Nieuws E-commerce

Startup van de Week: QSTA, online versmarkt voor avontuurlijke foodprofessionals

Van plantaardig ijs, biologische granola en krekelburgers tot vega bitterballen en Braziliaanse kaasbroodjes: avontuurlijke foodprofessionals die altijd op zoek zijn naar lokale en innovatieve pareltjes kunnen hun hart ophalen op het digitale versplatform QSTA. De startup wil graag uitgroeien tot de bol.com van de foodbranche, zegt directeur Rian Faaij (61). QSTA is onze startup van de week.

Jeroen Kreule 19 januari 2023

QSTA online versmarkt startup

Foto: QSTA

QSTA is een online versmarkt voor foodprofessionals. Het begin 2022 opgerichte bedrijf uit Rotterdam richt zich met name op verse en innovatieve producten. Vandaag bestellen is morgen bezorgen, overal in Nederland. De doelgroep bestaat uit horecabedrijven, versspecialisten (bakker, slager, traiteur en cateraar) en retailers.

Tweede serie: Startup van de Week

Wat, waarom en hoe? In Startup van de Week, de tweede serie intussen, geven we startende ondernemers op onze website én in ons wekelijkse kijkradioprogramma De Ondernemer Live de kans hun ondernemersverhaal te vertellen. Elke donderdag gaat er een nieuwe Startup van de Week online. Meedoen met de serie en geïnterviewd worden door startup-kenner Jeroen Kreule? Stuur een e-mail naar redactie@deondernemer.nl en wie weet...

QSTA biedt een digitaal platform waar vraag en aanbod in de foodwereld in één handige shop samenkomen. Dankzij een fijnmazig distributienetwerk biedt QSTA telers en producenten van lokale, bijzondere en dagelijkse versproducten met ambities de kans om op te schalen. Faaij: ,,Neem de vegan bitterballen en kroketten van Cas en Kas uit Rotterdam, in eigen stad verkrijgbaar in nagenoeg elk restaurant en café. Wij noemen een bedrijf als Cas en Kas een ‘local hero’. En Cas en Kas wil de vleugels uitslaan in de rest van het land. Wij faciliteren dat en zorgen er voor dat je ook in Groningen en Maastricht een snackje van Cas en Kas kunt eten. En geloof me, ze zijn heerlijk.’’

QSTA is in de eerste plaats een handelspodium, maar wil vooral ook inspireren met recepten, blogs en nieuwsberichten over food. Het bedrijf is onderdeel van Wernsing Food Family, een Duits familiebedrijf. QSTA is een aparte BV met het hoofdkantoor in Rotterdam en een distributiecentrum in Nijkerk.

Lees ook: Startup van de week: Microwoning helpt woningzoekenden aan een huis... in andermans tuin

Je bent 61 en hebt een behoorlijke staat van dienst. En nu sta je aan het roer van een startup. Hoe zou je jezelf als ondernemer omschrijven? Hoe is het idee ontstaan?

,,Ik heb aardig wat ervaring opgedaan in het bedrijfsleven. Na een studie economie heb ik tien jaar als financieel manager gewerkt bij een multinational. Vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar een softwarebedrijf waar we ERP-software ontwikkelden voor bedrijfsadministratieve systemen. Dat was eind jaren negentig, toen de modem nog piepgeluiden produceerde om verbinding te maken. Internetgebruik stond echt nog in de kinderschoenen. Daarna hield ik me bezig met het ontwikkelen van webshopsoftware voor internationaal gebruik. Dat was rocket science in die periode. Bij dat bedrijf ben ik tien jaar commercieel directeur geweest."

,,Ik ben overgestapt naar de Paardekooper Groep, leverancier van verpakkingen en een snelgroeiend bedrijf. Daar heb ik vijf jaar gewerkt. Drie jaar geleden ben ik begonnen bij Wernsing Food Family, een Duitse holding met 95 bedrijven in de food. Er was een grote wens om een digitaal platform op de richten zonder beperkingen, met een sterke focus op kakelverse en innovatieve producten. Zo is QSTA ontstaan. Er is voor Nederland gekozen om het concept uit te testen. Ik ben from scratch begonnen. Na een jaar van intensieve voorbereiding zijn we begin 2022 live gegaan. Bij e-commerce draait alles om data die tot op detailniveau vastgelegd moet worden. QSTA zet alle digitale mogelijkheden slim in om vraag en aanbod samen te brengen in één handige onestopshop. We richten ons op de B2B markt. De teler of producent biedt hun product aan bij ons distributiecentrum, wij leveren de producten zes dagen per week uit. Wie voor zes uur ’s avonds een product besteld, heeft het de volgende dag in huis.’’

Rian Faaij, directeur QSTA

Je noemt QSTA een voorbeeld van disruptieve innovatie. Dat impliceert ontwrichting. Waarin verschillen jullie van grote aanbieders als Makro, Sligro en Hanos?

