Nieuws E-commerce

Nederlandse consumenten geven meer geld uit in buitenlandse webwinkels

Nederlandse consumenten geven steeds meer geld uit in buitenlandse webwinkels. Ze kochten in 2016 voor ruim 1 miljard euro aan producten bij buitenlandse webwinkels binnen de EU. Maar nog steeds bekijken en kopen de meeste Nederlanders hun producten liever in de winkel dan online.

Vincent DeOndernemer.nl | Foto: ANP 23 mei 2017

Bol ANP 48729904

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS) en uit het onderzoek ‘Total Retail 2017’ van PricewaterhouseCoopers (PwC).

Duitsland

In 2016 lagen de uitgaven in buitenlandse webwinkels binnen de EU 62 procent hoger (1,071 miljard euro) dan in 2014 (660 miljoen euro). De aankopen bij Nederlandse webwinkels groeiden in dezelfde periode met 45 procent. De meeste aankopen werden gedaan in Duitse webwinkels. Daarna volgen Groot-Brittannië, België en Italië.

Ongemerkt

Consumenten zijn zich vaak niet bewust van het feit dat ze producten kopen in een buitenlandse webshop, zegt Jorien Apperloo, woordvoerder van het CBS. “Soms zie je meteen dat je met een buitenlandse webshop te maken hebt, maar vaak ook niet. De site is dan in het Nederlands en je betaalt gewoon via iDeal. Maar het geld komt niet in Nederland terecht”, zegt Apperloo.

Big data

Tot voor kort kon het CBS niet in kaart brengen wat consumenten uitgaven in andere EU-landen. Een nieuw onderzoek op basis van big data maakt dit nu wel mogelijk. Het instituut voert het onderzoek uit in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden. Bronnen van het onderzoek zijn onder meer Nederlandse btw-aangiften en Kamer-van-Koophandel-registraties van ongeveer 90 miljoen Europese bedrijven.

Lees ook: Webwinkel Zalando groeit als kool

Webscraping

“Met behulp van webscraping hebben we gecontroleerd of de gevonden webwinkels daadwerkelijk een webshop hebben”, zegt Quinten Meertens van de Universiteit van Amsterdam.

China

Webwinkels buiten Europa zijn in dit onderzoek nog buiten beschouwing gelaten. Volgens Meertens gaat het onderzoek zich vanaf nu ook richten op webshops buiten Europa. “Bedrijven buiten Europa betalen ook belasting in Nederland, maar de btw-aangifte wordt vaak verlegd naar transportbedrijven in Nederland. Het CBS beschikt via de douane over gegevens waaruit deze verlegde aangifte mogelijk kan worden afgeleid”, meldt het CBS.

Lees ook: Pim van der Feltz, CEO Google NL: 'Vergeet de desktop en word een mobiele superster'

Fysieke winkel

Ongeveer een kwart van de Nederlanders geeft de voorkeur aan online winkelen, terwijl het West-Europese gemiddelde op 40 procent ligt. Zo blijkt uit nieuw onderzoek van PwC onder 2.000 Nederlandse shoppers. Volgens retail-expert Shana Laurie de Hernandez van PwC, oriënteren Nederlanders zich online, maar kopen ze vervolgens graag in een winkel. “Nederland heeft een hoge winkeldichtheid. Je kunt dus snel op en neer naar de fysieke winkel, en er is veel keus in winkelstraten. Verder hecht het Nederlandse winkelpubliek verhoudingsgewijs meer waarde aan het advies van een verkoper”, zegt ze.

Mobiel

Het aantal Nederlanders dat via zijn telefoon aankopen doet, neemt wel toe. In 2013 kocht 11 procent minstens eenmaal per maand een product via mobiel, nu is dat opgelopen naar 20 procent. Dat zijn vooral consumenten onder de 35 jaar. Tijdens het shoppen gebruikt 24 procent zijn telefoon om productinformatie te raadplegen en 16 procent om beoordelingen te lezen. Voor Britten, Duitsers en Fransen liggen die percentages hoger: respectievelijk 39 en 28 procent.

Soms zie je meteen dat je met een buitenlandse webshop te maken hebt, maar vaak ook niet

Jorien Apperloo, CBS