Nieuws Actueel

Duurzaam Groede start energiecoöperatie

Het is Stichting Duurzaam Groede gelukt: de oprichting van een energiecoöperatie. Duurzaam Groede nam afgelopen voorjaar het initiatief voor het project, meldt de PZC.

Van onze redactie 26 september 2016

Duurzame energie bedrijven overheid

Het opzetten van een kleinschalige energiecoöperatie met zonnepanelen werd begin dit jaar fiscaal en organisatorisch aantrekkelijker gemaakt door het Rijk. Het idee gaat uit van de 'postcoderoos': deelname is mogelijk voor inwoners van de plaats waar de coöperatie is gevestigd én die waar de zonnepanelen liggen, plus de aangrenzende postcodes. In de praktijk betekent dat in dit geval Groede, Schoondijke, Nieuwvliet, Breskens, Hoofdplaat, IJzendijke, Waterlandkerkje en Oostburg.

Rendement

Het bedrijf Hydrauvision in Schoondijke leent zijn dak voor de plaatsing van bijna driehonderd zonnepanelen. Vijfentwintig huishoudens investeren erin. Er wordt uitgegaan van een rendement van zo'n zes procent. De panelen leveren samen bijna 70.000 kwh, goed om - gemiddeld - zo'n twintig huishoudens van stroom te voorzien.

Uitbreiding

Duurzaam Groede hoopt dat nu meer mensen in de regio coöperaties willen oprichten. "Wij hebben de basis gelegd, het is nu relatief gemakkelijk om een gelijksoortig initiatief aan te gaan", verklaart Adrie Neuféglise van de stichting. Dat gaat Duurzaam Groede niet zelf doen, benadrukt hij. "Maar we willen natuurlijk best advies geven, en eventueel voor begeleiding zorgen." Een bedrijf in Oostburg heeft al aangegeven eventueel panelen op het dak te willen leggen. "En er zijn ook contacten met andere eigenaren."

Informatiebijeenkomst

Duurzaam Groede houdt op vrijdag 7 oktober een informatiebijeenkomst over het project. Die vindt plaats in de Grote Kerk op de Markt en begint om 19.30 uur. Naast mensen van de stichting zijn daar ook projectpartners, waaronder Delta, aanwezig.