Nieuws Actueel

Ali Niknam (bunq) na verhoging rente ECB: 'Liever oplossing voor lange termijn dan symptoombestrijding'

De Europese Centrale Bank heeft voor het eerst sinds 2011 de rente verhoogd. De belangrijkste rentetarieven bij de centrale bank gaan met een half procentpunt omhoog. Met deze stap, die groter is dan economen hadden verwacht, willen de beleidsmakers in Frankfurt de hoge inflatie in de eurozone tegengaan. Ali Niknam, ceo van onlinelbank bunq, vraagt zich af of dit alleen voldoende is.

Van onze redactie 21 juli 2022

ANP210722141 1

Foto: ANP.

Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn met name de energieprijzen flink opgelopen. Daardoor moest de centrale bank nu eigenlijk wel ingrijpen. Later dit jaar gaat de rente mogelijk nog verder omhoog, maar over de omvang van toekomstige rentestappen laat de ECB zich in het rentebesluit van donderdag nog niet uit.

Wanneer de ECB de rente opvoert, verhogen banken over het algemeen ook bijvoorbeeld hun hypotheekrentes. Veel banken hebben dit afgelopen maanden al gedaan, omdat ze zagen aankomen dat de centrale bank met deze stap zou komen. Nu wordt lenen dus duurder en dat zorgt er naar verwachting voor dat mensen en bedrijven wat minder geld uitgeven, waardoor de vraag in de economie afneemt en de prijzen op den duur minder hard zullen stijgen.

Lees ook: ECB wil rente in juli voor het eerst in jaren verhogen

De rente was door de centrale bank in de loop der jaren teruggebracht tot een historisch laag niveau. Dat deed de ECB om de economie van de eurozone aan te jagen. De zogeheten depositorente lag zelfs al een hele tijd 0,5 procent onder nul. Dit rentetarief gaat nu dus naar 0 procent. Dat betekent dat banken niet meer hoeven te betalen voor geld dat ze tijdelijk bij de ECB stallen.

ECB-president Christine Lagarde geeft later op de middag nog een persconferentie om het rentebesluit toe te lichten. Ze had sinds haar aantreden in november 2019 de rente nog niet eerder aangepast. De laatste keer dat de rente in de eurozone werd verhoogd was toen de Fransman Jean-Claude Trichet nog de hoogste baas was bij de ECB. Zijn opvolger Mario Draghi voerde sinds eind 2011 alleen maar renteverlagingen door.

Ali Niknam

Ali Niknam: ECB kan inflatie niet alleen beheersen

Ali Niknam, ceo van onlinebank bunq, vraagt zich af of renteverhoging alleen voldoende is. Volgens de ondernemer kunnen namelijk noch de huidige inflatie, noch de onderliggende mondiale problemen worden opgelost door een enkele instelling of regering. Hij pleit er in een post op LinkedIn voor de situatie vanuit een wereldwijd perspectief te bekijken en op zoek te gaan naar oplossingen voor de lange termijn, in plaats van 'symptoombestrijding'.

,,Het verhogen van de rente is een effectief monetair beleidsbesluit om de inflatie zonder twijfel te beteugelen. Maar hoe de ECB ook besluit haar beleidsinstrumenten te gebruiken, nu of in de toekomst, ze kunnen de inflatie niet alleen beheersen", aldus Niknam. ,,Hoewel we al vele decennia een stabiele inflatie hebben, hebben we ook een geschiedenis van hoge inflatie gehad. Dat is precies waarom het belangrijk is om de situatie vanuit een langetermijn- en mondiaal perspectief te bekijken, in plaats van alleen de symptomen op korte termijn te behandelen."

Lees ook: Hoe anti-bankier Ali Niknam van bunq de beste neobank van de EU wil maken

Niknam geeft aan graag een dialoog aan te willen 'over hoe we samen verder kunnen'. ,,De problemen waarmee we vandaag en morgen worden geconfronteerd, zijn te groot voor een enkele instelling of regering om alleen op te lossen. Ik geloof dat het aan ons, de mensen, is om onze verschillen te overwinnen, onze krachten te bundelen en onze regeringen en instellingen te vragen hetzelfde te doen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws