Nieuws E-commerce

Hoe Sophia Tienstra de markt verovert met... design deurmatten

Sophia Tienstra werd uitgelachen toen ze vertelde dat ze unieke droog- en schoonloopmatten ging verkopen. Ondertussen is ze ruim een jaar onderweg, draait ze prachtige verkoopcijfers en lopen influencers weg met haar LX Matten.

Robbert Daalder 3 februari 2023

Sophia tienstra lx matten

Sophia Tienstra, de oprichter van designmerk LX Matten.

Eerlijk is eerlijk: een deurmat is nu eenmaal geen sexy product. Maar zijn het unieke designontwerpen, worden ze op ambachtelijke wijze geproduceerd en zijn ze daardoor ook nog eens van hoge kwaliteit, dan wordt het een ander verhaal. Sophia levert het bewijs.

,,Toen ik binnen Amsterdam verhuisde en op de begane grond kwam te wonen, had ik een deurmat nodig”, verklaart Sophia het ontstaan van haar onderneming. ,,Er was alleen nergens iets leuks te krijgen. Met behang kun je bijvoorbeeld zelf nog een print ontwerpen en dat bracht mij op het idee voor LX Matten. Wat nou als ik zelf de perfecte designmat ontwikkel en verkoop?”

Lees ook: Jonge ondernemer Stephanie (22) wil met haar suikervrije cocktails marktleider worden

Op zoek naar de juiste ingrediënten voor LX Matten

Een zoektocht naar kwalitatief goed materiaal, een producent, een illustrator, goede designs en de meest geschikte kleuren begint. Het kost de Amsterdamse wat tijd, maar uiteindelijk slaagt ze erin het merk LX Matten eind 2021 te lanceren. ,,LX staat voor luxury”, verduidelijkt de trotse oprichter.

Teleurstelling veroorzaakte onverzettelijkheid

En trots mag ze zijn, aangezien ze alles heeft gedaan om daar te komen waar ze nu is. ,,Al in groep 8 had ik de wens om naar de universiteit te gaan, maar zonder enig overleg werd ik naar het vmbo gestuurd. De weg naar de universiteit werd zo dus nog langer. Toch lukte het er te komen en de studie Communicatiewetenschappen met succes af te ronden. Daar ben ik erg trots op. De teleurstelling uit groep 8 heeft iets onverzettelijks in mij losgemaakt.”

,,Ik heb mijn studiekosten zelf moeten betalen en dus had ik altijd allerlei bijbaantjes bij uitgaansgelegenheden. Van doorbitch bij Jimmy Woo tot hostess bij Palladium. Achteraf gezien ben ik daar al begonnen met het opbouwen van het netwerk.”

"Het was spannend om live te gaan met LX Matten. Ik had al veel geld uitgegeven aan illustraties, de website en samples. Wat nou als het niet aanslaat?"

Een netwerk dat gestaag verder groeit als ze na haar studie ‘serieus’ aan het werk gaat. Sophia heeft een eigen reviewplatform waarop gebruikers van beautyproducten kunnen schrijven. ,,Veel merken hadden toen nog geen eigen webshop met reviews en dus zag ik het wel voor me dat een Douglas of ICI Paris mijn platform na verloop van tijd misschien wel wilde kopen.”

Sophia Tienstra benut de kracht van social media

Ondanks dat ze er zo’n 3000 tot 4000 euro in investeert, boekt ze pas echt succes met social media. In het verlengde van haar studie komt ze terecht bij The Voice of Holland waar Nick & Simon dan coaches zijn.

,,Hoewel dit helemaal niet mijn taak was bij The Voice, ben ik Nick & Simon ongevraagd social media advies gaan geven. Hoe was het mogelijk dat zij nog niet op Facebook zaten? Daar hebben we verandering in gebracht. In mijn tijd bij Palladium kwamen altijd veel bekende voetballers en hun gaf ik eigenlijk ook altijd al ongevraagd advies. Dat ben ik steeds meer gaan doen waardoor ik een onofficiële mediastrateeg werd. Daar is mijn eerste bedrijf 101 Media Strategies uit voort gekomen.”

Sophia Tienstra benut haar vaardigheden op social media optimaal voor LX Matten, dat ruim 19.000 volgers heeft op Instagram.

Opstartfase LX Matten duurt relatief lang

Sophia floreert binnen meerdere mediamerken, maar komt in 2018 dus onverwachts op het pad van de deurmatten. ,,Ja, die opstartfase heeft best lang geduurd. Ik had al een kindje en moest natuurlijk ook gewoon geld blijven verdienen. Spaargeld of een investeerder was er niet en de coronacrisis hielp ook niet mee.”

,,In Lisa Bekelaar vond ik gelukkig een illustrator die mijn stijl perfect kan vertalen waardoor ik uiteindelijk in oktober ’21 live ging met LX Matten. Spannend, omdat ik al veel geld had uitgegeven aan illustraties, de website en samples. Wat nou als het niet aanslaat? Ik werd ook wel uitgelachen als ik vertelde wat mijn plan was.”

"Mijn Instagram-account liep vast en Shopify ontplofte door alle bestellingen. Dat vergeet ik nooit meer. Dit was de bevestiging dat ik na al die jaren van hard werken een stabiele basis kon gaan leggen"

Romy Boomsma bezorgt LX Matten vliegende start

Het zijn bekende vrouwen als Naomi van As en Monica Geuze aan wie zij de eerste matten verkoopt. Connecties uit de mediawereld. En wanneer Sophia’s vriendin Romy Boomsma content over LX Matten op haar social media deelt, is er officieel sprake van een succesvolle lancering.

,,Nadat Romy dat gedeeld had, liep mijn Instagram-account vast en ontplofte Shopify door alle bestellingen die binnenkwamen. Dat moment vergeet ik nooit meer. Ik zat in een koffietentje te werken en de tranen rolden over mijn wangen. Dit was de bevestiging dat ik na al die jaren van hard werken een stabiele basis kon gaan leggen. Eindelijk. Dit voelde zó goed.”

Sophia Tienstra voor automatten in gesprek met grote automerken

In ruim een jaar tijd heeft Sophia al mooie stappen gezet met LX Matten. Zo heeft ze een flagship store aan de Amsterdamse Gerard Doustraat waar de opvallende deurmatten letterlijk in gouden lijsten aan de muur hangen. Ze verkoopt zo’n vijftien tot twintig matten per dag, van Finland tot Spanje, en er liggen al meerdere ideeën voor nieuwe producten op tafel.

,,We hebben in stilte een sample service gelanceerd en dat loopt storm. Ook zijn we ons aan het oriënteren op traplopers. Dat aanbod is mager, terwijl er veel vraag naar is. Daarnaast zien we mogelijkheden voor automatten. We hebben recent een groot merk benaderd om samen iets op te zetten en er is inmiddels een producent gevonden die buitenmatten kan maken.”

Generatie Z verwacht duurzaamheid van LX Matten

Tenslotte staat duurzaamheid als vanzelfsprekend ook hoog in het vaandel bij Sophia. ,,Het moet zo transparant mogelijk. Voor onszelf, maar ook voor de mensen om ons heen. Neem Generatie Z. Deze mensen slaan aan op bedrijven die iets terugdoen voor het klimaat en de maatschappij. Ook in hun zoektocht naar werk. Het zou in dat opzicht mooi zijn als we circulaire matten gaan ontwikkelen. Dat klanten ze hier op den duur terug komen brengen zodat wij er weer iets nieuws van kunnen maken.”

Lees ook: Circulaire economie komt niet van de grond: 'Trends duiden op tegenovergestelde'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws