Nieuws Actueel

Duncan Stutterheim: 'Beter ondernemen met minder aandelen'

Toen miljoenen-ondernemer Duncan Stutterheim bijna failliet ging, kwam hij erachter dat hij beter kan ondernemen met minder aandelen. Dat zei de oprichter van dance- en mediabedrijf ID&T tijdens de openingsshow op de Week van de Ondernemer in de Rai in Amsterdam.

Vincent Krijtenburg | Video: Vincent Krijtenburg | Foto: Hennie Keeris 21 november 2017

Duncan stutterheim 4

Duncan Stutterheim werd woensdagochtend door presentator Ronnie Overgoor aan de tand gevoeld over zijn successen en zijn bedrijf. Vier jaar geleden verkocht Stutterheim ID&T voor 130 miljoen dollar. 33 miljoen euro daarvan mocht hij op zijn eigen rekening bijschrijven. Een derde van zijn vermogen stak hij in in de A'DAM toren: een voormalig Shell-kantoor langs het IJ in Amsterdam. Samen met zakenpartner Sander Groet herontwikkelde hij het toonaangevende gebouw tot een combinatie van kantoren, uitgaansgelegenheden en een observatiepunt met een ronddraaiend restaurant.

Vermogen

Het concept van A'DAM bedachten Stutterheim en Groet in een uur of twee, drie. ,,Het is zo sterk, omdat het puur is. Het hielp natuurlijk dat we een trackrecord hadden en ik er dankzij de verkoop van ID&T de middelen voor had. Dit keer heb ik het weloverwogen gedaan. Anders dan met ID&T heb ik er slechts een deel van mijn vermogen in gestoken. Als het misgaat, trek ik niet het hele bedrijf om.''

https://www.youtube.com/watch?v=8g146Pv9_7o

New York Times

Waaghalzen kunnen op 100 meter hoogte heen en weer schommelen over de rand van de A'DAM toren met Amsterdam onder hun voeten. Tijdens het interview op de Week van de Ondernemer vertelde Stutterheim dat de schommel van onschatbare waarde is gebleken. “De schommel was eigenlijk een geintje op de tekening”, zei hij.

Toen de schommel daadwerkelijk gerealiseerd was, kwam een foto ervan op de voorpagina van de New York Times. Dit gaf volgens Stutterheim een flinke impuls aan de bezoekersaantallen. “Nu draait dat ding meer dan 2 miljoen euro omzet per jaar. Ik heb nog 10 procent van de aandelen dus daar ben ik wel blij mee. Als ik het allemaal van tevoren had geweten, had ik het allemaal gehouden”, lacht hij.

Lees ook: Duncan Stutterheim verdiende 33 miljoen en scoort nu met feesttoren A'DAM

Wat er nog in de koker van Stutterheim zit, vertelde hij dinsdag niet. Stilzitten doet de ondernemer in ieder geval niet. Met een groep ondernemers is hij op ten minste vier plekken in Amsterdam bezig met “plekken die allemaal gaan over uitgaan een entertainment”. Anders dan voorheen is hij geen grootaandeelhouder meer van deze groep. “Ik had de eerste 10 jaar 80 procent van de aandelen in handen. Mijn wil was wet.... Tot ik bijna failliet ging. Toen kwam ik erachter dat ik als ondernemer sterker was door 40 a 45 procent van de aandelen te nemen. Mijn vader vond het een belachelijk idee om de zeggenschap weg te geven, maar voor mij werkt het. Ik kan in mijn enthousiasme wel zeggen: “Zo moet het”. En met die 40-45 procent kan ik wel heel hard drukken, maar ik kan er niet doorheen drukken”, aldus Stutterheim.