Nieuws E-commerce

E-commerce stagneert: zo zorgen Brenger en Trunkrs voor groei

Het rommelt in de wereld van de pakketbestellers. De concurrentie tussen koeriersbedrijven is moordend en de spectaculaire groei van e-commerce is over. Het failliet van koeriersbedrijf Instabox, voorheen Red je Pakketje, eerder deze maand sloeg in als een bom. Hoe doen de Nederlandse koeriersplatform Trunkrs en Brenger het in deze turbulente tijd?

Eduard Voorn 18 november 2022

Laatste update: 22 november 2022 22:45

Koeriers in de shit

Door veranderingen in de e-commerce wereld hebben koeriersbedrijven het moeilijk. Ze moeten zich aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Foto: Trunkrs

De een zijn dood is de ander zijn brood. Het spreekwoord is door Trunkrs gelijk van stal gehaald toen Instabox failliet ging. Op de eigen website roept het webshops op om met hen in zee te gaan. ‘Jij wilt snel overstappen van Instabox naar Trunkrs. Wij hebben daar een speciale API (application programming interface – softwarebruggetje naar andere programma’s/red.) voor ontwikkeld.’

,,Webshops zaten met de handen in het haar”, vertelt Jan Wijn, medeoprichter van Trunkrs. ,,In wat de drukste periode van het jaar gaat worden, gaat hun koeriersbedrijf failliet. Er hebben zich een aantal bij ons gemeld, want de bestelde goederen moeten toch bij de consument worden afgeleverd. Die webshops zagen het niet aankomen en wij redden ze nu.”

Thuiswinkel.org signaleert afvlakking e-commerce

Wat de oorzaak kan zijn, is het feit dat de e-commerce aan het veranderen is, wat brancheorganisatie Thuiswinkel.org al signaleerde. ,,De groei van de gehele e-commerce markt is minder dan verwacht en het gemiddeld aantal zendingen per klant is minder”, geeft Wijn aan als mogelijke veroorzaker van de problemen, die niet ingaat op de vraag, of hij zich heeft gemeld bij de curator van Instabox. ,,We komen uit de coronaperiode waarin de e-commerce explosief groeide en dat is niet meer zo. Het betekent dat je als webshop en koeriersbedrijf je daarop moet inrichten. Onze kracht is die betrouwbaarheid van die laatste kilometer.”

De tekst gaat onder de foto verder.

Wisse Koedam (l) samen met medeoprichter Derk van der Have.

Wisse Koedam is de medeoprichter van Brenger. Op het techplatform, gestart in 2016, kunnen koeriers hun vrachten ‘ophalen’, de software is in staat om het busjes zo vol mogelijk te krijgen, en kunnen consumenten bijvoorbeeld hun verkochte bank laten ophalen. Data is de brandstof waar Brenger als techbedrijf op draait, stelt Koeman. ,,Maar het is op dit moment heel lastig om daar een duidelijke trend uit te halen. We zagen in de zomer wel een dip, maar verder geen opvallende zaken. We dachten dat meubelzaken minder spullen gaan verkopen. Het tegenovergestelde heeft plaatsgevonden. Het zegt overigens niet dat het in januari of februari nog zo is. De situatie kan dan geheel veranderd zijn.”

Lees ook: Pakjescrisis komt op een lastig moment, zo vlak voor de feestdagen

De twee bedrijven hebben iets gemeen. Ze hebben met succes de laatste maanden een financieringsronde afgesloten. Je zult hun namen dan ook niet zien op Layoff.fyi, een website die wereldwijd ontslagen in de techsector presenteert. Hier staat SendCloud wel op dat 10 procent van zijn personeel liet gaan. ‘Onze verwachte groei dit jaar is niet uitgekomen. Het komt door de economische omgeving waarin we nu allemaal leven’, meldde Rob van den Heuvel, medeoprichter en ceo van SendCloud, een paar dagen geleden op LinkedIn. ‘Het is nu duidelijk dat ons verwachte groeipad niet overeenkomt met de nieuwe realiteit.’

Koedam heeft het ook vernomen. ,,We hebben in september 2,5 miljoen euro opgehaald om verder te bouwen aan ons platform”, vertelt Koedam, om er gelijk een maar achter te plaatsen. ,,Die bedrijven op Layoff.fyi hebben geïnvesteerd in groei, maar de omzet blijft door economische factoren achter. Er blijft dan niet veel anders over dan snijden. We hebben goed geluisterd naar onze aandeelhouders en de laatste maanden terughoudend geweest met aannemen van mensen. Mijn partner en ik zijn nuchtere Hollandse jongens. We zijn altijd al minder risicovol geweest en dat betaalt zich nu uit. Wat er nu plaatsvindt, is een reset van de markt. Geld is niet meer gratis.”

"Bedrijven op Layoff.fyi hebben geïnvesteerd in groei, maar omzet blijft door economische factoren achter. Er blijft dan niet veel anders over dan snijden"

Wisse Koedam van Brenger

Toch ontkomt Brenger niet aan de tucht van de markt. ,,Wij brengen de kosten nu naar beneden en onze focus is het verbeteren van de marge”, gaat Koedam verder. ,,Waar wij eerder investeerden in groei, en snelle uitbreiding van ons team, zijn we ook nog een stap kritischer gaan kijken naar onze kosten, resulterend in een aantal contracten die niet zijn verlengd. Alles is nu gericht op het verbeteren van de cashflow. We storten ons nu op zaken die gelijk groei realiseren, dus marketing op het nu werven van nieuwe klanten.”

Tekst gaat onder de foto verder.

Jan Wijn, medeoprichter van Trunkrs

Jan Wijn wist in de zomer van dit jaar 15 miljoen euro groeigeld – de vijfde financieringsronde inmiddels - op te halen bij de bestaande aandeelhouders, aangevuld met geld van Korys, de investeringsmaatschappij van de Belgische supermarktfamilie Colruyt en VP Capital, investeringsvehicle van de Nederland familie Van Puijenbroek. Je hoort hem niet zuchten en steunen. ,,Het gaat goed”, zegt hij ferm. ,,Er is vanuit de kant van onze klanten behoefte aan onze werkwijze. De potentie is daardoor groot en steken dus veel energie in het laten aansluiten nieuwe klanten op ons platform. Geen pas op de plaats, maar groeien, gas geven in Nederland en België volgens ons uitgestippelde plan. Voorlopig kunnen we vanuit de cashflow en de laatste financieringsronde dit betalen.”

DHL neemt bezittingen failliete Instabox over

DHL neemt de bezittingen van het failliet verklaarde pakketbedrijf Instabox Nederland, voorheen Red je Pakketje, over. De pakketbezorger, de nummer twee in Nederland, neemt nu alle pakketkluizen, rolcontainers, computers en sorteermachines van Instabox over. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van 5,5 miljoen euro. Directeur van DHL in de Benelux Wouter van Benten zegt dat het bedrijf in gesprek gaat met de krap duizend oud-medewerkers van de failliete bedrijven. Daarin wordt bekeken in hoeverre zij hun loopbaan bij DHL kunnen voortzetten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws