De politie neemt jaarlijks slechts ongeveer tachtig gevallen van afpersing in behandeling. Uit meerdere onderzoeken, onder meer van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum (WODC), komt echter een ander beeld naar voren. Er zijn beduidend meer slachtoffers dan uit officiële cijfers blijkt. Naar schatting 1 procent van alle bedrijven krijgt te maken met afpersing. Voor het WODC van het Ministerie van Veiligheid en Justitie reden om te spreken van een 'serieus probleem'.
SerieusSecretaris Els Prins van MKB Nederland is ook van mening dat het om een serieus probleem gaat. ,,Duizenden bedrijven worden er in Nederland jaarlijks de dupe van. En het grijpt enorm in op je leven. In je bedrijf, in je relatie en hoe je in het leven staat. Ons advies is om het meteen af te kappen, aangifte te doen en onze vertrouwenslijn te bellen. Als je eenmaal toegeeft, loop je het risico om er nooit meer van af te komen.''KakkerlakkenVolgens Prins hebben afpersers diverse manieren om bedrijven te dwingen. ,,Ze dreigen met van alles, kakkerlakken in de sla bijvoorbeeld, of ze laten weten dat zij weten waar je kinderen wonen, dat is voor een ondernemer natuurlijk vreselijk. Het geeft een erg onveilig gevoel.'' Prins stelt ook dat het probleem veel groter is dan uit de cijfers blijkt. ,,Een procent klinkt als weinig, maar als je weet dat we 1,7 miljoen bedrijven hebben in Nederland, dan gaat het dus wel om duizenden bedrijven. Ook zzp'ers kunnen slachtoffer worden. Als zij werken voor grote bedrijven, dan zijn zij de kwetsbare schakel waar afpersers zich op richten.''VerborgenEcht betrouwbare concrete cijfers zijn er niet, omdat afpersing een zogenaamd 'verborgen delict' is. Bedrijven durven geen aangifte te doen uit angst voor represailles of imagoschade en boeken het bedrag dan maar af als een niet te vermijden kostenpost. Deskundigen pleiten er al langer voor om afpersing uit de taboesfeer te halenBekendNederland kent enkele bekende afpersingszaken. Recent werd winkelketen Jumbo slachtoffer van een man die met zelfgemaakte bommen geld af wilde dwingen. In 2002 overkwam Ikea iets soortgelijks toen twee mannen dreigden met bommen als ze niet snel een kwart miljoen euro zouden krijgen.
Een jaar later kreeg Albert Heijn een dreigbrief. In een supermarkt in Groningen werd jaren geleden gedreigd met gif in producten. Later bleek een medewerkster verantwoordelijk. Ze was verbolgen, omdat ze geen promotie kreeg naar een andere afdeling. Alle daders van deze afpersingen zijn uiteindelijk opgepakt en veroordeeld.