Govert Combée noemt zichzelf de 'hoofdartiest' van gamebedrijf Catnip Games. Samen met zijn compagnon en programmeur van het Enschedese bedrijf ging hij tot nog toe naar evenementen in Eindhoven of Amsterdam om te netwerken met collega-ondernemers, en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied. Maar dat hoeft niet langer. "Nu kan ik hier terecht", vertelt Combée.
Hij doelt op de vierde vestiging van Dutch Game Garden dat na Breda, Hilversum en Utrecht nu ook in Enschede een ontmoetingsplek heeft geopend. Doel is de 'witte vlek' te vullen voor onder meer de meer dan 10.000 studenten van game-, design-, 3D- en ICT-opleidingen aan ROC van Twente , Saxion, UT, ArtEZ Conservatorium en AKI ArtEZ. Na het behalen van hun diploma kunnen ze in de regio moeilijk aan werk komen.
Laat staan aan een stageplek tijdens de opleiding. "Gamebedrijf Conceptlicious uit Enschede krijgt jaarlijks 30 aanvragen voor een stageplek, maar dat kan ze bij lange na niet bieden", zegt Niels Moshagen. Samen met eigenaar René Stam van Conceptlicions en Helma Hoving van het Rijksmuseum Twenthe haalde Moshagen Dutch Game Garden naar Twente. De gemeente Enschede, ROC van Twente en Saxion maakten het mede mogelijk met financiële bijdragen van samen 35 mille.
Subsidies
Startende ondernemers kunnen voor, bijvoorbeeld, coaching in eerste instantie kosteloos terecht in de Game Garden. "We worden gesubsidieerd", zegt directeur Jan-Pieter van Seventer van Dutch Game Garden. "In onze andere drie vestigingen hebben we ook al eigen inkomsten. Maar de praktijk leert dat we ook op langere termijn niet onafhankelijk van subsidies kunnen zijn."
Lees ook: Gamedesigner Thomas de Groot brengt werelden samen
Van de Twentse subsidie kunnen geen personeelssalarissen worden betaald. Daarom 'schenkt' werk- en ontmoetingsruimte Cee Spot, die in hetzelfde pand aan de Brouwerijstraat gevestigd zijn, drie medewerkers aan Dutch Game Garden. De bedoeling is dat er meer gamebedrijven in Twente komen. Niet alleen producenten van consumentenspelletjes, maar ook ontwikkelaars van games met een leerdoel voor bijvoorbeeld onderwijs of gezondheidszorg.
Revalidatie-app
Revalidatiecentrum Roessingh werkt veel met apps. Dat werkt, en zeker niet alleen bij jonge patiënten, zegt bewegingswetenschapper Anke Kottink van de instelling. "Een spelletje doen is voor alle leeftijden. Voor patiënten met een mindere handfunctie, na een beroerte, bijvoorbeeld, hebben we een app met een virtuele moestuin. Kabouters proberen groente te stelen. De patiënt kan hen de weg blokkeren door met de hand een blokje in de tuin te plaatsen. Spelenderwijs trainen ze hun hand."
Roessingh is blij met de Dutch Game Garden. Kottink: "Wij hopen hier studenten te vinden die als afstudeerproject een game ontwikkelen."
Wij hopen hier studenten te vinden die als afstudeerproject een game ontwikkelen
Anke Kottink, bewegingswetenschapper bij revalidatiecentrum Roessingh