Blog E-commerce

Lancering Nederlandse webshop: 'Amazon overwint in corona-tijden'

Dinsdagochtend is de Nederlandse webshop van Amazon live gegaan. Wat gaat dat betekenen voor de Nederlandse consument en - misschien nog interessanter - voor online spelers als bol.com en Coolblue? Marcom-strateeg en Raad van Advies-lid Thijs van Dijk deelt zijn visie.

Thijs van Dijk | Foto's: Jumbo 10 maart 2020

Amazon Thijsvan Dijk

Foto: ANP

Het is interessant om te zien hoe Amazon in deze tijd waarin het coronavirus de voorpagina’s beheerst deze stap maakt. Waar Coolblue het zwaar heeft, leveringsproblemen zijn en het in de markt gonst van grote financiële problemen, wil Amazon de concurrentie dus meteen de definitieve nekslag toedienen.

Coolblue in de touwen, bol.com onder vuur

Coolblue hangt al flink in de touwen en ook bol.com ligt deze week fors onder vuur vanwege de omstreden boeken die ze offline moesten halen. In deze chaos maakt Amazon slim gebruik van het feit dat het vizier van de concurrentie ergens anders op is gericht. Ook de strijd met AliExpress lijkt in ons land gestreden, want deze webwinkel uit China ligt vanwege corona ook volledig op zijn gat. Wat mij betreft dus 3-0 voor Amazon.

''Als de storm over is gewaaid zal blijken wie van de Nederlandse webwinkels nog overeind staat''

Thijs van Dijk, marcom-strateeg en lid Raad van Advies

Er is meer. Amazon biedt met Prime ook een oplossing die voor de andere spelers simpelweg niet mogelijk is. Niet alleen krijg je als prime-lid snellere levering zonder bezorgkosten, je krijgt er ook een hele bak aan videocontent van Amazon bij. Op deze manier slaat Amazon twee vliegen in een klap en zal ook een partij als Videoland flink aan de bak moeten om kijkers te behouden. Netflix heeft nog een flinke voorsprong, maar als Amazon de komende tijd ook gaat investeren in meer en betere series, dan kan het op termijn best wel eens zo zijn dat niet Disney+, maar juist Amazon Prime de meest geduchte concurrent voor Netflix gaat worden.

Het is een gedurfde stap van Amazon in deze woelige corona-tijden en als de storm over is gewaaid, zal blijken wie van de Nederlandse webwinkels nog overeind staat.

Lees ook: Amazon gestart met Nederlandse webshop; bol.com vreest komst niet

Thijs van Dijk

Marcom-strateeg

Thijs van Dijk is marketingcommunicatie strateeg bij zijn bedrijf Marketing Communication & More. Hij heeft voor verschillende mediabureaus en digitale bureaus gewerkt waaronder Universal Media, Havas Media, Starcom, Artefact, phd en MediaMonks. Ook was Thijs als interim mediamanager aan klantzijde actief bij merken als G-Star Raw en Hunkemöller. Op dit moment is hij als creatief strateeg actief bij DPG Media, doceert sportmarketing op de HvA, is één van de stemmen van de populaire media-podcast Bakkie Media en als lid van de Raad van Advies van De Ondernemer columnist/blogger.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.