Nieuws Actueel

Achter de schermen bij de Dutch Design Week

Een designexplosie van negen dagen, zo zou je de Dutch Design Week kunnen noemen. 2.500 designers presenteren van 22 tot en met 30 oktober hun nieuwste werk in Eindhoven. De Ondernemer zocht uit wie de gezichten achter zo'n groot evenement zijn.

Babette Margés | Foto: Jeroen Appels, Ton van de Meulenhof, Iris Rijskamp 17 oktober 2016

Dutch Design Week 5

Op het kantoor van de Dutch Design Foundation, organisator van de Dutch Design Week (DDW), staan nog net geen bedden. Tijdens de hectische week in oktober gaan de 40 medewerkers alleen naar huis om te slapen. De overige zestien uur van de dag zijn ze - samen met anderen - bezig met het in goede banen leiden van het grootste designevenement van Noord-Europa.

Sprinten

"Het is alsof je een berg op sprint", vertelt Martijn Paulen, die voor de vierde keer als stichtingdirecteur de leiding heeft. "Daarna is iedereen bekaf en een paar dagen later zitten we met tien mensen alweer na te denken over de volgende editie."

Evaluatie

De voorbereidingen voor een nieuwe designweek starten met het evalueren van de vorige. Met 100 partners worden gesprekken gevoerd die gaan over de inhoud, productie en de communicatie. Daarna vinden brainstormsessies plaats met deelnemers, ambassadeurs, adviesleden en externe bureaus. Die gaan onder meer over trends in de maatschappij. "In februari kiezen we het thema dat we aan de week willen verbinden. Vervolgens gaan we aan de slag met ons team, externe conceptdenkers en tekstschrijvers voor het ontwikkelen van de campagne."

The Making Of

Deze vijftiende editie heeft de titel The making of meegekregen. Het maakproces staat centraal. Dat gebeurt onder meer door inzichtelijk te maken hoe producten en diensten die we dagelijks gebruiken tot stand komen. "We laten zien dat Dutch designers kritisch en ondernemend zijn en veel zelf produceren. Met The making of stimuleren en waarderen we zowel het onderzoeksproces als de eindresultaten."

Podium bieden

Met de themakeuze worden de makers in het zonnetje gezet, en dat is precies de bedoeling van de organisatie. "Het is onze hoofdtaak om ontwerpers een podium te bieden en ondernemerschap te stimuleren. Wij willen verbindingen leggen tussen het bedrijfsleven en designers om zo de creatieve economie aan te jagen."

Vliegwiel

Een schoolvoorbeeld van hoe de DDW als vliegwiel kan werken, heeft hij paraat. De 25-jarige Tijs Gilde studeerde vorig jaar af aan de Design Academy. Met zijn afstudeerproject deed hij mee aan het evenement. Hij heeft door zijn deelname voor een heel jaar opdrachten binnengesleept.

Jong talent

De DDW kent al jaren een aantal vaste sponsoren en partners, maar de week trekt volgens de directeur ook nog steeds nieuwe bedrijven aan. "Veel bedrijven beseffen dat ze meer plek moeten inruimen voor creativiteit tijdens het innovatieproces, maar twijfelen nog hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Tijdens de DDW tonen we ze mogelijkheden die liggen op het snijvlak van onderwijs, design en het bedrijfsleven. Ze ontdekken dat ontwerpen veel meer is dan 'mooie dingen maken', het is een probleemoplossende mentaliteit. Veel ontwerpers dragen bij aan maatschappelijke vraagstukken."

Drie criteria

Bedrijven die willen deelnemen aan het evenement worden getoetst op drie criteria: het inhoudelijke verhaal, talentondersteuning en financiële bijdrage. De aansporing van jong talent hoeft niet per se in de eventweek plaats te vinden. Er zijn ook partners die daar het hele jaar door aan werken. Een voorbeeld is het project Driving Dutch Design van ABN Amro, de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers en de DDW. Hierin worden twaalf jonge ontwerpers tien maanden intensief begeleid in hun ondernemerschap. Aan het eind van het programma pitchen ze hun ideeën tijdens de Dutch Design Week. Overigens komen ontwerpers niet zomaar binnen bij het evenement. Elk jaar vanaf 1 april zit er een team klaar om de aanmeldingen te beoordelen. Per inschrijving wordt gekeken naar de propositie, kwaliteit en vernieuwende waarde. Het komt wel eens voor dat designers worden afgewezen. Na toelating bekijkt het team welke ontwerper op welke locatie het beste tot zijn recht komt.

Blije vrijwilligers

Er zijn zo'n 100 DDW-locaties verspreid over de stad. Hoe zorg je ervoor dat bezoekers weten wat waar te doen is? "Dat is elk jaar weer een logistieke uitdaging. In onze app en op onze website kunnen mensen zoeken op bijvoorbeeld datum of activiteit. Maar we bieden ook routes op thema aan, zoals Healthcare of My First DDW. Het vergt in ieder geval een goed doordachte weekplanning en een duidelijke plattegrond. Die verandert een maand voor het evenement nog tientallen keren. Als vervoer bieden we drie hop-on-hop-offbussen aan, 200 leenfietsen en 40 Volvo design rides."

