Nieuws E-commerce

Kunnen Bol.com en Coolblue inpakken nu Amazon naar Nederland komt?

Met de introductie van zijn populaire Primeabonneeservice wil webgigant Amazon Nederland nu echt voor zich gaan winnen. Volgen Bol.com en Coolblue de weg van Hyves? Experts zijn verdeeld schrijft het AD.

David Bremmer 9 november 2017

Jeff bezos 1

Het houdt kenners van de ecommerce en marktleider Bol.com al jaren bezig: komt Amazon naar Nederland? De webgigant wordt bewonderd én gevreesd. Op de thuismarkt, de VS, pakt Amazon bijna de helft van iedere online bestede dollar. Inmiddels zet het in 1994 door Jeff Bezos opgerichte webbedrijf jaarlijks 117 miljard euro om. Met zijn beurswaarde van dik 460 miljard euro moet het enkel Apple, Google en Microsoft voor zich dulden. ,,Als Amazon vol op Nederland inzet, kan de concurrentie wel inpakken’’, zegt retailexpert Rupert Parker Brady.

Maar doen ze dat ook? Vorig jaar zomer leek het even zo ver. Met de nodige bombarie lanceerde Amazon een Nederlandstalige versie van zijn Duitse webwinkel. ,,De directie van Bol.com kwam meteen in spoedzitting bijeen’’, weet Brady. Uiteindelijk concludeerde de toenmalige topman Daniël Ropers dat er weinig gevaar te duchten is. Nu Amazon niet binnen een dag levert en bezorgkosten rekent, was de gigant voor veel Nederlanders geen aantrekkelijke optie.

Lees ook: Amazon miljardair ziet titel rijkste man door zijn vingers glippen

Fascinatie

Tegenover Retailnews.nl toonde Ropers zijn irritatie over de Nederlandse fascinatie voor Amazon. ,,Omdat we zo’n klein land zijn, voelen we ons belangrijk als een grote partij ons aandacht geeft’’, zei hij.

Nu zet Amazon met het aanbieden van Prime de volgende stap. Voor 3,99 euro per maand of 49 euro per jaar krijgen Nederlandse consumenten al hun aankopen gratis binnen één of twee dagen geleverd. Ook ontvangen ze videostreamingservice Prime Video met populaire tv-shows als The Walking Dead en American Gods. Foto’s zijn onbeperkt op te slaan in de cloud.

Retailkenner Cor Molenaar is niet onder de indruk. ,,In feite is Prime een service voor klanten die vaak iets bij het bedrijf bestellen. Maar nu Amazon zijn Duitse website gebruikt, doen relatief weinig Nederlanders dat.’’

Voorlopig biedt Amazon niets meer dan Bol.com, Coolblue of Wehkamp, meent hij. ,,Op de videodienst na wellicht. De grote Nederlandse webwinkels leveren sneller en bieden een groter assortiment.’’ Bij Bol.com zijn 15 miljoen items verkrijgbaar, veel meer dan de twee miljoen van Amazon.

Niet belangrijk

Wijnand Jongen, voorzitter van webwinkelbelangenclub Thuiswinkel.org, noemt de komst van Amazon spannend. ,,Zij zullen zeker nieuwe klanten gaan trekken.’’ Tegelijk staan de huidige spelers er goed voor. ,,De Nederlandse markt van e-commerce groeit met 15 tot 20 procent per jaar hard door en telde vorig jaar een jaaromzet van 20 miljard euro. Er is ruimte voor Amazon. Dat hoeft geen gevolgen voor de andere spelers te hebben.’’

Jongen beklemtoont dat Amazon geen topprioriteit bij Nederland legt. ,,Anders zouden ze er vol voor gaan. Nu doen ze ons erbij en gebruiken hun Duitse website. De VS en India zijn véél belangrijker.’’ Dat ziet ook Parker Brady. ,,Voor Amazon is Nederland een druppel.’’

Succesvol

Toch is Amazon behoorlijk succesvol. Zonder veel inspanningen pakt het bedrijf jaarlijks 250 miljoen euro omzet. Dat is slechts vier keer minder dan marktleider Bol.com (950 miljoen euro omzet in 2016) en een derde van CoolBlue.

Rustig en gestaag breidt Amazon zijn aanwezigheid uit. Inmiddels is er een app voor Android en iOS, ook kunnen klanten sinds vorige week met iDeal betalen, het online betaalplatform van de Nederlandse banken. Sinds 2014 bezit Amazon een Nederlandse website voor (online) boeken en e-readers.

Voet aan de grond

,,Amazon heeft een lange adem en neemt zijn tijd’’, meent Kitty Koelemeijer, hoogleraar marketing aan Nyenrode. ,,Doe er twee tot drie jaar bij en dan hebben ze écht voet aan de grond.’’ Volgens Koelemeijer moeten de gevestigde spelers Amazon uiterst serieus nemen. ,,Het is zo’n machtig en innovatief bedrijf.’’ Ze beklemtoont dat de webgigant onvergelijkbaar is met Bol.com en Coolblue. ,,Dat zijn retailers. Amazon is een techbedrijf dat veel meer dan online shoppen doet.’’

Koelemeijer erkent dat Amazon in Nederland met een achterstand begint. ,,Nederland heeft al gevestigde spelers en dan hebben ze het moeilijk. Bovendien bezitten ze geen database met goede klantdata, zoals de concurrentie wél heeft.’’ Met het populaire Prime, dat in de VS al ruim 80 miljoen abonnees telt, pakt Amazon dat probleem aan. ,,Prime is een bijzonder handige manier om klanten te winnen en klantgegevens binnen te halen’’, zegt de marketingprof die zelf bij Amazon Duitsland een Prime-abonnement heeft. ,,Het verlaagt de drempel om meer bij Amazon te kopen, bovendien is de videostreamingdienst aantrekkelijk. Nederlanders zijn al gewend aan Netflix.

Inmiddels hebben Nederlandse webwinkels en retailers ook abonnementen. Zo kent Bol.com ‘Select’ waarmee klanten voor 9,99 per jaar onbeperkt hun aankopen gratis geleverd krijgen. Albert Heijn kent een bezorgabonnement. Alleen bieden die diensten beduidend minder waar voor het geld dan Amazon Prime.

Overname

Al met al zullen Bol.com en Coolblue niet snel als nieuwe Hyves de annalen in gaan, verwachten experts. Molenaar vermoedt dat Amazon beter een bestaande webwinkel kan opkopen om Nederland te veroveren. ,,Ze willen altijd de grootste zijn en dat zijn ze nog lang niet.’’

Een overname van met name Bol.com is logisch, denkt de expert. ,,Bol.com vormt louter een investering voor huidige eigenaar Ahold. Het is geen ideale combinatie.’’ Hij noemt het opmerkelijk dat Ahold ineens meldt dat de webwinkel – waarvoor het vijf jaar terug 350 miljoen euro betaalde – zo goed draait. ,,Het lijkt wel alsof ze Bol.com in de etalage zetten.’’

Ook Parker Brady vindt het niet onlogisch als Amazon een bestaande speler opkoopt. ,,Dan heb je meteen een goede positie.’’ Veel Nederlanders zijn blij met de komst van Amazon. ,,Eindelijk’’, reageert Samantha de Ridder. Ook de videodienst kan op instemmende reacties rekenen. ,,Eindelijk weer de echte Topgear kijken’’, wijst Erik Bierens op autoprogramma The Grand Tour, waarvoor Amazon presentator Jeremy Clarkson na diens ontslag bij de BBC inhuurde.

Amazon heeft een lange adem en neemt zijn tijd. Doe er twee of drie jaar bij en dan hebben ze echt voet aan de grond.

Kitty Koelemeijer, hoogleraar marketing Nyenrode