Nieuws Actueel

Duwtje in de rug voor kiemgroente

Van de beginnende ondernemers overleeft 79 procent de eerste twee jaar, na vijf jaar blijft 60 procent over. Wie zijn deze doorzetters?

Mariska den Hartog | Foto: Kelly Thans 27 juni 2016

Kiemgroenten

Dankzij de huidige trend van het moestuinieren zijn er al veel kweeksets op de markt. Maar het blijkt nog knap lastig om daar daadwerkelijk een degelijkegroenteplant uit op te kweken. Wim Kuijper uit Zierikzee ontwikkelde daarom een kweekset voor kiemgroente.

,,Als agrarisch ondernemer en docent plantenteelt vind ik het leuk om kennis over te brengen. Maar ik merkte dat de agrarische betrokkenheid onder de jonge generatie steeds kleiner wordt. Wel is er aandacht voor zaken die ervoor zorgen dat het snel opschiet. Met Bijt heb je binnen zeven tot twintig dagen een volwaardig product.’’

OntwikkelingVoor de ontwikkeling van Bijt had Wim zelf een lange adem van ruim drie jaar nodig.

,,Experimenteren met hennepvezeldoek en zoeken naar de juiste zaden, een bedrijfsplan schrijven, financiering regelen. Keer op keer moest ik maanden wachten voordat iets rond was of de kwaliteit had die ik wilde. Via Innogo en Zigzag kreeg ik coaching en kwam de financiering voor elkaar. Anderhalf jaar deed ik erover om de groothandel mee te krijgen. Inmiddels zijn er vijftig verkooppunten in het land en een webshop die leuk loopt. Vooral het zelfstandig bezig zijn, vond ik lastig. Om te kunnen doorzetten moet je soms kunnen sparren en een duwtje in de rug krijgen van iemand anders.”