Blog E-commerce

Brechtje de Leij wil bij 'digitaal struinen' net zo worden verleid als in winkelstraat

Het kan nog zoveel beter online, beste ondernemers. En dan vooral de etalage. Precies: die zo zichtbare etalage van je webshop. Want 'bij digitaal struinen moet je net zo verleid worden als bij het gewone winkelen', vindt digital expert Brechtje de Leij.

Brechtje de Leij | Raad van Advies 3 juli 2020

Vormgeving website webshop homepage

Als kind was ik vroeger gefascineerd door etalages. De mooiste momenten waren rond Pasen, Sinterklaas en Kerst. Elke etalage leek een kleine theatervoorstelling. Ik kan me de betere winkelier nog heugen die met modelbouwtreintjes de heerlijkste soesjes, snoepjes en paaseitjes door zijn etalage liet rijden.

Een goede etalage valt op, trekt de aandacht. De potentiële klant stopt, kijkt, en wordt kundig verleid om de volgende stap te nemen. Beste ondernemers: waarom lukt dit digitaal niet net zo goed als in de winkelstraat? Veel ondernemers lijken zich niet te realiseren dat de klant bij het digitale struinen net zo verleid moet worden als bij het ‘gewone winkelen’.

Lees ook: Zo zorg je voor meer conversie in winkel en op website

Een van de makkelijkste manieren om digitaal op te vallen, is het inrichten van Google Mijn Bedrijf. Dit is een gratis tool waarin je kunt bepalen hoe je bedrijf wordt weergegeven op Google’s diensten zoals Zoeken en Maps. Belangrijk voor de digitale consument, maar óók de consument die na het online oriënteren graag naar je winkel wil. Die zich afvraagt: waar zit deze winkel precies? En is deze nu open? Wat is de route? Kan ik er parkeren? Is het rolstoelvriendelijk? En essentieel in deze tijd: hoe zit het met de coronamaatregelen?

Onzekerheid over veiligheid kan zeker op dit moment de reden zijn dat consument niet naar je winkel komt. Zonde, want er is in je Google Mijn Bedrijf speciaal ruimte voor je COVID-19 maatregelen. Je kunt aangepaste openingstijden opgeven of als je een horecagelegenheid bent dat er buiten afgehaald kan worden. Maar ook alle veiligheids- en hygiënemaatregelen kun je er kwijt. Google licht dit prominent uit, waardoor je alle zorgen van de zoekende consument kunt wegnemen.

Lees ook: 'Haal meer uit je winkel en websitebezoek' - kijk hier webinar terug

En als je toch bezig bent met het coronaproof maken van je digitale aanwezigheid, richt meteen je gehele digitale etalage in. Voeg aan Mijn Bedrijf je adres- en contactgegevens toe, openingstijden, foto’s, video’s, reviews van klanten, evenementen, aanbiedingen en als kers op de taart een 360 virtuele rondleiding.

Die schiet je overigens eenvoudig met je eigen smartphone en een Panorama App. Het zijn geen rijdende paaseitjes, maar het is wel het wow-effect in je digitale etalage waar je de klant mee over de streep kan trekken. Weinig ondernemers kennen deze digitale trucjes, dus pak je kans en pak je voorsprong.

Brechtje de Leij

Digital Strategist

Brechtje de Leij is Digital Strategist voor haar bedrijf B-Digitized, schreef het boek Mobiele Eenheid en is lid van de Raad van Advies van De Ondernemer. Bekijk via deze link haar website.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.