Nieuws Actueel

Duurzaam en flexibel: zeewier is booming

Zodra het zeewater onder de 15 graden komt, gaat Proefboerderij Scheveningen te water. Vorige week was het prototype van de al zeewierboerderij van Stichting Noordzeeboerderij te bewonderen bij het Zuiderstrandtheater. "Akkerbouw op zee, noem ik het", zegt bestuurslid Marcel Schuttelaar in De Posthoorn.

Tanja Verkaik | Foto: Jos van Leeuwen 19 oktober 2016

Zeewierbier

"Over een jaar hopen we een bescheiden oogst te hebben. En we zoeken nog een boer", laat Koen van Swam van Stichting Noordzeeboerderij zich ontvallen.

Duurzaam

Stichting Noordzeeboerderij is een non-profit organisatie met als doel het verwezenlijken van een duurzame zeewiersector in Nederland.Zeewier als nieuwe voedselbron op de kaart zetten is één van de doelstellingen van de stichting. Daarnaast is het kweken van zeewier duurzaam: geen gebruik van land, zoet water en er komen geen meststoffen bij vrij.

Echter om op grote schaal zeewier te kunnen oogsten, moet eerst getest worden wat de beste methode is en met welk wier. "Er zijn duizenden soorten zeewier. Wij hebben gekozen voor suikerwier. Dat is sterk en toepasbaar voor veel doeleinden", vertelt Van Swam.

Stroming

Zeewier kweken: simpel is het niet. "Je hebt te maken met stroming op zee, zand dat opgewerveld wordt en golfen van 5, 6 , 7 of soms wel twaalf meter", vertelt Marcel Schuttelaar. Daarnaast is een schone zee van belang. De zogenaamde Spoetnik, een boei met meetapparatuur, test de kwaliteit van het zeewater. Eerder is er al getest vlakbij Texel en dit leverde een kleine oogst op.

Via het zogenaamde Zeewierplatform hebben 50 verschillende initiatieven, gerenommeerde bedrijven en de kennisinstellingen zich verzameld om een volwaardige zeewiersector te realiseren. Een zeewierboer om de testboerderij te runnen is welkom. "Een agrarier bijvoorbeeld, die op zoek is naar een nieuwe uitdaging en wil investeren", oppert Van Swam. Ondernemers en bedrijven die willen investeren, kunnen zich melden bij hem: tel. 0612233535 of koen@noordzeeboerderij.nl.

Hanglamp

Zeewier is niet alleen lekker op je bord. Sterker nog: je kunt van zeewier ook borden maken of een hanglamp. Eric Klarenbeek maakt gebruiksvoorwerpen van zeewier, zie www.designeroftheunusual.nl. Ageeth Gotink maakt zelfs kleding en dekbedovertrekken van zeewier met haar label Deep Moda Vegan. "Je zou denken dat het stug zou aanvoelen, maar zeewier is juist heel zacht."

Gotink zoekt investeerders, er is al wel interesse van diverse winkels om haar lijn te verkopen. "Ik wil uiteindelijk dat iedereen dit gaat dragen. Zeewierteelt neemt helemaal geen land in beslag en is dus heel duurzaam." Info/contact: ageeth@deepmodavegan.com.