Kennis E-commerce

Webshop beginnen en de KvK: wat moet je regelen?

Je gaat jouw webshop beginnen: is de KvK dan belangrijk? Misschien wordt dit je eerste bedrijf. Gefeliciteerd in dat geval! Je wordt ondernemer, dus daar moet je een paar zaken voor regelen. Wij leggen je precies uit hoe dat zit en waar je rekening mee moet houden.

Van onze redactie 8 juni 2022

Webshop starten kvk

Bron: Shutterstock

Je kunt namelijk een webshop starten zonder KvK-nummer. Houd er wel rekening mee dat dit een paar nadelen kent:

  • Niet zakelijk inkopen
    Wil je de voorraad voor jouw webshop zakelijk inkopen? En bijvoorbeeld stellingkasten kopen of andere bedrijfsmiddelen aanschaffen? Je kunt die zonder KvK-nummer alleen particulier aanschaffen. Houd er rekening mee dat niet iedere leverancier aan particulieren verkoopt.

  • Minder professionele uitstraling
    Zou je zonder de KvK een webshop starten? Houd rekening met een minder professionele uitstraling naar jouw klanten. Je kunt het KvK-nummer niet noemen op facturen en op de website.

  • Geen registratie bij de Belastingdienst
    Ten slotte levert het KvK-nummer je ook een btw-identificatienummer (btw-id) op. Dus schrijf jij je niet in bij de Kamer van Koophandel? Dan vindt ook de automatische registratie bij de Belastingdienst niet plaats.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Je kunt je inschrijven bij de Kamer van Koophandel door online het inschrijfformulier in te vullen. Het gaat om het formulier voor een ‘bedrijf’. Kies de rechtsvorm (waarschijnlijk een Eenmanszaak) en doorloop de stappen.

Vervolgens maak je online een afspraak bij een vestiging van de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt. Daar maak je de inschrijving compleet, om te starten met jouw webshop.
Let op: je betaalt kosten om jouw bedrijf in te schrijven.

Starten: KvK-nummer en btw-identificatienummer

Ga je jouw webshop beginnen en ben je bij de KvK geweest? Je krijgt een KvK-nummer én een btw-id. De Kamer van Koophandel neemt jouw bedrijf op in het Handelsregister. Bovendien geeft het de gegevens voor je door aan de Belastingdienst. Zo zorg je er in één keer voor dat je ook het btw-id krijgt dat je nodig hebt voor de btw-aangifte.

Tip: of je btw-aangifte moet doen hangt af van jouw bedrijf en omzet. Verdiep je in de Kleineondernemersregeling (KOR) om na te gaan of je daar gebruik van wilt maken.

Webshop beginnen en de KvK

Je wilt een webshop beginnen: is de KvK dan belangrijk? Het is mogelijk om zonder de Kamer van Koophandel van start te gaan. Houd er wel rekening mee dat het in de meeste gevallen dan bij een hobby blijft. Als je het professioneel wilt aanpakken schrijf jij je in als bedrijf. Dat levert voordelen op én zorgt voor een automatische registratie bij de Belastingdienst.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws