Nieuws E-commerce

Kabinet wil dat online shopper dezelfde rechten krijgt als klant in fysieke winkel

Online kopers moeten precies dezelfde rechten krijgen als klanten in een fysieke winkel. Het kabinet wil het onmogelijk maken dat online bedrijven als Amazon, Alibaba, bol.com, Booking.com of Thuisbezorgd.nl bij problemen doorverwijzen naar de aanbieder op hun platform.

David Bremmer / AD 6 juli 2020

Post NL sorteercentrum online winkels

Medewerkers van PostNL sorteren online aangeschafte pakketjes in het sorteercentrum. Foto: ANP

Hoewel driekwart van de Nederlanders inmiddels online koopt, ruilt, huurt of deelt, blijft de rechtsbescherming van online kopers achter bij consumenten die iets kopen in een fysieke winkel. Bij een mankement aan het product of de dienst verwijzen platforms maar al te vaak door naar de aanbieder., zo schrijft het AD.

''Het kopen en verkopen via een online platform moet qua consumen­ten­rech­ten en productvei­lig­heid meer gaan lijken op het winkelen in een supermarkt''

Mona Keijzer, staatssecretaris Economische Zaken & Klimaat

Dat is het kabinet een doorn in het oog. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken & Klimaat) wil daarom online platforms meer wettelijke plichten en verantwoordelijkheden geven. Ze hoopt dit in Brussel voor elkaar te krijgen, schrijft Keijzer aan de Tweede Kamer.

Kopen en verkopen via online platform

,,Het kopen en verkopen via een online platform moet qua consumentenrechten en productveiligheid meer gaan lijken op het winkelen in een supermarkt”, legt de bewindsvrouw uit. ,,De winkel haalt actief de rotte appels uit het schap en geeft de klant geld terug als een verpakking kapot gaat of haalt een onveilig product uit de winkel.”

Lees ook: Investeer je als ondernemer in bricks of clicks?

Tussen wal en schip

Volgens Keijzer is het nu vaak onduidelijk waar consumenten terecht kunnen bij problemen. Veel platforms hanteren bovendien ook nog eens verschillende voorwaarden. ,,Gevolg is dat de consument tussen wal en schip valt. Het wordt tijd om dit op te lossen en duidelijkere verantwoordelijkheden van de verschillende spelers vast te leggen.”

De minister beklemtoont dat e-commerce inmiddels een volwassen sector is geworden. Vorig jaar deden Nederlanders 258 miljoen online bestellingen in eigen land, waarmee webwinkels en platforms bijna 26 miljard euro omzetten. Daarbovenop bestelden klanten nog eens voor diverse miljarden bij buitenlandse online platforms, zoals het Chinese Alibaba.

''Vorig jaar deden Nederlanders 258 miljoen online bestellingen in eigen land, waarmee webwinkels en platforms bijna 26 miljard euro omzetten''

Afdwingbare afspraken

Het past daarom volgens Keijzer om afdwingbare afspraken te realiseren op het gebied van consumentenbescherming. Wat het kabinet betreft gaan de regels voor Nederlandse, Europese en overige online aanbieders gelden, dus ook reuzen als het Chinese Alibaba en het Amerikaanse Amazon. Idee is dat zo een gelijk speelveld ontstaat. Vandaar dat Keijzer dit allereerst in EU-verband wil regelen.

Het plan is mede een reactie op het advies van de SER Commissie voor Consumentenaangelegenheden over directe import. Deze CCA deed daarbij 24 aanbevelingen, waaronder ook over extra verantwoordelijkheden voor online platforms.

Lees ook: Brechtje de Leij: de fysieke winkel lacht het laatst

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.