Nieuws E-commerce
De wijnboer op OnWine bepaalt zelf de prijs: sharefunding helpt webshop verder groeien
Het begon in 2020 met een idee om de wijn die je als toerist bij zo’n kleine Italiaanse wijnboer had geproefd, rechtstreeks bij jou thuis te laten bezorgen. Zo kon die wijnboer nog wat omzet draaien in coronatijd. Het concept blijkt meer dan levensvatbaar. Tijd voor een investeringsronde.

Oprichters Gijs van Opstal (links) en Casper Hendriks. Foto: OnWine.
Oprichters Casper Hendriks en Gijs van Opstal hebben onlangs hun vaste baan opgezegd. Zó overtuigd zijn ze dat OnWine goede groeipotenties heeft. Hun verdienmodel bestond aanvankelijk uit een jaarlijkse bijdrage aan het onderhoud van de website die de wijnboeren betalen, plus een kleine marge per verkochte fles. Daar is in 2021 het wijnboerenabonnement en vorig jaar het concept Van Boer tot Business bijgekomen. Hierbij krijgen restaurants en bedrijven hun wijnen rechtstreeks geleverd van de wijnboer. Ook organiseren de heren steeds meer wijnproeverijen en events.
Nog dit jaar willen ze het concept uitbreiden met wijnboeren in Duitsland en Frankrijk. Het afgelopen jaar is de afzetmarkt al vergroot met klanten in onze directe buurlanden. Vóór eind mei wil OnWine via sharefunding 150 duizend euro ophalen om zowel de klantenkring als het aantal aangesloten wijnboeren fors op te schroeven.
Lees ook: Kleine Italiaanse wijnboeren leveren via Onwine persoonlijk aan de Nederlandse consument
Klein begonnen en in korte tijd groot gegroeid
Wat ooit in coronatijd begon als een geste naar kleine wijnboeren in Italië die hun afzet zagen verschrompelen, blijkt twee jaar laten een gouden greep te zijn geweest. Gijs: ,,We hadden altijd al het plan om ooit een onderneming voor onszelf te beginnen, maar hadden nog geen idee wat precies. Toen mijn ouders, die in Piemonte wonen, in 2020 zagen dat de wijnboeren in hun omgeving nauwelijks nog hun mooie wijnen konden afzetten, kwamen we op het idee om de wijn rechtstreeks van de boer naar de consument in Nederland te laten leveren.”
Een constructie die niet een-twee-drie voor de hand lag. De heren moesten veel regelen met en uitleggen aan de Belastingdienst om een en ander voor zowel de wijnboer als de consument aantrekkelijk te maken. Het duurde een half jaar voor het rond was. De aanvankelijke terughoudendheid bij de overheidsdienst had vooral te maken met het rechtstreeks versturen naar particulieren. Iemand moet accijns en btw afdragen in Nederland. Dat doet de particulier niet en de Italiaanse wijnboer heeft daar geen verstand van. Dat probleem heeft OnWine getackeld door de accijnsbetaling en btw van alle bestellingen, namens de aangesloten wijnboeren, af te dragen.
Lees ook: Wel interesse, geen deal voor OnWine bij Dragons' Den: 'We lagen te ver uit elkaar'
Het was voor Gijs en Casper meteen al duidelijk dat dit groter zou worden. De resultaten mogen er na twee jaar dan ook zijn: ruim vijftig Italiaanse wijnboeren zijn aangesloten en alleen al in Nederland heeft OnWine honderden tevreden en trouwe klanten. En juist dit laatste is voor de twee aanleiding om een investeringsronde te houden via het sharefunding platform Eyevestor.
,,We waren zeer vereerd dat we voor Dragon’s Den uitgenodigd waren en vonden het super spannend om te pitchen. Dat ging heel goed en Pieter en Manon waren enthousiast. Toch zijn we uiteindelijk niet op hun aanbod ingegaan, omdat we dan naar ons gevoel nu al teveel moesten weggeven. Via sharefunding kunnen we onze trouwe én nieuwe klanten betrekken in deze investeringsronde.”
"Dragons Pieter en Manon waren enthousiast. Toch zijn we uiteindelijk niet op hun aanbod ingegaan, omdat we dan naar ons gevoel nu al teveel moesten weggeven"
De kracht van persoonlijke betrokkenheid
Alle wijnboeren, die overigens zelf bepalen welke van hun wijnen ze leveren via OnWine en voor welke prijs, produceren voor een groot deel biologisch. ,,Een derde van de wijnen die via ons platform te koop zijn, heeft nu een officiële certificering voor biologische of natuurwijn”, licht Gijs toe. ,,Maar al onze boeren zijn altijd van zichzelf al duurzaam geweest. Het zijn tenslotte allemaal kleine producenten en die zijn heel bewust met dit soort zaken bezig.”
De kracht van OnWine is dat er geen tussenhandel is. De boer haalt de door de consument thuis bestelde flessen eigenhandig uit zijn wijnkelder, verpakt ze in de doos, voegt er een persoonlijke noot bij en zorgt voor de verzending. ,,Onze naamsbekendheid is de afgelopen maanden al behoorlijk toegenomen, doordat we ons steeds meer op wijnbeurzen en andere evenementen laten zien”, vertelt Casper. ,,Daardoor melden zich spontaan nieuwe wijnboeren bij ons. We zijn er van overtuigd dat wij voor nog veel meer wijnboeren een interessant platform zijn.”
Wijnboeren Roberto en Alessandro Begnardi. Vader en zoon uit Toscane. Foto: OnWine
Volgens de heren zijn er alleen al in Italië duizenden kleine wijnboeren die niet tot nauwelijks verkopen in het buitenland. Via mond tot mondreclame van zowel de producenten als van bijvoorbeeld toeristen die graag thuis dat heerlijke vakantiewijntje nog eens willen drinken, sluiten steeds meer boeren zich aan.
Sharefunding om meer wijnboeren aan te sluiten
Om de uitbreiding naar zowel aangesloten boeren als consumenten te kunnen realiseren, is geld nodig voor marketing. Casper: ,,Door de sharefunding kunnen we onze klanten tot betrokken ambassadeurs maken. Want hoe leuk is het als je zelf een aandeel hebt – hoe klein of groot dan ook – in jouw favoriete wijnleverancier! Bovendien help je zo mee om jouw wijnkeus nog groter te maken. Immers, hoe meer boeren zich aansluiten, hoe meer soorten wijnen wij kunnen aanbieden.”
Voor deze eerste ronde is gekozen voor een converteerbare lening, die een rente heeft van 8% en een korting van 20% op de eerstvolgende uitgifte van nieuwe aandelen wanneer de lening wordt omgezet in aandelen.
"Door de sharefunding kunnen we onze klanten tot betrokken ambassadeurs maken"
De online markt groeit en OnWine sluit daar perfect bij aan. Concurrentie is er uiteraard ook; die zit vooral in andere online partijen die wijnen in het iets hogere segment aanbieden. Vaak zijn dat de wijnen van grote maar ook veel kleine importeurs. Het platform moet de komende tijd, met hulp van externe expertise, nog efficiënter en gebruiksvriendelijker worden. Voor nu leggen ze de focus op het aanhaken van steeds meer wijnboeren; eerst nog verder in Italië en daarna Duitsland en Frankrijk. Voor deze laatste landen moeten ze eerst nog in overleg met de fiscus, maar dat komt ongetwijfeld goed.
Dinsdag 18 april was Casper op bezoek bij De Ondernemer Live om te vertellen over OnWine. Luister het fragment terug via onderstaande video.
Lees ook: Wijnpionier Neleman heeft nu zelf sharefunding platform, Oma's Soep plukt de vruchten