Sfeer

De auto's worden bestuurd door vrijwilligers. In totaal helpen 300 vrijwilligers mee aan het evenement. Gepensioneerden, studenten, voetbalverenigingen; van allerlei kanten komen de helpers opdagen. Sommigen pakken een week vrij om erbij te kunnen zijn. Een groot deel van de vrijwilligers keert elk jaar terug. Dat zegt iets over de sfeer. "Die is moeilijk te omschrijven", zegt Martijn, maar hij waagt een poging. "Wij werken met z'n allen maandenlang naar die ene week toe. Het is een complex samenspel waarbij ook wel eens frictie ontstaat tussen de verschillende partijen. Maar als het uiteindelijk van start gaat, zorgt dat voor een enorme ontlading. Ruim 2.500 ontwerpers presenteren hun ideeën om de wereld vooruit te helpen. Daar krijgt iedereen positieve energie van. We lopen hier allemaal met een glimlach op ons gezicht rond."

Professioneel

Dat de DDW sinds 1998 is uitgegroeid van een lokaal initiatief - toen nog De dag van het Ontwerp - tot hét nationale platform van de creatieve industrie zal weinigen zijn ontgaan. Het aantal exposities, prijsuitreikingen, bijeenkomsten en festiviteiten neemt elke editie toe. Ook het bezoekersaantal groeit gestaag. Die bezoekers bestaan grotendeels uit internationale designliefhebbers. Zij blijven meestal meerdere dagen en geven een impuls aan de Eindhovense horeca en detailhandel. Over 2013 is onderzoek gedaan naar deze bestedingen. Die lopen in de miljoenen. Uiteraard is Martijn blij met deze groei, maar het is geen doelstelling, benadrukt hij. "Het gaat niet om de kwantiteit van de bezoekers, maar om de kwaliteit. Wij zien graag dat er meer professionele bezoekers komen. Hiermee bedoel ik media, samenwerkingspartners of potentiële opdrachtgevers. Dat zou bijdragen aan een verdere ontwikkeling van de creatieve industrie."

ddw.nl

De producent

Suna Karaca past de puzzel in elkaar

Ontwerpers, DDW-team, gemeente en leveranciers. Zoveel mensen, zoveel wensen. Zie die maar op elkaar af te stemmen. Toch lukt het Suna Producties elk jaar weer. Dit wordt de elfde keer. Eigenares Suna Karaca geeft leiding aan een vijfkoppig kernproductieteam. "Het is een pittige klus, maar het is ook heel leuk om te doen. We verzorgen de productie van het Klokgebouw, Veemgebouw en Ketelhuisplein. Techniek, geluid, licht, EHBO, beveiliging: wij zorgen dat het er allemaal is. Omdat we met zoveel mensen aan een doel werken, voelt DDW als een grote familie."

De Gastvrouw

Anouk Muntendam legt haar gasten in de watten

Voor de vierde keer vangt hotel Pullman Eindhoven Cocagne vips en pers op die voor het evenement zijn uitgenodigd. Ondanks dat ze elk jaar volgeboekt zitten tijdens 'de week', houden ze zo'n 25 kamers vrij voor genodigden van de Dutch Design Awards en journalisten. In het hotel aan de Vestdijk worden de speciale gasten in de watten gelegd. Commercieel manager Anouk Muntendam vertelt: "We doen iets extra's voor ze, zoals een drankje of vers fruit op de kamer. Omdat de DDW perfect aansluit bij het project Artist's Playground van Pullman, hebben we de samenwerking uitgebreid. Wij zijn nu ook een locatie voor designers."

De Sponsor

Ilona Roolvink maakt de DDW mede mogelijk

Sinds 2011 is ABN Amro de hoofdsponsor van de Dutch Design Week. Waarom maakt de bank zich eigenlijk hard voor de designsector? Sponsoringmanager Ilona Roolvink: "De Nederlandse ontwerpwereld is de katalysator van innovatie. En innovatie is de motor achter onze economie." Ze noemt zichzelf de linking pin tussen de stichting en de bank. De bijdrage van ABN Amro bestaat uit drie delen: het organiseren van seminars voor klanten, het ondersteunen van jonge ontwerpers in het project Driving Dutch Design en een expositie van zeven 'kijkdozen' die zijn ingericht door designers.

De Ontwerper

HeyHeydeHaas maakt het plein gezellig

Het klinkt tegenstrijdig: een plein van ruim 4.000m2 knus en uitnodigend maken. Toch is dat de opdracht die ontwerpstudio HeyHeydeHaas kreeg van de Dutch Design Foundation. Op het Ketelhuisplein staan elk jaar diverse ontwerpers, maar er is geen overkoepelende identiteit. Daar gaan Erik Sjouerman, Eric de Haas en Elske van der Putten nu voor zorgen. Erik: "We gaan van bamboe beschutting en daken maken. Zo ontstaat er een verbinding tussen de verschillende elementen." Voor HeyHeydeHaas is deze opdracht extra speciaal, want vroeger namen ze zelf deel aan de Dutch Design Week.

De cateraar

Nicole van Kempen kookt gezonde maaltijden

"Spannend, er staat weer wat te gebeuren", zo omschrijft Nicole van Kempen, mede-eigenaar van Onder de Leidingstraat, de weken voor de DDW. Zelf fungeert ze als een vliegende kiep tijdens het evenement. De cateraar verzorgt maaltijden en lunchboxes voor de design- bijeenkomsten en ook het restaurant is druk bezet met bezoekers. ,,Elk jaar ontdekt nieuw publiek, dat speciaal voor DDW naar Eindhoven komt, ons. Dat merken wij; het heeft de rest van het jaar effect." Onder de Leidingstraat staat bekend om zijn gezonde, dagverse maaltijden. "We gebruiken meer groenten dan een gemiddeld restaurant. Dat wordt gewaardeerd."

Gerelateerde artikelen

Deventer ontwerper met slimme stekker op Dutch Design Week

Ontwerpster: 'Overal loop ik tegen potentieel werk aan'

Jan des Bouvries: 'Ik ben naast ontwerper ook ondernemer'