Nieuws E-commerce

Picnic-voorman Michiel Muller: Politiek moet meer respect tonen voor e-commerce

Medeoprichter van Picnic, Michiel Muller, vindt dat de politiek veel te neerbuigend is als het gaat om de e-commerce-sector. Morgenmiddag tijdens de ‘Kennisbijeenkomst: Hoe werk blijft veranderen’ in de Tweede Kamer zal hij beargumenteren dat er best respectvoller over deze nieuwe bedrijfstak en zijn inmiddels tienduizenden werknemers gesproken mag worden.

Eduard Voorn 7 oktober 2021

Laatste update: 9 oktober 2021 19:25

Ecommerce webshop online web winkel picnic tweede kamer michiel muller

Michiel Muller van Picnic houdt morgenmiddag in Tweede Kamer een pleidooi voor het belang van e-commerce voor de Nederlandse economie. Foto: Picnic

,,Omarm gevoel van eigenwaarde: de toon waarmee over banen voor praktisch geschoolden, die onder andere in de e-commerce-sector werken, wordt gesproken is neerbuigend voor individuele medewerkers en schadelijk voor het aanzien van de sector”, aldus Muller. ,,Veel mensen vinden hun eerste baan in e-commerce en in dat opzicht zijn deze banen net zo belangrijk als de startersbanen die we twintig jaar geleden kenden. Daarom moeten we er respectvol over praten.”

De Tweede Kamer heeft voor deze kennisbijeenkomst niet alleen de Picnic-baas uitgenodigd. Ook onderzoekers, het UWV, Randstad en de SER en SCP mogen hun visie komen delen over hoe werk er in de toekomst (mogelijk) uit gaat zien.

Lees ook: Picnic start komende woensdag in Frankrijk na succesvolle test

'Zelfstandigen voelen zich ondervertegenwoordigd aan de onderhandelingstafels'

Muller pleit morgenmiddag niet alleen voor meer respect. Als werkgever wil hij dat zijn werknemers zich bundelen. ,,De afnemende ledenaantallen bij vakbonden en de teruglopende organisatiegraad zetten representatie onder druk, zeker in retail en e-commerce, waar zeer weinig mensen lid zijn”, constateert hij.

,,Met name zelfstandigen en jongeren voelen zich ondervertegenwoordigd in de polder en aan cao-onderhandelingstafels. Innovatieve middelen en instrumenten waarbij alle werkenden bij de totstandkoming van cao’s betrokken zijn, bieden kansen voor verhoogde werknemers betrokkenheid. Daar hebben werknemers en werkgevers baat bij."

Lees ook: Mega-investering: Picnic haalt 600 miljoen op bij onder meer Bill Gates

Wetgeving maakt werkgeverschap niet altijd aantrekkelijk

De e-commerce draait op werknemers die een paar uurtjes per dag werken. In Den Haag wordt daar door de politiek, werknemers en werkgevers veel over gepraat. Muller vindt dat de polder moet erkennen dat flexibiliteit meer omvat dan contractvorm. ,,De vast versus flex-discussie wordt gedomineerd door een discussie over het type contractvorm. Terwijl flexibiliteit ook gaat over de mogelijkheid om werkdagen, werktijden, contracturen aan te passen”, aldus Muller.

,,Voor veel medewerkers zijn zaken als zelfroostering belangrijke aspecten bij de keuze voor werk. Flexibiliteit is niet alleen een werkgeverswens, maar nadrukkelijk iets wat werknemers willen. Wetgeving, zoals de arbeidstijdenwet, is hier onvoldoende voor ingericht, waardoor werkgeverschap niet altijd aantrekkelijk wordt gemaakt.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws