Advertorial van Duo Protection

Advertorial Actueel

DuoProtection: 2020 wordt jaar van opschalen

Gerrit-Jan van Enck is op de rug van een paard geboren en de edeldieren werden zijn leven, werk en liefde. Tien jaar geleden verkocht de voormalig kampioen springruiter een paard aan Simone Vlietstra, die zijn partner werd. Samen hebben ze hoef- en ledervet DuoProtection in de markt gezet en in 2020 willen ze opschalen met voedingssupplementen Duo Dog en Cat.

Van onze redactie 5 november 2019

Gerrit Jan van Enck Duo Protection Duo Dog Duo Cat

Alsof hij in een ketel met z’n eigen ‘paardenmiddel’ is gevallen, zo energiek praat Gerrit-Jan van Enck over paarden en paardenvet, waarvan hij wekelijks 900 tot 1200 kilo smelt en in potjes giet voor wederverkopers. Vijftig jaar geleden werd hij ‘op de rug van een paard geboren’ op de manege met 80 paarden van zijn vader in Zutphen. De liefde voor het edeldier begon in angst. ,,Ik weet nog goed dat ik in de keuken zat met opa. Ik was twaalf, heel klein en dol op snelheid. Maar de wedstrijd pony's waren zo groot, zo hoog. Doodsbang was ik. ‘Bang’, vroeg opa. Hij gaf me letterlijk een schop onder mijn kont en ik ben nooit meer bang geweest. Ook niet toen ik later over 2 meter 15 sprong of toen ik dik 70 kilometer per uur ging op Barbeque, een 12-jarige volbloed. Vergis je niet. 72 was destijds het record. Dat klinkt niet hard, maar op een levend wezen, als alles onder je beweegt...”

Loods in Overvecht

Simone Vlietstra knikt instemmend, aan de andere kant van de knusse keukentafel in een loods in Overvecht, hun bedrijfsruimte volgestouwd met talloze trofeeën en tonnen paardenvet. De geboren Jordaanse woont sinds haar vijfde in Utrecht, toen pa zijn paardenhandel daarnaartoe verplaatste. Zij wilde juist een grotere pony, niet zo’n ‘grasmaaier’ van een Shetland.

Het duurde tot tien jaar geleden voor ze elkaar leerden kennen. Van Enck had twee paardjes te koop, Vlietstra kocht er één - Armando - en kreeg na een sluwigheidje de hippisch springkampioen en paardenhandelaar erbij, al had dat nog wel wat voeten in aarde. ,,Ik had de dierenarts gevraagd de handtekening voor de inenting te vergeten, zodat ik haar nog een keer zou zien. Dat lukte en het werd steeds gezelliger. Zeker toen ze niet meer getrouwd was.”

‘Tweede vrouw’

Die ‘tweede vrouw’ in Van Encks leven na zes jaar rampspoed op zijn pad gekomen. Bij een val van een paard had de springruiter zo ongeveer alle botten in zijn bovenlijf gebroken. Paardensport zat er niet in. Toen hij weer springlessen ging geven, was ze ineens daar: Diva. De liefde voor paarden was helemaal terug. ,,Ik was op slag verliefd. Wat een dier”, verzucht Van Enck, wijzend op een wandgrote foto vol glorieuze rozetten.

Vier jaar was Diva, toen haar hoeven begonnen te ‘brokkelen’. Dat zie je vaak bij paarden: dan worden ze zo droog dat er scheurtjes in ontstaan. Vlietstra en Van Enck woonden inmiddels samen in Zeist en liepen over de markt langs de kraam van de bekende paardenslager Jan van Veen. ,,Daar sprak Simone het zinnetje waarmee alles begon”, zegt Van Enck welhaast plechtig. ,,’We zouden eens bij hem langs moeten gaan, om hoevenvet te halen voor Diva’, zei ze. ‘Hoe weet jij dat’, reageerde ik verbaasd. Bleken onze beide opa’s daar vroeger paardenvet te halen om te smelten en hoeven mee te behandelen.”

Glycerine

Zo normaal als het toen was, zo bijzonder is Duo Protection nu. ,,Smelten moest je vroeger ook al zelf doen, maar nu is het helemaal niet meer te koop. Je kunt wel uierzalf kopen en bijvoorbeeld schapenvet, maar paardenvet is veel beter. Er zit glycerine in, vitamine A en D en Omega 3, 6 en 9 met veel eiwitten en vetzuren. Het houdt de vochtbalans op peil en stimuleert de hoorngroei.”

Diva knapte zienderogen ogen op en dat zagen de verzorgers van stalgenoten ook. ‘Dat spul verkoopt zichzelf’, dacht Vlietstra en ze zag het al voor zich: in een authentiek, ouderwets ambachtelijk blikje. ,,Twee verschillende, Duo Hoef en Duo Leder, want het is ook geweldige verzorging voor al je leren kleding en materialen” Terwijl Vlietstra de praktische zaken regelde, toog Van Enck er elke zaterdag als een marskramer mee langs ruitershops. Potje en praatje konden op veel sympathie rekenen. ,,’Zet maar neer’, zeiden ze vaak en winkeliers die zelf geen risico wilden lopen mochten het op consignatie verkopen.”

IJsbrand Chardon


Al snel was het paardenpaar met niets anders bezig, zeker nadat Van Encks contract als planner afliep en hij moest kiezen tussen een vast contract en vol voor de eigen zaak gaan. Tot misnoegen van de hele buurt aan de Arnhemse Bovenweg in Zeist werd het paardenvet smelten in de schuur bij hun huis. Die werd al snel te klein, want de wereldtop van de Hippische sport liep ermee weg, veertienvoudig wereldkampioen vierspan IJsbrand Chardon voorop.

De groeispurt bleek nog maar het beginnetje. Een dierenarts zag hoe zijn hond het bij paarden van de hoeven likte. Dat bleek niet alleen lekker; het bleek een geweldig voedingssupplement. ,,We hebben goud in handen”, dachten de twee. Vlietstra: ,,Een vriend van mijn zoon Jay Jay had een hondje dat zogezegd op z’n eindpunt was: ontstekingen en huidaandoeningen waar geen Prednison tegen hielp. Duo Hoef wel. Het beest blaakt weer van de gezondheid.”

TNO

Bleef wel de grote vraag boven de markt hangen: waarom? Wát is er dan zo goed? Mariette Roelofsen van dierenarts Cato ging het testen en ze vroegen TNO later ook de Universiteit Utrecht het te analyseren. Vlietstra: ,,De teksten in de rapporten kan ik niet ontcijferen; de conclusie wel: dit heeft een hond nodig.” Duo Hoef werd Duo Dog, en Duo Cat want ook voor katten is het gezond. DuoProtection promoveerde tot firmanaam.

Voedsel en Warenautoriteit

Vanzelf ging dat niet, grimlacht Vlietstra. ,,We hebben de producten vastgelegd en omdat het om voedingssupplementen gaat, moest ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) het toestaan. We groeiden, konden niet meer vanuit de schuur werken en huisden de zaak hier in Overvecht. De financiering konden we goeddeels zelf, deels via Qredits regelen. Duur geld, maar bij de bank hoefden we niet aan te komen. ‘Gaat u eerst maar eens goed beginnen’, hoor je dan…”

Omloopsnelheid

Dat deden ze, maar dan zonder traditionele grootbank. ,,’We wagen het erop’, zeiden we tegen elkaar. Zolang we onze sport ervan kunnen betalen, vonden we het wel prima. Duo Protection werd ons gezamenlijke kindje.” Ze wonnen de Horse’s product of the year-prijs en groeiden gezwind: van 200 kilo vet per maand naar 1200 kilo per week. Logisch ook, legt dochter Gigi - ook van Vlietstra - uit, doordat ‘de omloopsnelheid veel hoger is’. ,,Met één liter Duo Hoef smeer je drie maanden lang een paar hoeven. Duo Dog geef je een paar keer per dag en dan heb je elke vier tot zes weken een liter nodig.” Dat begrepen de groothandels ook wel en Van Enck hoeft niet meer te zeulen. ,,Nee, ze bellen zelf. Van Frama en Sectolin tot Kommer Biopharm en NL Farma Veterinair, noem ze maar op.”

Huishoudbeurs

Van Enck is als in zijn beste dagen niet te houden, Vlietstra beteugelt zijn enthousiasme. ,,Hij wil niets liever dan snel. 2020 wordt een bijzonder jaar. Een BV oprichten, personeel, wellicht weer verhuizen. Opschalen kan snel gaan. Gerrit droomt al van de huishoudbeurs: 230.000 bezoekers, waarvan toch al snel 170.000 een hond hebben.”

Van Encks ogen twinkelen van zoveel handel en gezonde beesten. ,,Simone heeft gelijk. Laat haar de teugels maar in handen houden. Het moet ambachtelijk blijven. Ik zal nooit naar ketels gaan. We maken een uniek product. Dat kan alleen in pannen. Als ik erin kan roeren, het kan ruiken, zien en voelen.”

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. DuoProtection. Meer informatie op duoprotection.nl