Nieuws Actueel

Duno-trainer verlaat Azië voor familiebedrijf

Duno-trainer Lodewijk de Kruif keerde voor het familiebedrijf in Ede terug uit Azië. Dat schrijft De Gelderlander.

Bram van Zundert | Foto: Tamara Reijers 3 februari 2017

Duno 1065

Vrije dagen? Lodewijk de Kruif zou er geen herkennen als-ie zich bij het opstaan in de ochtend voor de deur in Ede zou aandienen. Elk uur van elke dag gaat naar het horecafamiliebedrijf Buitenzorg in Ede, het trainerschap bij Duno en zijn gezin met vier jonge kinderen. Het is aanpoten, maar De Kruif (47) geniet.

"Nadat ik de kinderen naar school heb gebracht, kom ik op de zaak en begint de telefoon al te rinkelen", beschrijft De Kruif, die daarnaast bij zaterdageersteklasser Duno uit Doorwerth bezig is aan zijn tweede seizoen (zie kader). "Samen met mijn moeder, broer en mijn vrouw voeren we de directie van het bedrijf. Naast de brasserie kunnen mensen bij ons terecht voor een babyborrel tot een koffietafel bij een uitvaart. En alles wat daar in het leven tussenin komt. Bij een restaurant begint en eindigt de dag op gezette tijden, maar omdat wij nog zoveel meer doen, moet ik ontzettend dynamisch zijn."

Voetbal

Al sinds 1972 runt de familie De Kruif het bedrijf in het pand van Buitenzorg aan de Amsterdamseweg in Ede. De kleine Lodewijk groeide er op. "Dat was natuurlijk een feest voor een kind: je kon je overal verstoppen en donderjagen. Mijn broer en ik hielpen al jong mee met de kleine klusjes, maar toen ik een jaar of 15 was, ben ik me op het voetbal en studeren gaan richten. Mijn broer is wel al jong in het bedrijf gestapt."

Terwijl het familiebedrijf groeide, voetbalde De Kruif voor onder meer FC Wageningen, TOP Oss, Spakenburg, Beerschot VAC (België) en in Duitsland bij 1. FC Kleve. Daarna volgde al snel een trainerscarrière die de geboren Lunterenaar in Nigeria bracht bij Heartland FC en in Azië waar hij bondscoach van Bangladesh was. Vorig seizoen combineerde hij die laatste baan nog met zijn werkzaamheden bij Duno. "Maar inmiddels zijn mijn vrouw en ik weer vast terug in Nederland. Het is vorige maand namelijk twee jaar geleden dat mijn vader overleed. Toen hij wist dat het einde naderde, waren er voor mijn ouders twee mogelijkheden: 'We verkopen de zaak of je komt terug en je zet met je broer en je vrouw de schouders eronder.' Eerst heb ik nog op en neer gependeld, maar nu hebben we het laatste gedaan. Buitenzorg is het levenswerk van mijn ouders en nu ook dat van ons. Dat wilden we voortzetten. Mijn moeder ook; die is bijna 70, maar gaat nog elke dag volle bak."

Parallellen

De Kruif ziet parallellen tussen zijn twee carrières. "Horeca is eigenlijk net als voetbal: je moet 24 uur per dag beschikbaar en bereikbaar zijn. Ik kan me in beide banen geen 9-tot-5-mentaliteit voorstellen, je bent er áltijd mee bezig." Plus dat hij in beide gevallen een team aanstuurt waar hij het beste uit moet halen. "Dat doe ik nog steeds met ontzettend veel plezier en energie."