Nieuws E-commerce

MotorKledingCenter: veranderde strategie leidde tot 70 procent groei en omzet van 7,5 miljoen

Met een moderne webshop en fris videomarketingconcept blies Mark Bos (28), CEO van MotorKledingCenter, het bedrijf nieuw leven in nadat het op de afgrond balanceerde. De onderneming laat nu indrukwekkende groeicijfers zien.

Vincent Krijtenburg 30 augustus 2017

Markbos motorkledingcenter

Het bedrijf MotorKledingCenter werd in 2006 opgericht door vader André Bos en een compagnon in Hazerswoude-Rijndijk. “Nadat hij zijn groothandel in landbouw en mechanisatieonderdelen had verkocht aan een concurrent, is hij op kleinere schaal gestart met diverse ondernemingen. In 2005 liep hij iemand tegen het lijf die een goed plan had voor een motorkledingwinkel. Het plan zag er goed uit. De voorspelling van de brancheorganisatie Bovag over het aantal motorverkopen zag er ook goed uit. De banken wilden ook mee investeren. Mijn vader besloot erin te investeren en hield zich daarnaast bezig met de financiële werkzaamheden”, legt Mark Bos uit.

Crisis

Het plan van André Bos was om zijn aandelen in het bedrijf na een aantal jaar te verkopen aan de initiatiefnemer. Alle omstandigheden zagen er gunstig uit voor het bedrijf; in het startjaar 2006 werden 12.000 nieuwe motorfietsen verkocht. Maar in 2008 stortte de economie in en halveerde dat aantal bijna. “Tachtig procent van de motorrijders rijdt voor zijn plezier. Veel van hen verkochten hun motor of stelden de aanschaf van een nieuwe motor uit. Ook de aanwas van nieuwe motorrijders werd een stuk minder”, legt Mark Bos uit. Het bedrijf had het jaren lang zwaar te verduren en kwam rond 2010 in intensief beheer bij de bank.

Lees ook: Innovatieve motorpakken met airbag

Failliet

In die tijd was Mark –zelf ook een fervent motorrijder- actief als importeur van een helmenmerk uit Duitsland, met zijn vader als grootste klant. “In mijn vakantie in 2011 werd ik door mijn vader gebeld met de mededeling dat het helmenmerk dat ik verkocht failliet was. Dus ik zat eigenlijk zonder werk. Rond dezelfde periode besloten mijn vader en zijn toenmalige compagnon uit elkaar te gaan. De bank besloot het seizoenskrediet niet meer uit te keren en gaf nadrukkelijk het advies nog eens te overwegen of doorgaan nog wel zin had. Met een kleine investering van een paar duizend euro ben ik full-time ingestapt om het toch nog voor een laatste keer te proberen. Er werd opnieuw gekeken naar het concept en wie onze klant was. De consumentenreis werd inzichtelijk gemaakt waarop het assortiment werd aangepast en het contact met de klant verbeterd.”

Reddingsplan

Mark ging aan de slag en maakte een plan voor een webshop en een videomarketingconcept. In zijn vrije uren begon hij aan de vernieuwing van de site en in samenwerking met een mediastudent nam hij de eerste videoreviews op. Hoewel de bank een investeringsaanvraag voor het reddingsplan afwees, en ook middels crowdfunding de financiering niet werd binnengehaald, volgde MotorKledingCenter de nieuw uitgezette koers. Langzaam maar zeker begon dit vanaf 2012 zijn vruchten af te werpen, vertelt Bos. Vanaf 2013 begon het bedrijf dan ook voor het eerst winst te maken. De omzet groeide de jaren die daarop volgden met 40, 50 en 55 procent, met een rendement tussen de 6 en 12 procent per jaar.

Omzet en groei MotorKledingCenter:

  • 2013 - 1.400.000 euro
  • 2014 - 1.900.000 euro (groei: 40 %)
  • 2015 - 3.000.000 euro (groei: 50%)
  • 2016 - 4.500.000 euro (groei: 55%)
  • 2017* - 7.500.000 euro (groei 70%)

*= Verwachting

Filialen

Na de stevige groei en daarmee nog harder groeiende marketingbudgetten kwam de conclusie dat de kosten beter in balans zouden zijn met meerdere verkooppunten. “Klanten willen wel een half uur tot een uur rijden voor een winkel. Dus we denken dat er plek is voor vijf tot zeven filialen in Nederland en België.” In 2015 werd de winkel in Hazerswoude-Rijndijk verbouwd, in juli 2016 opende de winkel in Tilburg en in maart 2017 opende de winkel in het Belgische Zemst. Omdat Bos in België te maken heeft met een andere mentaliteit en andere regelgeving, heeft hij een Belgisch kantoor in de arm genomen. De nieuwe winkels draaien volgens Bos vanaf de eerste week al boven verwachting.

Voorbeeld

In 2015 is het bedrijf uit intensief beheer bij de bank gehaald. De houding van de bank is ondertussen ook 180 graden gedraaid. “Als we nu financiering aanvragen voor een nieuw filiaal, dan hebben we het bij wijze van spreken binnen een week. Ze gebruiken ons zelfs als goed voorbeeld voor bedrijven die nu in intensief beheer zitten. Dat voelt goed en is een bevestiging dat het harde werken tot succes heeft geleid.”

Groei

Bos heeft de ambitie om ook de komende jaren vol gas vooruit te gaan met zijn bedrijf. Daarom nam hij contact op met NLgroeit, een publiek-private samenwerking tussen het Ministerie van Economische Zaken, NLevator en de Kamer van Koophandel. Bos werd gekoppeld aan mentor Ben Kerkhof van Vergelijk.nl. “Hij hielp mij om het bedrijf schaalbaar te maken en leerde mij om verder vooruit te kijken en om zodanig doelen te formuleren. Wij willen de inspiratiebron zijn voor motorrijders bij het vinden van de best passende motoroutfit. Om dit te bereiken streven we ernaar om in 2021 marktleider te zijn in de Benelux met zeven á acht vestigingen. Na dit succesvolle eerste coachingstraject heb ik een andere coach toegewezen gekregen die me weer verder helpt in de volgende bedrijfsfase.”

Visie

MotorKledingCenter wil zich de komende jaren blijven onderscheiden door het geven van waardevolle informatie in de vorm van video’s, blogs en persoonlijk advies in de winkels. “Ongeacht het type motorrijder, nemen wij de klant in de winkel en op de webshop aan de hand en geven wij de informatie die past bij de fase in de consumentenreis. We willen hiermee een vertrouwd gevoel creëren waardoor de klant bij ons wíl kopen, ook als hetzelfde product goedkoper wordt aangeboden bij de concurrent. Service wordt door veel ondernemers gezien als iets achteraf, of een kopje koffie tijdens je aankoop. Ik denk dat het geven van de juiste informatie en het écht goed helpen tijdens de volledige consumentenreis de belangrijkste service is.”

Video’s

In de voorbije jaren heeft de ondernemer uit Alphen aan den Rijn al ruim duizend video’s geproduceerd. In de video’s geeft Mark veelal persoonlijk antwoord op veelgestelde vragen van motorrijders zoals: “Mag je muziek luisteren tijdens het motorrijden?”, “Hoe was ik mijn motorhelm” en “Hoe vaak moet ik mijn motorketting smeren?”. Daarnaast zijn er op de site demovideo’s te vinden en reviewvideo’s van motorhelmen en motorkleding. De video’s worden nog steeds gemaakt in samenwerking met de mediastudent van destijds, die ondertussen videoproducer is bij 3FM, en een eigen mediabedrijf runt.

“We begonnen met het opnemen van video’s in een garagebox. Eerst probeerden we voorzichtig met tien video’s in een reeks. Nu nemen we 150 video’s op in drie tot vijf intensieve opnamedagen. Als je eenmaal in je ritme zit is het eigenlijk lopendebandwerk. Hoe meer video’s we opnemen per dag, hoe lager het tarief per video voor ons is.” De garagebox is ondertussen verruild voor een filmstudio in de Tilburgse vestiging.

Marketing gedreven organisatie

Met de video’s die op Youtube en Facebook staan bereikt het bedrijf veel klanten. Zo heeft het de Facebookpagina 65.000 likes en het Youtube-kanaal 3.619 abonnees. De video’s zijn bij elkaar al ruim drie miljoen keer bekeken. Van de vijftig medewerkers werken er zeven op de marketingafdeling.

Influencer marketing

Nog voordat de term überhaupt bekend was, zette het bedrijf al influencer marketing in. “In onze markt zijn niet echt goede influencers te vinden. Rij-instructeurs daarentegen zijn veelal die-hard motorrijders waar de leerlingen echt naar opkijken of wat van aannemen. De rijschoolhouders krijgen een waardecheque van ons die ze aan hun leerlingen mogen geven. Per ingeleverde waardebon krijgt de rijschoolhouder punten waarmee hij voor producten voor zichzelf kan sparen.”

Motor rijden

Bos werkt gemiddeld zestig uur per week aan het bedrijf en is inmiddels ook aandeelhouder. Op de achtergrond wordt gewerkt aan de verdere overname van het bedrijf. Aan zijn hobby motorrijden komt hij niet meer veel toe aangezien de gunstige dagen voor een motorrit ook de gunstige dagen voor de winkels zijn. “Maar aan het eind van een werkdag ga ik soms nog lekker een rondje sturen.”

Drie ondernemerstips van Mark Bos, CEO van MotorKledingCenter:

  • Tip 1: Ga op zoek naar een mentor of coach die je zonder winstbelang kan helpen met het maken van de juiste beslissingen. Heb je een omzet van meer dan 1 miljoen, kijk dan eens naar NLgroeit, dat heeft mij erg geholpen.
  • Tip 2: Als ondernemer moet je een lange adem hebben. Het is niet zo dat het succes komt aanwaaien. Je moet er hard voor werken en geduld hebben. Het produceren van video’s was een tijdrovende klus en leverde aan het begin ook geen omzet op, maar nu hebben we nog steeds profijt van de video’s van vijf jaar geleden.
  • Tip 3: Don't find customers for your products, find products for your customers. Koop dus niet alleen maar producten in waar veel marge op zit, maar stel het assortiment samen naar behoefte van de klant.

Het geven van de juiste informatie is de belangrijkste service

Mark Bos, CEO MotorKledingCenter