Aangeboden door Webwinkel Vakdagen

Branded Content E-commerce

Kaartje2go: zo maak je een online succes van een offline activiteit

Kaartje2go (de grote winnaar van de Shopping Awards 2022) werd in 2006 opgericht door de neven Foppe Strikwerda en Klaas Korte. Terwijl concurrenten Hallmark en Greetz grote investeerders achter zich hebben, staan de twee al zestien jaar op eigen benen. Zij maakten een online succes van een typische offline activiteit ‘kaartjes sturen’. Het geheim van dat succes? Dat deelt Korte met De Ondernemer.

Crissy Mulder 7 maart 2023

Klaas Korte Kaartje2go kaartenrek

Klaas Korte, oprichter van Kaartje2go.

Op 29 en 30 maart vind je tijdens de Webwinkel Vakdagen alle ingrediënten om jouw digitale ambities waar te maken. Klaas Korte van Kaartje2go is een trouw bezoeker en ziet dit event dan ook als een absolute must. Hier leerde hij onder meer hoe hij van een typische offline activiteit een online succes kon maken. Nieuwsgierig? In dit artikel deelt Korte zijn ondernemersverhaal.

Van Foto2go naar Kaartje2go

In 2006 begon Kaartje2go, net als vele andere e-commercegrootheden, vanaf de welbekende zolderkamer. Korte werkte bij Canon en maakte daar de opkomst van de digitale fotografie mee. Dat bracht hem op een idee. „Veel mensen bewaarden digitale foto’s, maar deden daar weinig mee. Daarom richtte ik met mijn neef Foto2go op. Ons startpunt werd de gepersonaliseerde ansichtkaart. Oma hoefde geen drie weken meer te wachten op een verkreukeld kaartje uit India, maar ontving binnen twee dagen een ansichtkaart met foto van kleindochter lief op de mat. Het bleek een schot in de roos. De aanvragen stoomden binnen en wij kozen voor focus. Zo veranderde Foto2go in Kaartje2go.”

Durf met je tijd mee te gaan

Kaartje2go was niet het enige bedrijf dat zich in deze periode op de digitale kaart richtte. Wel bleek het één van de weinige succeshebbers. En dat zonder investeerders. Het geheim van dat succes? „Met je tijd mee durven gaan”, zegt Korte. „In de beginperiode hebben wij vol ingezet op SEO. Dat was toen behoorlijk vernieuwend. Doordat wij het aandurfden, claimden we jarenlang een nummer één organische Google-positie op termen zoals ‘verhuiskaarten’. Dat leverde ons enorm veel naamsbekendheid op. Tegelijkertijd hebben we van begin af aan ingezet op kwaliteit. Dat resulteerde onder meer in een ‘Best Getest’ door de Consumentenbond, een ‘Warme Douche’ van Tros Radar en Daarnaast hebben we van het begin af aan ingezet op kwaliteit. Dat resulteerde onder meer in een Best Getest door de Consumentenbond, een Warme Douche van Tros Radar en de Shopping Awards 2022.”

Tevreden 80-plussers

Je denkt misschien dat Kaartje2go het vooral goed doet onder de jongere, digitale doelgroep. Maar daar heb je het mis, zegt Korte. „Steeds meer ouderen kiezen heel bewust voor een digitale in plaats van traditionele kaart. Dat heeft deels te maken met het verdwijnen van een heel aantal brievenbussen in Nederland. Voor ouderen die slecht ter been zijn, is het nu veel eenvoudiger om een kaart vanuit hun luie stoel te versturen. We krijgen bijna wekelijks reacties van dankbare 80-plussers. Dat vind ik echt geweldig.”

„In ons eerste jaar verkochten we 1250 kaarten, inmiddels zijn dat er meer dan 15 miljoen per jaar”

Dankzij deze groeiende doelgroep, maakt Kaartje2go al sinds 2006 een jaarlijkse groei door. „In ons eerste jaar verkochten we 1250 kaarten, inmiddels zijn dat er meer dan 15 miljoen per jaar. Dat realiseren wij met een intern team van honderd en een externe schil van zestig. De meeste van deze professionals zitten op klantenservice, programmeren, marketing en grafisch ontwerp. Daarmee bieden wij onderscheidende ontwerpen en een gebruiksvriendelijke service. Het resultaat is onder andere een mooie erkenning in het winnen van de Shopping Awards 2022.”

Focus is goud waard

Korte fantaseert er weleens over om van een tweede typische offline activiteit een online succes te maken. Toch kiest hij er bewust voor dat niet te doen. „Ik heb weleens met een vriend nagedacht over het online brengen van het notariskantoor. Dat kan wel, maar doe het maar eens. Ik kon het er naast Kaartje2go gewoon niet bij doen. Bij mij is het echt alles of niks. Natuurlijk is het voor ons heel verleidelijk om Kaartje2go op andere fronten uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van fotoalbums. Toch blijven we bewust voor focus kiezen. Als we dat in de afgelopen jaren niet gedaan hadden, waren we met Kaartje2go nooit zo ver gekomen.”

„Natuurlijk is het heel verleidelijk om Kaartje2go op andere fronten uit te breiden. Toch kiezen we bewust voor focus”

Focus houden, betekent overigens niet stilstaan, benadrukt Korte. Zo is Kaartje2go sinds tien jaar ook in België en sinds drie jaar in Duitsland actief. „In Duitsland beginnen wij echt weer helemaal opnieuw. Daar kent nog niemand Kaartje2go. Dat betekent dat wij de markt opnieuw moeten veroveren. SEO werkt in deze tijd niet meer, dus we moeten opnieuw mee met de laatste technologieën. Dat is uitdagend, maar vooral ook ontzettend leuk.”

Ontmoet elkaar op de Webwinkel Vakdagen

Meer leren van onder andere Kaartje2go? Kom naar de Webwinkel Vakdagen: al zestien jaar hét ontmoetingsplatform voor de gehele digital commerce-branche. Het is de grootste vakbeurs van de Benelux op het gebied van e-commerce, online marketing en omnichannelretail. En kenmerkt zich door het brede aanbod van thema's en de unieke combinatie van beursvloer en een hoogwaardig lezingenprogramma. Op 29 & 30 maart staan er in de Jaarbeurs Utrecht 250 e-commerceleveranciers en meer dan 200 sprekers klaar om jou als ondernemer te inspireren en te adviseren. Kom je ook?

Recent was Klaas Korte te gast bij De Ondernemer Live. Hieronder kun je het fragment terugkijken.

tracking pixel