Nieuws Actueel

Duurzaamheid is rode draad van nieuw Agio-hoofdkantoor

Het nieuwe hoofdkantoor van Royal Agio Cigars in Duizel is gisteren officieel geopend. Het totaal gerenoveerde kantoor en de nieuwe productiehallen werden beloond met een vijf-sterren BREEAM-certificaat. Hiermee behoort Agio tot de top vijf van meest duurzame kantoorgebouwen in Nederland. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

Hanneke van den Nieuwenhof | Foto: Kees Martens/ Foto Meulenhof 25 november 2016

Duurzaam 1065

Transparant, open, kwalitatief en duurzaam zijn kernwaarden voor Agio en die zie je terug in het nieuwe hoofdkantoor dat gisteren werd in Duizel geopend. Het bedrijf met 2.500 werknemers in zeven landen produceert jaarlijks ruim 770 miljoen sigaren en exporteert die naar ruim honderd landen.

"Het oude gebouw voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd", zegt Boris Wintermans. De directeur behoort tot de vierde generatie van het 112 jaar tellende familiebedrijf. "Wij hebben de vraag neergelegd voor een transparant hoofdkantoor dat het bedrijf representeert, duurzaam is en toekomstbestendig. Dat zagen we het beste terug in het voorstel van Paul Goltstein van BO2 architecten uit Vught. Daarom heeft hij de opdracht gekregen."

GroeiDe transparantie is letterlijk vertaald naar een gebouw waarin de productiehal en magazijnen door een glazen wand zijn verbonden met de kantoren. De toekomstbestendigheid zit hem vooral in de ruimere opzet en flexibiliteit van het gebouw. "Er is rekening gehouden met enige groei", bevestigt Wintermans. "Niet dat we daar vanuit gaan. De laatste jaren blijven we redelijk gelijk in omzet. Ons aandeel in de markt is vorig jaar wel met een procent gegroeid. Maar die markt zelf is met twee tot drie procent gekrompen."

Het vergroten van het marktaandeel gebeurt vooral met authentieke producten in een hoog segment die de directeur zelf mee ontwikkelt. Voor alle smaakproeven die daarvoor nodig zijn, is een speciale kamer ingericht. Net als de rest van het interieur wordt deze gekenmerkt door warme kleuren. De combinatie met het natuurlijk materiaalgebruik, speels design en de originele visualisaties op de wanden geeft het kantoor een moderne uitstraling.

ZonnepanelenHet kantoor is gebouwd op de oude fundering met gebruik van de oude constructie. Een bijzonder staaltje van duurzaamheid, net als de energiehuishouding. "Er zijn ruim 4.000 vierkante meter aan zonnepanelen geplaatst", vertelt Jan van Hout van Van Hout adviseurs en installateurs. "Er wordt gebruik gemaakt van ledverlichting. Warmtepompen zijn de primaire bron voor warmte. Er zijn waterbesparende toiletten. Al die maatregelen bij elkaar maken het gebouw bijna energieneutraal. Dat heeft het Breeam-certificaat opgeleverd."