Nieuws E-commerce

Als Coolblue van de fietsen groeit FietsUniek al jaren in Nederland en België

Op zijn 21e werd Edwin de Jong als oprichter van FietsUniek al onderscheiden als beste jonge ondernemer van het jaar. Vier jaar later is zijn fietsimperium alleen maar groter geworden. Naast expansie op het web zoekt hij ook de fysieke omgeving op. In Hillegom kwam het eerste experience center en als het aan hem ligt komen er nog een paar bij.

Eduard Voorn | Foto's: Pim Ras 2 februari 2018

Edwin de jong fietsuniek ondernemer

Waar komt die ambitie vandaan?

“Ik kom uit een echt marktkoopmansgezin. Mijn vader staat met een stal met sloffen en schoenen op de Amsterdamse Dappermarkt. Op mijn 14e/15e jaar kreeg ik een stuk van een marktstal naast hem en verhandelde daar alles wat ik bij ooms, tantes, oma’s en opa’s kon krijgen. Zalig vond ik dat. Later ging ik via Marktplaats tweedehandsspulletjes verhandelen vanuit de schoolbank.”

Maar hoe dan met fietsen begonnen?

“Naast de marktkraam van mijn vader verkocht een man fietsen. Ik kocht zo’n fiets die ik in no-time via Marktplaats weer verkocht. Dat is gaaf, dacht ik. Ik zei tegen die marktkoopman kan jij niet gelijk de bestelling verzorgen en zo ben ik er stapje voor stapje in gegroeid.”

Lees ook: Fietsfabrikant VanMoof zet 10 miljoen om en wil nu doorgroeien

Wat vind je in dit werk belangrijk?

“Ik word blij van een tevreden klant. We doen alles voor onze koper. Op dat vlak is Pieter Zwart, een van de oprichters van Coolblue, voor mij hét voorbeeld. FietsUniek is geen prijsstunter, maar echt gericht op service. Ik jaag niet op klanten om dan uiteindelijk met verlies te draaien. Wees betrouwbaar naar je klant, je netwerk van bijvoorbeeld leveranciers en personeel. Ik heb dat van mijn vader geleerd. Door weer en wind staat hij op de markt om er te zijn voor zijn klanten. De focus bij FietsUniek is de klant en dan liefst het hele gezin. Zij zijn mijn fans. Onder ons dak vind je fietsen voor de kids en papa en mama.”

Het resultaat is dat FietsUniek de snelst groeiende online fietsenwinkel van Nederland en België is.

“Klopt en die groei zal echt nog wel doorgaan. We kunnen het nog beter doen. Via winkel en website verkopen we veertig tot zestig fietsen per dag en dat 365 dagen per jaar.”

Je opende een winkel, die experience center noemt. Waarom?

“We wilden Batavus als klant en dan moet je een winkel hebben. We begonnen met een piepkleine winkel, maar toen stonden ineens mensen hier in Hillegom die ook andere fietsen wilden zien en kopen. Het heeft mij doen besluiten net als bij andere webwinkels een grote winkel te openen. Alleen hier is een koffiecorner en kun je bijvoorbeeld met een VR-bril over een testparcours rijden. Over een paar jaar wil ik op nog 3 tot 4 locaties een experience center openen.”

Hoe zie jij de toekomst?

“De groei van e-bikes zal onverminderd doorgaan, dat zien we nu al in de winkel. Consumenten komen naar Hillegom om een proefrit te maken. De deeleconomie zal zeker vaste voet aan grond gaan krijgen in mijn fietswereld. Ik ben een plan aan het uitwerken om te komen met in een soort abonnementsvorm voor het gezin: een fiets van peuter tot en met de volwassenen. Aan mij zal het niet liggen qua ideeën.”

Lees ook: Swapfiets bouwt aan innovatief blauwe fietsen-imperium

Hoe financier je deze groei?

“Vanaf het begin is de Rabobank onze huisbank. Mijn financieringsbehoefte was er om te groeien. Ik heb werkkapitaal nodig om voorraad aan te leggen. In het begin was er best druk op mijn financiën. Toen gebruikte ik een bancaire lening van 50.000 euro voor het financieren van de voorraad. Voor de inrichting van de winkel, kantoor en voorraad had ik 500.000 euro nodig en dat is ook gerealiseerd door een bancaire lening, ondersteund met een borgstellingskrediet van de overheid, de staatsgarantie. Daarnaast heb ik private equity binnengehaald.”

Wat is de functie van private equity?

“Sociaal investeringsbedrijf Katapult heeft een belang genomen van 25 procent in FietsUniek. Naast geld is hun inbreng kennis en ervaring om een stabiele organisatie op te bouwen die de toekomst aan kan. Ik ben meer van handel en het uitpuzzelen van nieuwe plannen. De partners achter Katapult compenseren mijn onervarenheid. Zo ben ik niet goed in bedrijfsvoering. Samen bouwen we in rust een goede organisatie.”

https://www.youtube.com/watch?v=TKEnCOjVZDc