How-to E-commerce
Dropshipping ingeperkt door nieuwe Europese btw-regels
Kopen bij webwinkels buiten de EU is sinds 1 juli duurder. Door nieuwe Europese regels moet over een pakketje onder de 22 euro ook btw worden betaald. Deze aangescherpte btw-regels hebben ook impact op het snel groeiende aantal bedrijven dat aan dropshipping doet. Waar moeten zij voor waken?

Kleine pakketjes verkopen wordt ingewikkelder door de nieuwe btw-regels. Foto: Shutterstock
De btw-vrijstelling voor kleine bestellingen was een enorme trigger voor fanatieke shoppers om webshops als AliExpress leeg te kopen, maar maakte het tot voor kort ook voor kleine ondernemers mogelijk om mooie marges te pakken met dropshipping. Oftewel: het verkopen van andermans producten zonder dat je die op voorraad hebt, waarbij de leverancier het rechtstreeks naar jouw klant stuurt. We kennen allemaal de promo-video’s met hippe knullen die je beloven er snel rijk mee te kunnen worden. Die gouden bergen zijn sinds 1 juli iets minder blinkend. Wie actief is, wordt of wil blijven als dropshipper, doet er goed aan om de volgende tips ter harte te nemen. Ze zijn afkomstig van KVK en de Belastingdienst.
Voor pakketjes van buiten de EU met een waarde van maximaal 22 euro geldt geen btw-vrijstelling meer
Btw-wijzigingen voor e-commerce in Europa
De nieuwe btw-regels voor webshops gelden alleen voor verkopen aan consumenten, dus niet voor verkoop aan bedrijven (waar sowieso al btw werd geheven over alle transacties). Nederlandse dropshippers die verkopen aan particulieren moeten sinds 1 juli rekening houden met de volgende wijzigingen:
1. Geen btw-vrijstelling
Voor pakketjes van buiten de EU met een waarde van maximaal 22 euro geldt geen btw-vrijstelling meer. Er is altijd btw verschuldigd in het EU-land van bestemming.
2. De 10.000 euro-drempel
Wanneer je een product verkoopt aan iemand in een ander EU-land, bereken je het btw-tarief van het land van bestemming. Dit soort transacties worden intracommunautaire afstandsverkoop genoemd. Hierbij gaat het om goederen die op het moment van verkoop aan de consument al in de EU aanwezig zijn en van de ene naar de andere lidstaat worden vervoerd. Als de omzet van deze verkopen op jaarbasis onder de 10.000 euro blijft, mag je Nederlandse btw berekenen. Dit geldt alleen als Nederland het land van vertrek is.
Lees ook: Eerlijker speelveld voor webwinkels door aanpassing Europese btw-regels per 1 juli
3. Buitenlandse btw afdragen
Je kiest zelf hoe je de buitenlandse btw bij intracommunautaire afstandsverkopen afdraagt. Afdracht is nog steeds mogelijk via een btw-registratie in de EU-landen van bestemming, maar je mag ook de buitenlandse btw afdragen via de One Stop Shop (OSS) van de Nederlandse Belastingdienst.
4. Wanneer buitenlandse btw verleggen?
Als een pakketje voor een Nederlandse consument bestemd is en de invoer vindt plaats in Nederland, dan betaal je als importeur de invoer-btw in Nederland én de Nederlandse btw over de levering aan jouw klant. De aan de grens betaalde invoer-btw kun je via je reguliere btw-aangifte terugvragen. Beschik je over een artikel-23-vergunning van de Nederlandse Belastingdienst? Dan hoef je de invoer-btw niet op het moment van invoer te betalen. Je mag de heffing van de invoer-btw dan verleggen naar je binnenlandse btw-aangifte.
5. Buitenlandse invoer-btw betalen
Als een pakketje bestemd is voor een particulier in een andere Europese lidstaat en de leverancier stuurt het pakketje rechtstreeks naar deze consument, dan betaal je in dat land de invoer-btw én de btw over de levering aan de consument. Hiervoor heb je een btw-registratie nodig in dat andere land en moet je ook daar aangifte doen.
Door de nieuwe regels en de manieren waarop je btw kunt afdragen, moet je als dropshipper goede afspraken maken met je leveranciers
6. Consument betaalt invoerkosten aan koerier
Wat ook kan: je laat de post- of koeriersdienst de verschuldigde btw en eventuele afhandelingskosten voor de inklaring innen bij aflevering van het pakketje aan de consument. De consument importeert dan het pakketje feitelijk zelf. Belangrijk is dat je de klant hierover informeert voordat hij de bestelling plaatst in je webshop en dat je zelf geen btw rekent over het product in je webshop. Anders betaalt de klant dubbele btw.
7. Maak goede afspraken met dropship-leveranciers
Door de nieuwe regels en de manieren waarop je btw kunt afdragen zijn goede afspraken met je dropship-leverancier nodig. Omdat je al snel het btw-tarief van het EU-land van je klant in rekening moet brengen is een aanpassing van je webshop en je administratie nodig.
Lees ook: Dropshipping: weinig gedoe, snel geld? 'Dat is een fabeltje'
8. Dropshippers moeten omzet per EU-lidstaat bijhouden
Dropshippers moeten in hun administratie bijhouden welke omzet zij per lidstaat behalen en tegen welk btw-tarief zij hun producten verkopen. Hongarije heeft binnen de EU het hoogste standaardtarief, namelijk 27 procent. Als je verkoopt aan particulieren in Hongarije en in diverse andere lidstaten, dan zou je voor het bepalen van je verkoopprijs uit kunnen gaan van dit hoogste tarief. Dan kun je volstaan met één brutoverkoopprijs in je webshop. Wanneer je dan aan een consument in een ander EU-land verkoopt, draag je voor die transactie minder btw af en houd je meer winst over.
9. Pas op voor de platformfictie!
Tot slot een waarschuwing voor dropshippers die denken dat ze geen btw hoeven te rekenen omdat ze slechts een (doorgifte-)platform zijn. Hiervoor bestaat namelijk binnen de nieuwe btw-regels namelijk de zogenoemde ‘platformfictie’. Deze bepaling zorgt ervoor dat ook als een website slechts faciliteert bij de levering van een product tussen een leverancier en een consument in de EU, die website gewoon de btw over die levering is verschuldigd. Dit kan ook gelden voor wie producten van AliExpress of Amazon doorverkoopt. De KVK legt goed uit wat de mitsen en maren zijn van de platformfictie, onderaan het artikel.
Vijf tips van Belastingdienst over nieuwe btw-regels
- Verdiep je in de nieuwe EU-regels of vraag advies over de gevolgen van de nieuwe EU-regels voor je bedrijf.
- Ga per land na onder welk btw-tarief je goederen vallen.
- Kies voor registratie voor het éénloketsysteem (de Unieregeling) of voor registratie bij de belastingdiensten in de EU-lidstaten van je klanten. In dat laatste geval moeten je facturen voldoen aan de factuureisen van de landen waar je verkoopt.
- Vermeld in je webshop de prijzen inclusief btw.
- Pas je administratie aan, zodat je je totale omzet per land en per btw-tarief bijhoudt.
Meer weten?
Ga naar belastingdienst.nl/e-commerce voor meer informatie over de nieuwe EU-wetgeving btw e-commerce.