,,Dergelijke bedrijven zijn gebouwd om volumes. Ze werken met tussenkanalen en beschikken over grote distributiecentra waar grote hoeveelheden goederen in voorraad worden genomen. Deze aanbieders hebben misschien wel een assortiment van een half miljoen producten, maar zullen niet zo snel een nieuw plantaardig product ‘listen’. Omdat er nog geen massale vraag naar is. Wij doen dat juist wel."

,,Aanvankelijk zagen deze bedrijven ons misschien ook als concurrent, maar wij zijn geen groothandel. Wij leveren rechtstreeks en hebben geen voorraad. Bovendien richten we ons echt op verse en innovatieve producten. Kijk, een kok van nu laat zich graag inspireren op social media. Neem een kok die op Instagram ziet dat enkele collega’s allerlei dingen maken van kokosyoghurt. Hij denkt: daar wil ik ook mee experimenteren. Om er vervolgens achter te komen dat het heel moeilijk te verkrijgen is. Dankzij QSTA kan hij deze yoghurt een dag later in huis hebben. En wanneer een product ineens gemeengoed wordt, zullen Makro, Sligro en Hanos het waarschijnlijk ook willen aanbieden. Erg voor ons? Welnee, want dan zijn er weer tien nieuwe innovatieve producten aan ons assortiment toegevoegd.’’

"Ik vind Pieter Zwart van Coolblue een inspirerend persoon. Ik vind het razendknap wat hij heeft neergezet: een bedrijf met een gigantisch assortiment, zonder het menselijke facet te verliezen. Je voelt je daar echt een klant. Dat streven we met QSTA ook na"

Wernsing Food Family ziet Nederland als een testland. Als het aanslaat, neem ik aan dat het internationaal wordt uitgerold. Waarom is gekozen voor Nederland?

,,In de eerste plaats omdat Nederland extreem internet-minded is. We hebben hier goede internetverbindingen en kennen – vergeleken met bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk of Italië – nauwelijks transportafstanden. Om te kijken waar het beter kan, delen we een gedeelte van onze data met onze partners. Zo monitoren we het klik- en koopgedrag van bezoekers. Stel, een product wordt heel vaak aangeklikt, maar niet of nauwelijks besteld, dan mankeert er waarschijnlijk iets. De foto is onduidelijk, of de prijs klopt niet. Wij koppelen dat terug aan de leverancier, zodat hij of zij er iets aan kan doen. Transparantie is heel ongebruikelijk in deze branche, maar wij hechten er aan: alle prijzen zijn zichtbaar, net als de actuele voorraad.’’

Als platform voor innovatieve producten zit QSTA bovenop de trends in de food. Kun je voorbeelden geven van merken of producten die het nu goed doen?

,,Ken je De Krekerij? Zij maken snacks op basis van krekels en sprinkhanen en hebben landelijke ambities. Ze zijn echt lekker, maar omdat er insecten in verwerkt zijn, moeten mensen het eerst proeven voordat ze het echt geloven. Eigenlijk zou je zo’n burger moeten serveren zonder te zeggen wat er in zit: een chef of retailer die eenmaal een krekelburger heeft geproefd, is om.

VFC timmert ook flink aan de weg. VFC staat voor Vegan Fried Chick*n, een crispy kip zonder kip. De snacks zijn gemaakt op plantaardige basis. Smaakvol en met een goede textuur. Ook Angelice wil ik graag noemen, ambachtelijk vegan ijs. Het zijn stuk voor stuk bedrijven die net uit de startblokken zijn gekomen en klaar zijn om de Nederlandse markt te veroveren.’’

Lees ook: Startup van de Week: RouteLogic wil met routeplanning tijd, geld en CO2-uitstoot besparen

Door wie of wat laat jij je als ondernemer inspireren?

,,De consumentenmarkt. De Nederlandse consument is intussen gewend: vandaag besteld, morgen bezorgd. Komt een bestelling een dag later dan beloofd, dan vinden we dat vervelend. Dat zit nu eenmaal in onze hoofden. De B2B is nog lang niet zo ver: die wereld wordt gekenmerkt door complexe administratieve processen. Veel grote, bestaande bedrijven hebben een structuur die lastig bij te sturen is op het gebied van onder meer ict en logistiek. QSTA brengt daar echt verandering in: wij bieden extreem bestelgemak, vergelijkbaar met e-commerce-bedrijven als bol.com en Coolblue. Ik vind Pieter Zwart van Coolblue een inspirerend persoon. Ik vind het razendknap wat hij heeft neergezet: een bedrijf met een gigantisch assortiment, zonder het menselijke facet te verliezen. Je voelt je daar echt een klant. Dat streven we met QSTA ook na.’’

Stel, QSTA mislukt. Wat dan?

,,Keiharde garanties zijn er natuurlijk niet. Dus mocht het onverhoopt niet succesvol worden, dan zullen we heel teleurgesteld zijn. Maar gelukkig doet QSTA het hartstikke goed, al mag ik nog geen cijfers geven. We bestaan nog geen jaar hè? We breiden ons assortiment gestaag uit, volgen de digitale ontwikkelingen op de voet en doen er alles aan om te slagen. Ik weet zeker dat het gaat lukken.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws