Nieuws E-commerce

Gepersonaliseerde aardappels van Pieperpost blijken hit: 400 bestellingen per dag

In plaats van een wenskaart een gepersonaliseerde aardappel krijgen. Dat is in een notendop het businessmodel van Eveline Grondel en Fanar Al-Obaidy van het Rotterdamse bedrijf Pieperpost. Het koppel bedacht dit idee zo’n acht maanden geleden en ze zijn nog steeds verrast over het grote succes hiervan.

Peter Westhof 13 januari 2023

Pieperpost aardappelen cadeau

Fanar Al-Obaidy en Eveline Grondel hebben een hit met Pieperpost en verkochten al 6.000 pakketten. Foto: Machtelt Mostert

De aardappel is het ‘hoofdingrediënt’ van een ludiek cadeaupakket, die via de website van Pieperpost naar anderen kan worden opgestuurd. Het pakket met de hand beschreven aardappel kan worden aangekleed met allerlei attenties: van lolly’s tot wijn van het merk Chateau le Pîepèr.

Wat voor Pieperpost begon als een grapje...

,,We zijn rond april 2022 met ons bedrijf gestart. Het begon allemaal met het zoeken naar een leuk verjaardagscadeautje voor een collega van mij. We willen altijd iets verrassends geven. Iets geks, of iets grappigs. We zagen toen een bedrijfje in Amerika, dat foto’s van mensen op een aardappel plaatste. We dachten toen: dat is leuk!”, vertelt Eveline. ,,We hebben vervolgens op een aardappel ‘pieperdepiep, hoera’ en onze namen gezet. Dat vond de collega hartstikke leuk. Het geven van gepersonaliseerde aardappels bleven we daarna bij familie en vrienden doen. Dit sloeg zo aan dat we het in de markt hebben gezet.”

"We hadden twee of drie bestellingen per dag verwacht. Maar na de video op TikTok zaten we al snel op liefst 400 pakketten per dag. Dan heb je wel hulp nodig"

Fanar Al-Obaidy

Vliegende start door TikTok-filmpje

Een grappig en zeer goed bekeken filmpje op TikTok zorgde voor een vliegende start voor het bedrijfje dat inmiddels in Pieperpost was omgedoopt. Fanar en zijn vriendin hadden zich voorbereid op een rustig weekend, maar als gevolg van het TikTok-filmpje stroomden plotseling de bestellingen binnen, waardoor het koppel vol aan de bak moest.

Fanar: ,,We runnen het bedrijf nog steeds samen, maar soms schakelen we bij pieken hulpkrachten in. Bij de oprichting van het bedrijf dachten we: dit is een leuke manier om samen als koppel iets te doen. We hadden twee of drie bestellingen per dag verwacht. Dat zou voor ons een heel goed scenario zijn geweest. Maar na de video op TikTok zaten we al snel op liefst 400 pakketten per dag. Dan heb je wel hulp nodig.”

Foto: Machtelt Mostert

Oprichters verbaasd door succes met aardappels

Het stel is nog steeds verbaasd over het daverende succes van Pieperpost. ,,Het bedrijfje was meer bedoeld om te kijken hoe we samenwerken. Een interessant probeersel. Maar we moesten direct opschalen en dat hebben we totaal niet zien aankomen”, zegt Eveline.

Pieperpost is voor Eveline en Fanar niet hun hoofdbezigheid. ,,We hebben allebei een fulltime baan. Ik ben zelf docent ondernemerschap aan de Hogeschool Rotterdam. Dat past overigens goed bij Pieperpost”, zegt Fanar. ,,Ik werk zelf in het familiebedrijf van mijn ouders. Dat is een transportbedrijf gericht op de medische markt. Ik ben gedeeltelijk eigenaar van dit bedrijf en doe hierbij de marketing”, vult Eveline aan.

Pieperpost als een tijdsintensief proces

Volgens Fanar begint het wel ‘steeds lastiger’ te worden om hun banen te combineren met de werkzaamheden voor Pieperpost. ,,Het is vooral veel avond- en weekendwerk. Het is ook een zeer tijdintensief proces, want alle aardappels worden met de hand beschreven en elk pakketje is uniek. Het is niet iets wat je makkelijk kunt automatiseren. Het is allemaal handwerk.”

Lees ook: Goed werkgeverschap verbetert het welzijn van medewerkers: 9 tips waarmee je het verschil maakt

,,De teksten worden door mij persoonlijk geschreven, maar mensen kunnen ook zelf de tekst verzinnen. Je moet heel goed opletten wat je op de aardappel schrijft, want een bepaalde tekst kan ook een ‘inside joke’ bevatten. Je moet daardoor letter voor letter de tekst opschrijven. En het schrijven op een aardappel lijkt eenvoudig, maar dat valt echt niet mee”, stelt Eveline.

Kerstbalpiepers populair in december

Pieperpost levert nu aan bedrijven en consumenten cadeaupakketten met aardappels, waarop teksten staan als ‘een oppieper’, ‘de aardappel valt niet ver van de boom’ of ‘jij bent mijn favoriete pieper’. Ook kunnen er foto’s op worden geplaatst. Mensen krijgen Pieperpost voor hun verjaardag, als beterschapswens en zelfs als huwelijksaanzoek. Ook de kerstbalpiepers, met daarop een kerstboodschap, waren eind vorig jaar veelgevraagd.

Foto: Machtelt Mostert

Een oppieper voor zieke medewerkers

Fanar zegt verrast te zijn dat de gepersonaliseerde aardappels ook bij veel bedrijven aanslaan. ,,In het begin hadden we een heel jonge doelgroep in ons hoofd: tussen de 18 en 25 jaar. Dat is de doelgroep die van alles wil uitproberen. Maar de interesse blijkt veel breder te zijn. Ook veel bedrijven hebben belangstelling en dat hadden we ook totaal niet voorzien. Welke baas stuurt er nou een aardappel naar een personeelslid? Bedrijven zijn daar te serieus voor, dachten we. Maar we hebben inmiddels best veel bedrijven als klant. Ze gebruiken het bijvoorbeeld als ‘oppieper’ voor medewerkers die ziek thuis zitten, als welkomstpakket voor nieuwe personeelsleden of als felicitatie op verjaardagen van medewerkers.”

Inmiddels heeft Pieperpost al bijna 6.000 pakketten de deur uitgedaan. Het stel werkt nog steeds vanuit huis in Rotterdam, maar het overweegt nu door het grote succes van Pieperpost een kantoor elders in de stad te gaan huren. ,,We willen toch die professionaliseringsslag gaan maken. En dat gebeurt dan in de vorm van een kantoor ergens huren”, aldus Eveline.

Lees ook: Stephan (20) richtte al twee IT-bedrijven op: 'Ondernemen leer je niet uit de boeken'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws