Nieuws E-commerce
Voor het eerst meer webshops dan fysieke winkels in Nederland
Het aantal webshops is voor het eerst groter dan het aantal reguliere winkels. De laatste jaren zijn er steeds meer online winkels bij gekomen, waardoor er in Nederland nu ruim 84.000 zijn. Dat zijn er 2.000 meer dan bakstenen winkels, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Foto: ANP
De populariteit van webwinkelen stijgt al jaren, maar nam tijdens de pandemie een hoge vlucht. In de voorbije vier jaar verdubbelde het aantal webshops. Vooral winkels voor kleding en huis- en tuinartikelen zagen het levenslicht, schrijft NU.nl.
Tegenover de stijging van online shoppen staat een daling van het aantal fysieke winkels. In 2010 waren er nog bijna 100.000, inmiddels is dat gedaald naar iets meer dan 82.000. Vorig jaar sloten onder meer veel schoenenwinkels en witgoedverkopers.
Lees ook: Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'
7 op 10 gemeenten zagen aantal winkels afnemen
Ruim zeven op de tien Nederlandse gemeenten zagen vorig jaar het aantal winkels afnemen. Bij de twintig grootste steden was dat zelfs negen op de tien. Alleen in Arnhem en Zoetermeer kwamen er winkels bij.
Van alle gemeenten was de daling het sterkst in het Brabantse Alphen-Chaam (-17 procent). Opvallend genoeg was de stijging het grootst in buurgemeente Baarle-Nassau (+11 procent).
Winkelcentra worden niet eentoniger
De daling van het aantal winkels in de voorbije twaalf jaar ging vooral ten koste van ketens, blijkt uit een rapport van ABN AMRO. In 2010 was 28 procent van de fysieke winkels onderdeel van een keten. Vorig jaar was dit gedaald naar 24,4 procent. Dit betekent dus dat minder dan een kwart van de winkels bij een bekende keten of formule hoort.
Vaak wordt gedacht dat winkelcentra in grote steden steeds meer op elkaar gaan lijken, met overal dezelfde merken die het straatbeeld bepalen, zoals H&M, Mango, McDonald's, Kruidvat en HEMA. Het is de vrees van veel gemeentebesturen en van veel winkelliefhebbers.
Lees ook: Jan Meerman: ‘Dankzij deze aanpak blijven retail-ondernemers succesvol’
Maar volgens de bank, die zich baseert op informatie van dataverzamelaar Locatus, valt die 'filialisering' best mee. Ook in de grote steden, waar de bekende merken het vaakst zitten, zijn ketens de voorbije twaalf jaar niet dominanter geworden.
,,Van een toenemende eentonigheid van het straatbeeld in de winkelgebieden lijkt al met al geen sprake", stellen de onderzoekers. Wel zijn ketens de laatste tijd steeds dominanter in de horeca. Maar dit komt vooral doordat er meer maaltijdbezorgers en afhaalrestaurants bij zijn gekomen tijdens de coronapandemie.
"Van een toenemende eentonigheid van het straatbeeld in de winkelgebieden lijkt al met al geen sprake"
,,Mocht dat wegvallen, dan is ook daar de stijging waarschijnlijk weg. Daarom verwachten wij niet dat filialisering in de komende jaren een toenemend probleem vormt voor winkelgebieden."
Lees ook: Flinke huurverhoging: ondernemers vertrekken uit Westfield Mall of the Netherlands