Podcast Sleutel tot Succes

Sieradentweeling Vedder & Vedder: 'Duizend keer tegen elkaar gezegd: we kappen ermee'

Waar het begon met workshops sieraden maken op vrijgezellenfeesten, moeder-dochter-dagen en in studentenhuizen, staat er zes jaar later een online sieradenimperium. En dat met meer dan 70 werknemers, een eigen atelier, tv-serie en internationale marketingcampagnes. Sieradentweeling Anne en Esther Vedder over hun 'Sleutel tot Succes'.

Presentatie Hannelore Zwitserlood 11 januari 2022

Van de eerste stappen tot het internationale succes van nu, over onder meer de factor geluk en ‘beren op de weg’. Topondernemers vertellen in Sleutel tot Succes over de lang niet altijd geplaveide weg van startup naar scale-up en daarna, doen uit de doeken hoe de toekomst van hun bedrijf en de branche er uit zou moeten komen te zien en hoe zij de economie zien veranderen. Hannelore Zwitserlood, als stem bekend van onder meer Sky Radio, Radio Veronica en Radio 538, neemt je met topondernemers in Sleutel tot Succes mee naar de geschiedenis van de meest succesvolle bedrijven van ons land, zoals Vedder & Vedder.

"Toen onze e-mailadressen een voor- én achternaam moesten krijgen, dachten we: we zijn echt een groot bedrijf aan het worden"

Esther en Anne Vedder, 32 jaar, de succesvolle sieradentweeling van Nederland. In de podcast vertellen zij openhartig over het - vanaf moment één - heilige geloof in hun idee, hun bedrijf, de snelle groei en de kansen die zij beiden nog altijd zien.

Geld geleend van een kennis, verder studiefinanciering en spaargeld

Na hun studententijd ontstond het idee zelf gepersonaliseerde sieraden te gaan maken. ,,We mochten sieraden uitkiezen van mijn moeder, omdat we afgestudeerd waren. Toen dachten we: hoe gaaf zou het zijn als we daar haar handschrift in zouden kunnen hebben. In die tijd maakten we zelf sieraden, net als onze moeder en oma dat vroeger overigens ook deden. Alles online afgezocht, nergens te vinden. Toen zeiden we tegen elkaar: weet je wat, we gaan het zelf doen." Met al snel succes. ,,Er kwamen zoveel spontane reacties op, misschien is dit wel het gat in de markt. We waren net afgestudeerd, het was of dat gaan doen of een baan gaan zoeken. We wisten gewoon dat het ons zou gaan lukken." Er werd geld geleend van een goede kennis voor machines en materialen, zelf stopten Esther en Anne hun laatste studiefinanciering en spaargeld in het idee.

Over hun allereerste collega: "Ik had in het begin echt het gevoel van: ik ben de stagiaire van de mensen die ik aanneem. Voelde mij bezwaard dat iemand voor ons werkte."

Maar toch, we horen Esther en Anne ook zeggen: ,,We hebben duizend keer tegen elkaar gezegd: we kappen ermee. Maar toch, toch gingen we weer door, overtuigden we elkaar." En: ,,We hebben nachten doorgehaald om alles zelf te kunnen met edelsmeden, wat heel vaak en heel lang mis gaan trouwens, en dat alles in een kantoortje van 4 vierkante meter. Later met een stagiaire, van wie we niet eens de lunch konden betalen."

Nu wel. Sterker nog, Vedder & Vedder telt inmiddels ruim 70 werknemers Over de allereerste collega: ,,Ik had in het begin echt het gevoel van: ik ben de stagiaire van de mensen die ik aanneem. Voelde mij bezwaard dat iemand voor ons werkte." Anno nu is er een HR-afdeling, een marketingteam, klantenservice, productie, logistiek; het is er allemaal. Over de groei zeggen ze lachend: ,,Toen onze e-mailadressen een voor- én achternaam moesten krijgen, dachten we: we zijn echt een groot bedrijf aan het worden."

Videoland: eigen tv-serie

Ook over Instagram en influencers, de stap naar Duitsland, België en Engeland, hoe de Verenigde Staten lonkt, hun tv-serie op Videoland en waarom e-commerce prioriteit is en blijft, horen we Esther en Anne uitgebreid in hun Sleutel tot Succes. Bovendien: tot en met 14 januari kan er op hen gestemd worden als Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar. Dat kan via deze link.

En voor wie die duidelijkheid nog nodig heeft: ,,Vedder & Vedder blijft voor altijd. We zijn niet van plan om te verkopen."

Beluister hier een van de eerdere aflevering van Sleutel tot Succes: Henk Jan Beltman (Tony's Chocolonely): 'Sta op. Probeer. Zorg dat je uiteindelijk trots kan zijn'

De Ondernemer en Topcast lanceren podcastserie ‘Sleutel tot Succes’

Robert van den Ham, content director bij De Ondernemer, over Sleutel tot Succes: ,,Verwacht in deze podcast serie nu eens vooral geen vraag-antwoord-gesprekken, we hebben met Topcast Media gekozen voor een verhalende, vertellende vorm. Het resultaat: topondernemers met boeiende praktijkverhalen, en Hannelore Zwitserlood, bekend van onder meer 538 en Radio Veronica, die dat professioneel verpakt in het complete geschiedenis van het bedrijf.”

Freek Heinen, managing director bij Topcast Media: ,,Als jong ondernemend podcastbedrijf twijfelden we uiteraard geen moment om de samenwerking met De Ondernemer aan te gaan voor een ambitieuze nieuwe podcast. Erg waardevol om de verhalen van Nederlandse topondernemers en -ondernemingen in deze vorm te kunnen vertellen. Hopelijk een inspiratie voor de (ondernemende) luisteraar".

De podcastserie wordt erg goed beluisterd en heeft inmiddels topnoteringen op iTunes en Spotify; bij de iTunes Business-ranking staat Sleutel tot Succes op de eerste plaats.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details