Nieuws E-commerce
Miljardenrecord internetreus Alibaba op Singles Day, bol.com en Mediamarkt scoren ook
De feestdag van Chinese alleenstaanden, die zich herkenden in de vier ‘1’-tjes van 11/11, groeit door toedoen van internetgigant Alibaba uit tot een commercieel hoogtepunt.

Voor Chinese koopjesjagers is het het hoogtepunt van het jaar: Singles Day. Het is de grootste uitverkoop ter wereld. Vorig jaar bracht het online shopfestijn in één etmaal 39 miljard euro op, en dit jaar wordt dat record naar verwachting gebroken. Maar wellicht niet met heel spectaculaire cijfers. Want hoewel Singles Day ook internationaal begint door te breken, moet de serieuze omzet uit China komen. En juist daar is de economische stemming niet heel uitbundig.
Gigantische kortingen
In de laatste uren van zaterdagavond was het in China zoals elk jaar aftellen naar middernacht. Vanaf dat moment deelden Chinese webshops, zoals Tmall en Jingdong, 24 uur lang kortingen tot 50 en soms zelfs 70 procent uit. Wie snel is, kan in het Hilton overnachten voor 50 euro, drie maatpakken kopen voor de prijs van één, of geïmporteerd melkpoeder inslaan voor de halve prijs.
Lees ook: Hoe internetgigant Alibaba de retail-experience verandert
Sinds 2009 is Singles Day de commerciële topdag van China. Begonnen als een feestdag voor vrijgezellen, die zich herkenden in de vier eenzame ‘1’-tjes van 11/11. Internetgigant Alibaba gaf de datum een commerciële betekenis.
24 uur durende koopjesjacht
Dubbel Elf, in het Chinees lekker bekkend Shuang Shiyi, werd een dag waarop alleenstaanden zichzelf eens fijn in de watten mochten leggen. Zo werd het Chinese Valentijn een 24 uur durende koopjesjacht.
Aan die eerste editie deden 27 winkels mee, die voor 7 miljoen euro aan spullen verkochten. Daarna zorgde Singles Day jaar na jaar voor een recordgroei, dankzij de snelle uitbreiding van de Chinese middenklasse en de opmars van e-commerce. Vorig jaar deden 140 duizend merken mee en zijn er 1,3 miljard aankopen gedaan voor een waarde van 39 miljard euro. Dat is vijf keer zo veel als tijdens de Amerikaanse tegenhanger Black Friday.
Koopmarathon
En Singles Day is al lang niet meer alleen bedoeld voor vrijgezellen. Volgens marktonderzoeksbureau AC Nielsen neemt 70 procent van de Chinese consumenten eraan deel. Zij kopen vooral huishoudtoestellen, elektronica, merkkledij en meubels. Chinese internetwinkels zetten immense reclamebudgetten in voor de koopmarathon. Magazijnen worden ervoor uitgebreid en extra bezorgers geworven.
Het succes van de Chinese koopjesdag is zo groot dat ook de rest van de wereld interesse heeft. In Nederland organiseerden onder meer bol.com en Mediamarkt vorig jaar acties rond Singles Day, met positief resultaat. Bij bol.com ging er die dag vier keer meer parfum en make-up over de toonbank dan gemiddeld, aldus het bedrijf, dat ook dit jaar meedoet. Ook proberen buitenlandse merken op de grote Chinese webshops een graantje mee te pikken.
Internationaal uitbreiden
Omgekeerd hopen die Chinese webwinkels hun verkoop internationaal uit te breiden. Alibaba maakt dit jaar voor het eerst Singles Day-promotie in zes landen in Zuidoost-Azië. En AliExpress, dat Chinese fabrikanten rechtstreeks met internationale consumenten verbindt, heeft ook kortingsacties. De site is voor de gelegenheid beschikbaar in dertien extra talen.
Toch worden dit jaar geen waanzinnige groeicijfers verwacht, zoals de verdubbeling van de omzet in 2015, of de stijging met 40 procent in 2017. Dat komt door de wet van de grote getallen – hoe hoger de omzet, hoe moeilijker het wordt om die te verdubbelen – maar ook door de economische tegenwind in China. Door de handelsoorlog met de Verenigde Staten, de dalende beurzen en de vertragende economische groei zijn Chinese consumenten wat voorzichtiger geworden met hun geld. Recent moest Alibaba zijn jaarprognose verlagen, omdat de verkoop van elektronica tegenvalt.
Spectaculaire koopcijfers
Toch worden er weer spectaculaire verkoopcijfers verwacht. De Chinese middenklasse groeit nog steeds, waardoor er nog altijd nieuwe consumenten bijkomen die tot koopjesgekte zijn te verleiden. Bovendien, in een land als China is zo’n enorm publieksevenement het aan zijn stand verplicht om goed te scoren. Vallen de eerste resultaten tegen, dan kan dat altijd nog met wat extra kortingen worden goedgemaakt.