Aangeboden door Marktplaats

Branded Content E-commerce

Chesterfields en oude druivenkassen: zo verkoopt Pascal ze

Als je het over een rasechte handelaar hebt, dan kun je niet om Pascal Rust heen. Onder de vlag van zijn bedrijf Otiq is hij altijd op zoek naar nieuwe contacten die hem unieke interieurartikelen kunnen leveren. Deze verhandelt hij vanuit zijn showroom in Drenthe, bezorgt hij waar nodig binnen Nederland en verstuurd hij zelfs nog naar Dubai als de klant dat wenst. ,,Online kan ik mijn artikelen geweldig in de etalage zetten.”

Robbert Daalder 27 maart 2023

Pascal Marktplaats

Pascal Rust is eigenaar van Otiq. Foto: Frans Paalman

,,Als je spullen inkoopt en deze vervolgens weer weet te verkopen, dan geeft dat gewoon een machtig gevoel“, vertelt Pascal vanuit zijn volgeladen bus onderweg naar een klant. ,,Bovendien zijn mensen altijd blij zodra je hun aankoop bij ze aflevert. Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar handel doen is een way of life. Ik ben er dag en nacht mee bezig.”

Zijn showroom in Nieuwlande staat vol met vintage en waar Pascal zich mee weet te onderscheiden, zijn voormalige druivenkassen van minstens honderd jaar oud en Chesterfield-banken. Een hele specifieke niche. Iets dat ontstaan is tijdens een zoektocht naar producten die zich in bepaalde seizoenen goed laten verkopen.

''Laatst verkocht ik zo’n oude druivenkas aan een echte barbecue-liefhebber. Een stoere kerel die zijn eigen kruiden erbij wil kweken, prachtig toch?''

Pascal Rust

Geslaagde zoektocht naar uniek product

,,Als het winter is, gaan mensen sneller op zoek naar een bankstel dan in de zomer. In het voorjaar moest ik dus ook iets hebben en dat vond ik bij iemand die oude Franse druivenkassen vertimmerde. Die haalt hij dus uit elkaar om ze vervolgens op gewenst formaat weer op te bouwen. En goed ook. Ik kon dit nergens anders vinden en dus zijn we samen gaan werken.”

,,Hij bouwt en ik verkoop. Het hele jaar door. Juist in deze tijd van duurzaamheid willen mensen zelf hun plantjes en groenten verbouwen. We leveren ze op wieltjes en dus kan de kweker ze makkelijk in en uit de zon plaatsen. Ik verkocht er laatst nog eentje aan een echte barbecueliefhebber. Zo’n stoere kerel die zijn eigen kruiden erbij wil kweken, prachtig toch?”

Begonnen met tuinmeubels en houtkachels

Dat Pascal vroeg of laat als fulltime handelaar door het leven zou gaan, werd ruim twaalf jaar geleden wel duidelijk toen hij een handeltje naast zijn ‘gewone’ werk begon. Overdag in loondienst als productieleider bij een bouw gerelateerd bedrijf en in de vroege ochtend- en late avonduren bezig met tuinmeubelen en houtkachels.

,,Ook toen zocht ik al naar handel die bij de seizoenen paste. Kocht ik van die gevlochten kunststof tuinmeubelen in die dat bedrijf rechtstreeks bij mijn klanten afleverde. Noem het dropshipping. Zelf had ik die meubels geen moment in handen. Ik had geen bus, niks. En brak het najaar aan, dan waren de houtkachels aan de beurt die ik uit Duitsland haalde.”

Productieleider is hij al geruime tijd niet meer en dus is het vizier sinds 2019 volledig gericht op Otiq, dat een combinatie is van de achternaam ‘Rust’ in het Latijn en het woord ‘uniek’. ,,Voordat ik met Otiq begon, werkte ik ook wel samen met anderen. Ik ben er alleen achter gekomen dat ik het liefst lekker in mijn eentje handel. Dit is het mooiste werk van de wereld en dus wil ik continu gasgeven. Inmiddels weet ik dat je een compagnon zo’n instelling niet kunt opleggen”

“Ik steek best wat geld in deze advertenties, maar zodra ik hierdoor al één bank verkoop, heb ik die kosten er al uit”

Pascal Rust

,,Doen wat ik leuk vind, daar draait het voor mij om. Ik ben er dan ook ontzettend trots op dat ik laatst succesvol Chesterfield-banken en stoelen richting Dubai heb geëxporteerd. Ik moest volledig uit mijn comfortzone, had dit nog nooit gedaan. Het was geweldig toen deze klant mij belde om te vertellen dat hij ‘m binnen had en er ontzettend blij mee was.”

Marktplaats als super rendabele etalage

Het zijn successen die Pascal weet te behalen door zijn producten op doordachte wijze onder de aandacht van potentiële klanten te brengen. ,,Dat doe ik onder andere door te adverteren op Marktplaats. Eigenlijk al sinds ik handel. Marktplaats is een geweldige etalage, zeker voor artikelen als Chesterfield banken en oude druivenkassen. Het is super laagdrempelig, ik kan op allerlei manieren adverteren en tegen ieder budget. Soms besluit ik spontaan om in het weekend wat extra te adverteren en dat is dan binnen vijf minuten geregeld.”

,,Zo maak ik bijvoorbeeld gebruik van de ‘Dagtopper’. Daarmee kan ik mijn producten extra onder de aandacht brengen en bouw ik gelijk meer naamsbekendheid op. Ik kan er ook voor kiezen om de melding ‘deze adverteerder verkoopt ook…’ boven advertenties te plaatsen. Ik heb al zoveel mensen in mijn showroom gehad die mij via Marktplaats hebben gevonden.”

,,Per week plaats ik gemiddeld zo’n tien advertenties extra in de spotlights”, besluit Pascal. ,,Daar steek ik dus best wat geld in, maar zodra ik hierdoor al één bank verkoop, heb ik die kosten eruit. Met de acht miljoen unieke bezoekers die Marktplaats maandelijks heeft, is dit gewoon super rendabel.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel