Nieuws Actueel
Duurzaamheid is het toverwoord van Grontmij
Het 100-jarige ingenieursbureau Grontmij heet voortaan Sweco, maar het werk blijft even cruciaal. Dat bericht BN De Stem.

Het is een vertrouwde naam in de bouwwereld: Grontmij. De ingenieurs van dit vermaarde bureau stonden aan de wieg van uiteenlopende projecten als de IJsselmeerpolders en de hsl. Het bedrijf is onlangs overgenomen door Swedish Consultants en gaat verder onder de naam Sweco.
Betere leefomgevingHet is maar wat de burger ervoor geeft. Grontmij is misschien een bekende naam, maar wat het bedrijf precies doet is minder bekend. Commercieel manager (Zuidwest-Nederland) Jan Witte wijt dat aan de onzichtbaarheid van de werkzaamheden. "We zijn vooral actief in de voorbereidingsfase en in de begeleiding van grote projecten", zegt hij.
Witte staat op de Bavelse Berg in Breda en knikt in de richting van de in aanbouw zijnde bioscoop Kinepolis. Daarnaast verrijst later een evenementenhal. Sportreus Declathon is zowat klaar. "We adviseren bedrijven en overheden voor een betere leefomgeving. Je kunt denken aan de nieuwe rondweg voor Oudenbosch of de provinciale ruimte voor ruimteregeling (stallen afbreken voor woningbouw, red.), maar ook aan de aanleg van de hsl. De Bavelse Berg is al heel lang in het bezit van Grontmij. Voor de ontwikkeling van dit gebied denken we nog na over de invulling van de voormalige afvalberg zelf."
RegenwaterWeginspecties, onderhoudsprogramma's voor de openbare ruimte in gemeenten als Tilburg, Bergen op Zoom en Gilze en Rijen, de ontwikkeling van de Tilburgse spoorzone. Je kunt het zo gek niet bedenken of de adviseurs van Grontmij zijn erbij betrokken. Zelf was Witte voor Grontmij als projectmanager betrokken bij de aanleg van het hsl-traject door Nederland. "Van Galder tot Amsterdam. Een hele uitdaging. Het spoor moest zo worden aangelegd dat de treinen konden rijden zonder een ribbeltje in de koffie te veroorzaken."
Witte vindt ook de terugkeer van het water in de gedempte haven van Zevenbergen een aansprekend voorbeeld. Via de Roodevaart komt het water straks het centrum weer binnen. Goed om het overtollige regenwater op te vangen en goed ook voor de woonomgeving.
InnovatieDat Grontmij van alle markten thuis is, wil niet zeggen dat de economische crisis het bedrijf ongemerkt voorbij is gegaan. Witte: "In 2005 hadden we in deze regio nog 3.500 mensen in dienst, vorig jaar waren dat er 1.700. De markt laat nu wel een lichte verbetering zien, al hebben we wel last van terugtrekkende overheden. Tot 2008 was er veel meer dynamiek in de markt."
Volgens Witte zit de winst met name in duurzaamheidsprojecten en innovatie. "Voor het waterschap Brabantse Delta testen we de waterkeringen en we onderzoeken hoe snelwegen langer mee kunnen gaan. Men streeft in het algemeen naar een langere levensduur. Assetmanagement noemen we dat." Als echte Zeeuws-Vlaming weet Witte hoe belangrijk inrichting van de ruimte en aandacht voor de leefomgeving is. "Ik kom natuurlijk veel in Vlaanderen en daar verbaas ik mij elke keer weer over de rommelige inrichting. Dat begint al bij de Liefkenshoektunnel. Dat is een zooitje, vergeleken met onze Westerscheldetunnel. Ook de haven van Antwerpen is een rommeltje. De Belgen zelf vinden dat ook. De Belgen zijn gewoon minder bezig met de beeldkwaliteit."