Nieuws E-commerce

Vier twintigers gaan voor Plan B met hun sneakersokken

Het eerste model had meer weg van een onderbroek, maar na doorontwikkeling, de juiste producenten én een geldschieter gaat de sneakersok die niet kan afzakken er toch echt komen. Sneakerliefhebbers kunnen niet wachten.

Rob Burg (AD) 19 mei 2023

Sneaker sokken plan b jonge ondernemers eindhoven

De jonge ondernemers die hun sneakersok die niet meer afzakt aan de man gaan brengen. Van links naar rechts: Willem Moeskops, Niels Fickinger, Harris van Eijk en Jari van den Broek in hun kantoor op Strijp-S in Eindhoven. Foto: Juan Vrijdag/DCI Media

Een droom wordt werkelijkheid, erkennen de vier jonge ondernemers (24, 25, 27 en 28 jaar), zo valt te lezen in het AD. Die droom begon vier jaar geleden toen zij als studenten van Fontys Hogeschool Eindhoven een eerste model lieten maken door de oma van een van hen, Harris van Eijk: een sok werd voorzien van het brede, comfortabele elastiek uit een onderbroek van een bekend merk.

Het prototype bleek een gouden greep en dat zag ook de stichting Jong Ondernemen, die de startup prompt beloonde met een landelijke prijs: Student Company van het Jaar.

''We hebben een stuk of twintig samples laten maken voordat we het gewenste resultaat hadden. De eerste was veel te groot en leek meer op een onderbroek dan een sok''

Niels Fickinger

Zoeken naar een investeerder en fabrikanten die de sneakersok konden maken

Het aanvragen van het Nederlands patent, het zoeken naar een investeerder en fabrikanten die de sneakersok konden maken, exact zoals de vier voor ogen hadden, kostten enkele jaren. ,,We hebben een stuk of twintig samples laten maken voordat we het gewenste resultaat hadden”, vertelt Niels Fickinger. ,,De eerste was veel te groot en leek meer op een onderbroek dan een sok.”

Alle hobbels werden uiteindelijk overwonnen en nu kunnen Van Eijk, Fickinger, Willem Moeskops en Jari van den Broek hun sok – Plan B gedoopt – op de onlinemarkt gaan brengen. Op 21 mei is er een feestelijke lancering bij Pleq City Beach bij de IJzeren Man in Eindhoven, compleet met modeshow en livemuziek.

Lees ook: Afritsbare sneaker lijkt hit in wording: vader en zoon over hun vernieuwing

Nieuwe naam én dito logo moesten komen voor het product

Gaandeweg werd ook duidelijk dat er een nieuwe naam én dito logo moesten komen voor het product, dat aanvankelijk STRAPD heette. Het bleek dat dat Engelse woord verkeerde associaties kan oproepen. ,,Strapped betekent ook ‘gewapend’ en ‘arm’”, weet Van den Broek. En dus werd het letterlijk Plan B: ,,Omdat het altijd beter kan.”

Onder meer Nike en Adidas werden benaderd om te participeren. ,,Ze waren enthousiast, maar deden uiteindelijk niet mee”, zegt Fickinger. ,,Wel gaven ze ons de bevestiging dat er veel potentie zit in dit product. Een sok die comfortabel zit en nooit kan afzakken, dat wil toch iedereen?”

Plan B-sokken voorlopig alleen online te koop

Vooralsnog zijn de Plan B-sokken alleen online te koop. ,,Het eerste exemplaar kunnen mensen gratis uitproberen. Daarna kun je een maandabonnement nemen, dat elk moment opzegbaar is”, aldus Moeskops. ,,Bij een jaarabonnement betaal je een tientje per paar, per maand.”

Maarre... elke maand nieuwe sokken? ,,We komen regelmatig met nieuwe kleuren en edities”, beloven de makers. Ook denken zij alvast na over hogere modelletjes en voetbalsokken.

Inmiddels zijn al de nodige abonnementen verkocht. ,,De sok loopt goed. We hebben nu al onze doelstelling voor augustus gehaald.”

Lees ook: Startup van de Week: hoe Mauro met duurzame kleding de wereld (ook) mooier wil maken

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws