nog niet, blijkt uit cijfers van het Verenigd Koninkrijk. Daar werd de afgelopen twee jaar genoeg stroom voor 800.000 woningen verspild omdat windmolens op zee uit moesten worden gezet, meldt een rapport dat werd betaald door energiebedrijf Drax Group. Er werd namelijk meer stroom opgewekt dan noodzakelijk en er zijn te weinig mogelijkheden om die elektriciteit op te slaan.