Nieuws E-commerce

ACM start marktverkenning naar de Platform-to-Business Verordening

De ACM gaat onderzoeken hoe online platformbedrijven omgaan met de regels uit de Platform-to-Business Verordening en tegen welke problemen ondernemers aanlopen die in deze markt actief zijn. Op een online platform kunnen ondernemers hun diensten of goederen, bijvoorbeeld speelgoed, boeken of maaltijdbezorging, aanbieden aan consumenten.

Van onze redactie 22 oktober 2021

Platform omnichannel

De Platform-to-Business Verordening bevat onder andere transparantieverplichtingen voor online platformbedrijven en regels voor het effectief beslechten van geschillen. Platformbedrijven moeten zich uiteraard nu al houden aan de regels uit de verordening, maar er wordt gewerkt aan een versterking van het toezicht hierop. De minister van Economische Zaken en Klimaat heeft een wetsvoorstel in de maak waarin de ACM wordt aangewezen als toezichthouder op de regels uit deze verordening.

"Online platforms vervullen een belangrijke rol in de sneller digitaliserende economie. Ze bieden voordelen, bijvoorbeeld doordat ze ondernemers in staat stellen om op een laagdrempelige en efficiënte manier hun klanten te bedienen"

Manon Leijten, bestuurslid ACM

Om zich voor te bereiden op die mogelijke toekomstige taak start de ACM een marktverkenning. De ACM verwacht het eerste deel van de verkenning in het voorjaar van 2022 af te ronden. Daarna beslist de ACM of zij meer duidelijkheid moet geven over de regels uit de verordening.

'Als toezichthouder op de digitale economie zijn we alert op dat kleine ondernemers worden beschermd tegen oneerlijke handelspraktijken'

..Online platforms vervullen een belangrijke rol in de sneller digitaliserende economie”, zegt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM. ,,Ze bieden voordelen, bijvoorbeeld doordat ze ondernemers in staat stellen om op een laagdrempelige en efficiënte manier hun klanten te bedienen. Succesvolle platformbedrijven kunnen daardoor ook heel machtig worden. Als toezichthouder op de digitale economie zijn we er daarom alert op dat kleine ondernemers worden beschermd tegen oneerlijke handelspraktijken , waarbij we er oog voor houden dat innovatie voldoende gestimuleerd wordt.”

Platform-to-Business Verordening

Om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van dit onderwerp gaat de ACM de komende tijd in gesprek met zowel platformbedrijven als ondernemers die de online platforms gebruiken. Wie kennis of informatie over dit onderwerp en wilt helpen bij deze studie kan contact met opnemen via info@acm.nl.

De Platform-to-Business Verordening is hier te lezen: Verordening (EU) 2019/ van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 ter bevordering van billijkheid en transparantie voor zakelijke gebruikers van onlinetussenhandelsdiensten (europa.eu)

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws