Actueel

Dukskoen: schoenenfabriek verkoopt studiemodellen

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Negen schoenmakers in spe zijn ermee aan de slag. Ze krijgen met behoud van hun bijstandsuitkering een ambachtelijke opleiding. Op den duur moet dat betaald werk opleveren in de productie van schoenen elders.

Zakkenvuller

"Ik ben geen zakkenvuller die geld verdient over de rug van mensen met een uitkering", zegt de prille ondernemer Martijn Duk in de werkplaats in de oude basisschool 'De Rank' aan de Coehoornstraat vlak bij Arnhem Centraal. "Als het ons niet lukt genoeg schoenen te verkopen, sta ik straks gewoon weer op straat, net als de rest. Het is hier samen uit, samen thuis. Iedereen is gemotiveerd er wat van te maken. We zijn nu een half jaar bezig met 0 procent ziekteverzuim."

Lees verder onder de advertentie

Modekwartier

Duk komt uit het beroepsonderwijs. Toen hij in 2014 zijn baan verloor, kwam hij niet meer aan de slag. De ommekeer kwam toen hij op een dag in het Arnhemse Modekwartier aan de slag mocht om zelf een paar schoenen op maat te maken bij Rosanne Bergsma. "Ik heb iets met schoenen en ik kreeg die cursus cadeau in de vorm van een lege schoenendoos met een briefje erin. Op televisie zag ik daarna een reportage over een jonge vrouw die in Duitsland haar eigen naaiatelier begon en inmiddels 150 mensen in dienst heeft die moeilijk aan de bak komen. Zo ontstond mijn plan om zelf iets op te starten voor mensen in de bijstand."

Droom

Lees verder onder de advertentie

Duk kreeg hulp van alle kanten om zijn droom waar te maken. Met geld van drie sociale fondsen legde hij de basis voor Dukskoen. Bovendien kreeg hij een lening via 'Gelderland Valoriseert', een financieringsbron voor vernieuwers in het bedrijfsleven met steun van de provincie Gelderland en het ministerie van Economische Zaken. "Ik had ook nog goede contacten bij de gemeente Rheden. Die gingen op zoek naar geschikte mensen. Sommige kandidaten hadden eerder gestikt, met leer gewerkt of zelfs al delen van schoenen gemaakt. Anderen kwamen uit de horeca, groenvoorziening of de zorg."

Koffietijd

Overal in de werkplaats hangen instructies voor de vorming van neus, tong, hiel, broekje, voorblad en dies meer zij. De mannen en vrouwen hebben er plezier in. Op de website van Dukskoen beschrijft Duk hoe ze allemaal met vallen opstaan vooruit komen. "We zijn hier begonnen met het uit elkaar halen van oude schoenen om te kijken wat er allemaal in zit." Nu volgen mensen uit de schoenenbranche hen al met veel interesse. Duk is net in Milaan geweest om leveranciers van materialen te zoeken. "Binnenkort komen er mensen van RTL4 langs voor het programma Koffietijd."

Lees verder onder de advertentie

Uniek

Over enkele maanden komen de eerste volwaardige schoenen van Dukskoen op de markt. Duk: "De schoenen die we op 8 december verkopen tijdens een open dag, zijn studiemodellen. Ze hebben nog niet de kwaliteit die ze na de officiële introductie begin 2017 zullen hebben. De modellen zijn wel zeer draagbaar, handgemaakt en uniek."